Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek: steeds minder mensen bezitten een boot

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Een boot bezitten is een afkalvend ideaal. Uit onderzoek van zeilproducent Bootzeil blijkt dat steeds minder mensen een pleziervaartuig in bezit hebben. Onder andere goedkope vliegvakanties en de opkomst van de deeleconomie zijn debet aan deze ontwikkeling. Dit meldt Trouw.
Bootzeil voert jaarlijks een onderzoek uit onder achtduizend watersportliefhebbers. Van deze groep bezat 71 procent in 2013 een eigen boot, een percentage dat inmiddels is gedaald naar 66. 
 
"Vooral de oudere generatie had vaak een boot voor een weekendje weg of als extra huisje", zo vertelt Steven Bleeker, hoofd zeilmakerij bij Bootzeil. “Maar wij zien dat een aanwas van jongere bootbezitters zich niet aandient. En ook als investeringsobject is een boot niet meer zo populair. Jongeren zeggen: ik hoef geen boot want dat kost me te veel tijd en geld." Daarbij: de jongere generatie wil zich niet beperken tot één type waterrecreatie. Bleeker: "Zeilen, waterskiën, surfen; de nieuwe generatie wil alles."
 

Afname gebruik

 
Naast een afname in bezit is er ook een afname in gebruik zichtbaar. In 2013 ging 22 procent met de boot op vakantie, in 2018 was dat geslonken tot 16 procent. En als de vaartuigbezitters gaan, dan gaan ze kort: drie vaardagen is vaak het  maximum. Veel respondenten stellen dat ‘te veel gedoe’ ze vaak weerhoudt om langer te gaan. 
 

Druk in Amsterdam, ruimte in Friesland

 
Andere oorzaken van het verminderde gebruik en bezit zijn volgens Bootzeil het aanbod van goedkope vliegvakanties en het feit dat steeds meer mensen een boot delen; iets wat met name in Amsterdam al heel zichtbaar is. Daar hebben veel mensen een boot gedeeld in bezit, om kosten te drukken, en omdat het aantal ligplekken beperkt is. Dit staat in schril contrast met bijvoorbeeld Friesland, waar sterk wordt gemerkt dat de vloot pleziervaartuigen in Nederland aan het afnemen is. Bleeker: "De havens in Friesland lagen voorheen afgeladen vol. Daar is nu weer plaats."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids
03 mei '24 (10:32)

Binnenkort kun je op zoek gaan naar walvissen in de Waddenzee

Als je aan dieren in de Waddenzee denkt, gaat je gedacht snel naar zeehonden. Maar ook de kleinste tandwalvissen, bruinvissen, worden steeds vaker gezien in de Waddenzee. Daarom worden er binnenkort excursies georganiseerd voor mensen die op zoek willen gaan naar deze waterzoogdieren, meldt RTV Noord. 

03 mei '24 ( 9:07)

CBS: natuur- en bosgebied in Nederland maakt plaats voor bebouwing

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

02 mei '24 ( 8:40)

Meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (15:02)

Code geel in Limburg woensdagavond vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

30 april '24 (10:10)

Leuk: lepelaars in Alkmaarderhout hebben jongen

Wanneer je door de Alkmaarderhout loopt moet je goed door de bladeren van de bomen kijken. Eerst kon je al een aantal volwassen lepelaars spotten in het bos, maar nu hebben lepelaarsgezinnetjes ook jongen gekregen, meldt NH Nieuws. 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

26 april '24 (10:16)

Unieke wandeling met muziek over Rotterdams spoor

In Rotterdam is tussen 17 en 26 mei een unieke wandelroute te volgen met de ‘Over de Bogen’ wandeling. Het geeft een inkijkje in de oude Hofpleinspoorlijn, die volgend jaar wordt omgebouwd tot stadspark. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst het traject bewandelen na de sluiting van de spoorlijn. En het is ook de laatste keer dat het kan, meldt Wandelnet.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.