Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Komst van Taylor Swift zorgt voor 'Swiftonomics' en geeft lokale ondernemers een boost

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
taylor swift tijdens optreden
De komst van popster Taylor Swift naar een drie keer uitverkochte Amsterdamse Johan Cruijff ArenA begin volgende maand kan de lokale economie een korte, maar merkbare boost geven. Maar economen zeggen dat de impact op de omvangrijke Nederlandse economie beperkt is, omdat mensen op andere uitgaven zullen besparen en doordat bijvoorbeeld de opbrengsten uit de ticketverkoop naar de Amerikaanse onderneming van Swift wegvloeien.

Wereldwijd is veel aandacht voor de impact van Swifts The Eras Tour, die de Amerikaanse steden die ze aandeed een lokale economische impuls gaf. Ook het Verenigd Koninkrijk zou meedelen in de 'Swiftonomics'. Analisten van zakenbank Barclays berekenden dat de concerten in Londen de Britse economie 1 miljard pond opleveren. Branchegenoot TD Securities waarschuwde zelfs dat dit de inflatie kan aanjagen en een renteverlaging door de Britse centrale bank kan vertragen. In Zweden steeg de kerninflatie onverwachts in mei, de maand waarin Swift drie concerten gaf in Stockholm en het Eurovisie Songfestival plaatsvond in Malmö.

De Nederlandse concerten van Swift zorgen volgens econoom Walther Ploos van Amstel van de Hogeschool van Amsterdam voor uitgaven tussen de 25 miljoen en 30 miljoen euro. Naast de verkoop van tickets en fanartikelen, gaat het bijvoorbeeld ook om de omzet van de ArenA zelf en beveiligingsbedrijven. Ook geven fans geld uit aan vervoer, eten en drinken. "En er komen veel internationale bezoekers, die maken er vaak een heel uitje van. Als je vliegtickets niet meerekent, gaat het om zo'n 200 euro per dag."

Stijgend aantal boekingen

Veel hangt volgens UvA-hoogleraar economische geografie Robert Kloosterman samen met de vraag of de wereldster mensen naar Nederland trekt die hier anders niet zouden zijn geweest. Dan wordt hier extra geld uitgegeven in bijvoorbeeld hotels en de horeca, aldus Kloosterman, die zelf naast een kaartje greep.

Booking.com ziet een stijging in het aantal geboekte accommodaties in Amsterdam tijdens de concerten, maar geeft geen exacte cijfers. De meeste boekingen komen van Duitsers, gevolgd door Britten en Amerikanen, zegt een woordvoerder. Plaatselijke hoteliers spreken ook van een "piekje, met de nadruk op -je". "De prijzen zijn niet hoger dan vorig jaar en er is nog ontzettend veel te boeken. Dus het valt tot nu toe tegen", zegt Pim Evers, voorzitter van branchevereniging KHN in Amsterdam.

Effect beperkt

Op de Nederlandse economie als geheel zal het effect dan ook beperkt zijn, denken meerdere economen. "Lokaal verwacht ik dat dat best aanzienlijk kan zijn, maar landelijk zal het meevallen", stelt Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie bij de Rabobank. Daarbij speelt mee dat de bedrijfstak cultuur en recreatie voor de Nederlandse economie van beperkt belang is, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De sector was vorig jaar goed voor 2,4 procent van het bruto binnenlands product.

ING-econoom Bert Colijn wijst erop dat zelfs het gehele EK voetbal Duitsland een economische boost van slechts 0,1 procent geeft. "En ook voor onze inflatie is het een non-issue, want onze economie is zo groot en er gebeurt zoveel meer."

24 juli '24 (11:55)

Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

24 juli '24 (11:42)

Ondernemer boos omdat zijn speelparadijs in Etten-Leur nog niet klaar is

In Etten-Leur wil een ondernemer een speelparadijs neerzetten aan de Hoge Neerstraat, waar voorheen een partycentrum stond. Daar zit hij al lange tijd voor om de tafel met de gemeente. Tijdens een van die gesprekken kon hij zijn frustraties moeilijk voor zich houden. Het hele proces duurt erg lang volgens hem, meldt BN de Stem.

23 juli '24 ( 8:30)

ANWB: automobilisten kunnen beste hele zomer Parijs mijden

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

17 juli '24 ( 8:43)

Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld

Fietsen zijn een steeds groter exportproduct geworden voor Nederland. In een periode van zeven jaar is de exportwaarde van fietsen ruim verdubbeld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

16 juli '24 (12:16)

Beoogde verhoging toeristenbelasting Ermelo maakt ondernemers niet blij

Het wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk een stukje duurder om te overnachten in Ermelo. Er moeten meer inkomsten komen via de toeristen- en forensenbelasting in de gemeente, zo’n 800.000 euro extra. Dat zal naar alle verwachting betekenen dat onder andere de toeristenbelasting verhoogd wordt. Niet iedereen kan het besluit begrijpen, meldt de Stentor.

15 juli '24 (14:33)

Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.