Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Landelijke campagne moet zwemveiligheid in Nederland verbeteren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en het kennisproject NL Zwemveilig komen van 17 april tot en met 17 mei met de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid. Met de campagne willen ze de zwemveiligheid in Nederland verbeteren. Dit meldt ZwembadBranche.
De campagnemaand moet Nederlanders vooral bewuster maken van de risico's op verdrinking, en hoe deze risico's voorkomen kunnen worden. Het motto van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid sluit daarbij aan: 'Heel Nederland zwemveilig'. De campagne zal voor een groot deel uit voorlichting bestaan: een algemeen deel gericht op alle Nederlanders, en specifiekere delen, gericht op doelgroepen bij wie het risico op verdrinking hoger is.
 

ZwemChallenge

 
Daarnaast wordt ook een nieuw concept geïntroduceerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid: de Nationale ZwemChallenge. Op locaties die deze zwemuitdaging aanbieden, zoals zwembaden, -scholen en -verenigingen, kunnen mensen die minimaal zwemdiploma A hebben hun zwemvaardigheden op de proef stellen met een uitdagend parcours. Deze bestaat uit twee delen: een SurvivalChallenge (gekleed) en een FunChallenge (in badkleding). Na afloop krijgen deelnemers een certificaat, zo nodig aangevuld met adviezen op welke punten de zwemvaardigheden nog verbeterd kunnen worden. Zo wordt voor mensen inzichtelijk gemaakt hoe zwemveilig ze zijn.
 

Recreatieplassen

 
Voor de campagne wordt onder meer samengewerkt met de Vereniging Sport en Gemeenten, Reddingsbrigade Nederland en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Er zal extra aandacht zijn voor kwetsbare groepen - zoals nieuwkomers -, zwemlesmethoden, en zaken als verdrinking herkennen, en wat de risico's zijn van zwemmen in recreatieplassen of in de zee. Meer informatie over de Maand van de Zwemveiligheid en de Nationale ZwemChallenge is onder meer te vinden via de websites van de Nationale Raad Zwemveiligheid en Alles over zwemles.
 
Door: Nationale Recreatiegids
13 juni '24 (15:03)

Bescherming voor haas en konijn bij de bouw en activiteiten in Utrecht

Vanaf 1 september 2024 moeten inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht die willen slopen, bouwen, baggeren of andere activiteiten willen uitvoeren, rekening houden met de beschermde status van hazen, konijnen en marterachtigen. Dit betekent dat er maatregelen genomen moeten worden om schade aan deze dieren te voorkomen of te beperken. In sommige gevallen is er zelfs een vergunning nodig.

13 juni '24 ( 9:38)

Dit zijn een aantal leuke activiteiten om te vieren dat je geslaagd bent

Het verlossende telefoontje is net geweest en de langste zomervakantie van je leven begint! Allereerst van harte gefeliciteerd en veel plezier tijdens deze lange vakantie. Zoek je nog wat leuke activiteiten om te ondernemen? Wij hebben er een aantal voor jou op een rijtje gezet ter inspiratie!

11 juni '24 (15:08)

Omwonenden natuurgebied bij Berg en Dal willen nationaal park en starten petitie

Het Reichswald is een natuurgebied op de grens van Nederland en Duitsland, in de gemeente Berg en Dal. Daar deed het natuurgebied dit jaar mee om een nationaal park te worden. Maar de gemeente zag hier geen heil in en zette een streep door het plan. Er zijn namelijk ook plannen om in dit gebied een aantal windmolens te plaatsen, wat niet kan als het een nationaal park is. Om toch te proberen er een nationaal park van te maken zijn burgers een handtekeningenactie gestart. Zij hebben wel meer dan 10.000 Duitse stemmen nodig, meldt Omroep Gelderland.

11 juni '24 (11:35)

Aantal optredens en voorstellingen Oerol op Terschelling afgelast door weer

Een domper voor het Oerol-festival op Terschelling. Niet alleen is het niet bepaald optimaal festivalweer, door de weersomstandigheden heeft het festival op het eiland een aantal optreden en voorstellingen moeten schrappen. Zo is het Straattheater niet meer op straat en is een deel van het festivalterrein op het strand niet open gegaan, meldt Omroep Friesland.

10 juni '24 ( 9:27)

Vanaf maandagmiddag code geel in zuidwesten om zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten die vanaf maandagmiddag tot overlast kunnen leiden. Vooral Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Noord-Brabant krijgen ermee te maken, verwacht het weerinstituut. Voor die provincies heeft het KNMI code geel afgegeven tot in de avond.

07 juni '24 (11:27)

Dit is de meest fietsvriendelijke gemeente van het land

Woensdag 5 en donderdag 6 juni was het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Daar kwamen ondernemers en professionals uit de fietsbranche samen om kennis uit te wisselen, te netwerken en actuele vraagstukken met elkaar te bespreken. Maar ook om de fietsgemeente van het jaar bekend te maken. Die vind je in Zeeland, meldt Omroep Zeeland.

06 juni '24 (14:19)

Ruim 3.000 fietsen uit Amsterdams fietsdepot voor kinderen, asielzoekers of re-integratie

 Om Amsterdammers die geen fiets hebben te stimuleren om toch de fiets te gebruiken, geeft de gemeente 3.250 fietsen uit het fietsdepot weg. De fietsen zijn te gebruiken voor fietslessen aan kinderen, voor mensen die in een re-integratietraject zitten of voor asielzoekers en vluchtelingen. Kinderen en volwassenen kunnen zich zo makkelijker en betaalbaar door de stad verplaatsen. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

06 juni '24 (11:04)

Rechter gaat niet mee in eisen Greenpeace voor snelle stikstofreductie natuur

De rechter gaat niet mee in de eisen van Greenpeace voor een snelle stikstofreductie. Volgens de milieuorganisatie is het noodzakelijk dat de overheid onmiddellijk maatregelen tegen stikstofuitstoot neemt om de natuur te behoeden voor verdere achteruitgang. Om de Staat daartoe te dwingen, had Greenpeace een kort geding aangespannen. De voorzieningenrechter die de zaak behandelde, wijst alle vorderingen echter af.

05 juni '24 (12:15)

Het Groene Hart is een natuurgebied rijker

Het gaat wat tijd in beslag nemen, maar dan staat er ook wat. Waar in de weilanden in de Meije eerst graafmachines het uitzicht bepaalden, is het stuk grond nu overgeleverd aan de natuur. Met een beetje hoop kunnen we hier over een paar jaar dieren zoals de blauwborst en roerdomp tegenkomen, meldt AD.

05 juni '24 ( 9:50)

Drenthe investeert 1,5 miljoen euro in verbetering recreatieve fietspaden

Het Drents netwerk van fietspaden krijgt een kwaliteitsimpuls. Dat heeft fietsprovincie Drenthe bekendgemaakt. Op 10 juni opent de subsidieregeling waar gemeenten, terrein beherende organisaties en particuliere grondeigenaren gebruik van kunnen maken. De regeling is een gevolg op eerdere subsidieregelingen met hetzelfde doel. Namelijk bijdragen aan een toekomstbestendig recreatief fietsnetwerk in Drenthe en het vergroten van de aantrekkelijkheid van Drenthe als fietsprovincie voor zowel inwoners, de recreatieve sector als toeristen. Er is tot en met 2027 in totaal 4 miljoen euro begroot voor de kwaliteitsimpuls.