Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Militairen Vierdaagse herdenken Market Garden

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Vierdaagse besteedt dit jaar extra aandacht aan de geallieerde operatie Market Garden, die in september precies 75 jaar geleden plaatsvond. De parcoursen van het wandelevenement voeren grotendeels door gebied waar in 1944 hard is gevochten. "Ik hoop dat iedereen zich onderweg realiseert hoe belangrijk het is dat wij dit wereldwandelfeest in vrijheid mogen beleven", stelt marsleider Henny Sackers.

De militaire lopers uit Canada houden volgende week maandag een herdenking op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek. Op de derde wandeldag, volgende week donderdag, komt de Vierdaagse langs deze begraafplaats. Dan zullen ook andere geallieerde landen daar even stoppen, aldus het ministerie van Defensie.

De deelnemende Duitse militairen gaan maandag naar de Duitse oorlogsbegraafplaats in het Limburgse Ysselsteyn, waar 32.000 graven zijn. Maandagavond loopt het Vierdaagsebestuur met militairen, veteranen en burgemeesters over De Oversteek. Dat is een brug en tevens monument in Nijmegen, op de plek waar de Amerikanen in 1944 met canvas bootjes de Waal overstaken. Sinds 2014 lopen er bij zonsondergang elke dag veteranen over deze brug.

Toeschouwers

De Britten stoppen op de eerste loopdag in Beuningen bij het monument voor de omgekomen bemanning van een Lancaster-bommenwerper. Later in de wandelweek zijn er nog herdenkingen bij Grave, in Mook en in Cuijk.

Burgerdeelnemers en toeschouwers kunnen zich aansluiten bij vele herdenkingen. Defensie moedigt hen aan om militairen aan te spreken onderweg: "Iedere militair kan vertellen over verbroedering en het wereldwijd bijdragen aan vrede, veiligheid en stabiliteit. Dat hadden ze 75 jaar geleden ook voor ogen."

Door: ANP

19 juni '24 (14:53)

Twee stukken natuur bij Driebergen in beheer van Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap heeft twee stukken natuur van in totaal zo’n 8 hectare bij Driebergen overgenomen. Het gaat om een stuk bos in het Driebergse Bos en een historisch parkbos, waar vroeger de buitenplaats Beukenstein zat, meldt Utrechts Landschap.

19 juni '24 (11:02)

Natuurmonumenten wil Marker Wadden verder uitbreiden

Natuurmonumenten wil het ecosysteem van de Marker Wadden verder uitbreiden. De natuurorganisatie concludeert dat de Marker Wadden een positieve bijdrage leveren aan zowel de biodiversiteit als de kwaliteit van het water in het Markermeer. Daarvoor moet de huidige kustlijn wel worden verbeterd. Dat zou nodig zijn, aangezien een deel van de eilanden vatbaar is voor schade door storm, hoogwater of stroming. Dat meldt Natuurmonumenten.

18 juni '24 (14:47)

Leden jeugdafdeling IVN mogen natuurgebied inrichten

De IVN-jeugd mag deelnemen aan een interessant project, genaamd ‘Speelraam’. Zij beslissen namelijk mee over de inrichting van een natuurgebied in Grave. De jeugdafdeling van de lokale IVN hielp mee met het maken van de tekening en diende het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Dat meldt NPO Radio 1.

17 juni '24 (12:40)

Deze dinsdag veel regen verwacht, mogelijk wateroverlast in zuidoosten

Een intensief regengebied dat dinsdag over Nederland trekt, zorgt voor veel regen en mogelijk ook onweer, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in lokale rivieren en een extra drukke avondspits.

17 juni '24 (12:26)

Surfen in de Rotterdamse grachten: dat doe je vanaf juli

Het lijkt op een golfslagbad on steroids: de Rotterdamse Steigergracht wordt vanaf juli omgedoopt tot surflocatie Rif010. Dit weekend gingen de beste surfers van het land alvast de golven trotseren. Die waren volgens hen ’echt sick’, meldt NOS.

17 juni '24 ( 9:23)

Weersverwachting tweede helft juni zonniger en droger

De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.