Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duitse reuzenteek ook aangetroffen in grensgebied bij Venlo

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
In het grensgebied van Duitsland en Venlo zijn een aantal hyalomma-teken aangetroffen die zeer gevaarlijk kunnen zijn. De reuzenteek is maar liefst drie keer zo groot als de reguliere variant en het kan mensen op een afstand van tien meter ruiken en volgen. De teek kan, net als kleinere varianten, tal van ziekten overdragen. Verontrustend is het dat  dat de aangetroffen dieren de winter in Duitsland hebben overleefd en dus al veel eerder in het seizoen actief zijn. Dit meldt RTL Nieuws.
Het feit dat de dieren de winter in Duitsland hebben overleefd zou kunnen aantonen dat de dieren het hele jaar actief zijn. Nu letten mensen voornamelijk op teken wanneer het seizoen daarvoor aanbreekt. De dieren komen met trekvogels mee vanuit Afrika en Azië. Door hun vliegroute zijn de dieren in veel Zuid-Europese landen al aanwezig. Dat hyalomma-teken nu ook net over de grens bij Venlo zijn aangetroffen, doet alarmbellen rinkelen. 
 
“De ontwikkelingen in Duitsland laten zien dat het niet onwaarschijnlijk is dat we deze teek ook hier krijgen”, aldus bioloog van de universiteit van Wageningen Arnold van Vliet. Normaal sterven de teken zodra de koude winter start in Europa, maar door de klimaatveranderingen zijn deze winters een stuk zachter tegenwoordig.
 

LEVENSBEDREIGENDE ZIEKTE

 
De hyalomma-teek kan onder andere het virus van Krim-Congo-koorts overdragen. Dit kan leiden tot leverschade en zwellingen en bloedingen in andere weefsels. Het kan dodelijk zijn in sommige gevallen. Daarnaast kan de teek nog veel meer andere ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme.
 

LICHAAM CONTROLEREN

 
Aangeraden wordt om altijd het lichaam, hoofdhuid en tussen het haar te controleren wanneer men buiten is geweest. Teken zoeken vaak een warme plek op het lichaam om zich vast te bijten. Denk bijvoorbeeld aan knieholtes, oksels en achter het oor.
 

Recreatiegebieden liggen in tekenzone

 
Het grensgebied waar de hyalomma-teek is aangetroffen is, aan de Nederlandse kant, onder meer bekend van Droompark Maasduinen en Speelpark Klein Zwitserland, en de natuurgebieden ’t Jaomerdal en de Groote Heide. Wie hier gaat recreëren doet er dus goed aan alert te zijn en goed te controleren.
 
Door: Nationale Recreatiegids
14 juni '24 (12:23)

Eerste paddenstoelen komen al tevoorschijn: ‘Bijzonder’

Het is nog niet eens zomer en de herfst komt al weer tevoorschijn in de natuur. Eind mei ging Piet Brouwer het bos in om slangen te tellen, maar kwam toen tot een heel andere ontdekking. Hij trof namelijk de eerste paddenstoelen van het jaar aan. Volgens paddenstoelenexpert Henk Remijn is dat erg vroeg in het jaar, melden Omroep Gelderland en Omroep Zeeland.

13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

11 juni '24 (11:35)

Aantal optredens en voorstellingen Oerol op Terschelling afgelast door weer

Een domper voor het Oerol-festival op Terschelling. Niet alleen is het niet bepaald optimaal festivalweer, door de weersomstandigheden heeft het festival op het eiland een aantal optreden en voorstellingen moeten schrappen. Zo is het Straattheater niet meer op straat en is een deel van het festivalterrein op het strand niet open gegaan, meldt Omroep Friesland.

10 juni '24 ( 9:27)

Vanaf maandagmiddag code geel in zuidwesten om zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.

07 juni '24 (11:27)

Dit is de meest fietsvriendelijke gemeente van het land

Woensdag 5 en donderdag 6 juni was het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Daar kwamen ondernemers en professionals uit de fietsbranche samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Maar ook om de fietsgemeente van het jaar bekend te maken. Die vind je in Zeeland, meldt Omroep Zeeland.

06 juni '24 (14:19)

Ruim 3.000 fietsen uit Amsterdams fietsdepot voor kinderen, asielzoekers of re-integratie

 Om Amsterdammers die geen fiets hebben te stimuleren om toch de fiets te gebruiken, geeft de gemeente 3.250 fietsen uit het fietsdepot weg. De fietsen zijn te gebruiken voor fietslessen aan kinderen, voor mensen die in een re-integratietraject zitten of voor asielzoekers en vluchtelingen. Kinderen en volwassenen kunnen zich zo makkelijker en betaalbaar door de stad verplaatsen. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

06 juni '24 (11:04)

Rechter gaat niet mee in eisen Greenpeace voor snelle stikstofreductie natuur

De rechter gaat niet mee in de eisen van Greenpeace voor een snelle stikstofreductie. Volgens de milieuorganisatie is het noodzakelijk dat de overheid onmiddellijk maatregelen tegen stikstofuitstoot neemt om de natuur te behoeden voor verdere achteruitgang. Om de Staat daartoe te dwingen, had Greenpeace een kort geding aangespannen. De voorzieningenrechter die de zaak behandelde, wijst alle vorderingen echter af.

05 juni '24 (12:15)

Het Groene Hart is een natuurgebied rijker

Het gaat wat tijd in beslag nemen, maar dan staat er ook wat. Waar in de weilanden in de Meije eerst graafmachines het uitzicht bepaalden, is het stuk grond nu overgeleverd aan de natuur. Met een beetje hoop kunnen we hier over een paar jaar dieren zoals de blauwborst en roerdomp tegenkomen, meldt AD.