Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Komst van Taylor Swift zorgt voor 'Swiftonomics' en geeft lokale ondernemers een boost

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
taylor swift tijdens optreden
De komst van popster Taylor Swift naar een drie keer uitverkochte Amsterdamse Johan Cruijff ArenA begin volgende maand kan de lokale economie een korte, maar merkbare boost geven. Maar economen zeggen dat de impact op de omvangrijke Nederlandse economie beperkt is, omdat mensen op andere uitgaven zullen besparen en doordat bijvoorbeeld de opbrengsten uit de ticketverkoop naar de Amerikaanse onderneming van Swift wegvloeien.

Wereldwijd is veel aandacht voor de impact van Swifts The Eras Tour, die de Amerikaanse steden die ze aandeed een lokale economische impuls gaf. Ook het Verenigd Koninkrijk zou meedelen in de 'Swiftonomics'. Analisten van zakenbank Barclays berekenden dat de concerten in Londen de Britse economie 1 miljard pond opleveren. Branchegenoot TD Securities waarschuwde zelfs dat dit de inflatie kan aanjagen en een renteverlaging door de Britse centrale bank kan vertragen. In Zweden steeg de kerninflatie onverwachts in mei, de maand waarin Swift drie concerten gaf in Stockholm en het Eurovisie Songfestival plaatsvond in Malmö.

De Nederlandse concerten van Swift zorgen volgens econoom Walther Ploos van Amstel van de Hogeschool van Amsterdam voor uitgaven tussen de 25 miljoen en 30 miljoen euro. Naast de verkoop van tickets en fanartikelen, gaat het bijvoorbeeld ook om de omzet van de ArenA zelf en beveiligingsbedrijven. Ook geven fans geld uit aan vervoer, eten en drinken. "En er komen veel internationale bezoekers, die maken er vaak een heel uitje van. Als je vliegtickets niet meerekent, gaat het om zo'n 200 euro per dag."

Stijgend aantal boekingen

Veel hangt volgens UvA-hoogleraar economische geografie Robert Kloosterman samen met de vraag of de wereldster mensen naar Nederland trekt die hier anders niet zouden zijn geweest. Dan wordt hier extra geld uitgegeven in bijvoorbeeld hotels en de horeca, aldus Kloosterman, die zelf naast een kaartje greep.

Booking.com ziet een stijging in het aantal geboekte accommodaties in Amsterdam tijdens de concerten, maar geeft geen exacte cijfers. De meeste boekingen komen van Duitsers, gevolgd door Britten en Amerikanen, zegt een woordvoerder. Plaatselijke hoteliers spreken ook van een "piekje, met de nadruk op -je". "De prijzen zijn niet hoger dan vorig jaar en er is nog ontzettend veel te boeken. Dus het valt tot nu toe tegen", zegt Pim Evers, voorzitter van branchevereniging KHN in Amsterdam.

Effect beperkt

Op de Nederlandse economie als geheel zal het effect dan ook beperkt zijn, denken meerdere economen. "Lokaal verwacht ik dat dat best aanzienlijk kan zijn, maar landelijk zal het meevallen", stelt Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie bij de Rabobank. Daarbij speelt mee dat de bedrijfstak cultuur en recreatie voor de Nederlandse economie van beperkt belang is, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De sector was vorig jaar goed voor 2,4 procent van het bruto binnenlands product.

ING-econoom Bert Colijn wijst erop dat zelfs het gehele EK voetbal Duitsland een economische boost van slechts 0,1 procent geeft. "En ook voor onze inflatie is het een non-issue, want onze economie is zo groot en er gebeurt zoveel meer."

23 oktober '24 ( 8:35)

Tot eind oktober geen intercity's naar Berlijn uit Nederland

Door werkzaamheden aan het spoor in Duitsland rijden er tot het eind van de maand geen rechtstreekse intercity's naar Berlijn. Reizigers naar de Duitse hoofdstad moeten gebruikmaken van vervangend vervoer of omreizen, meldt een woordvoerder van de NS.

22 oktober '24 ( 8:45)

Stemming van consumenten negatiever in oktober

De stemming onder consumenten is in oktober iets negatiever dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen waren deze maand even negatief over de economie als in september, terwijl de koopbereidheid van consumenten iets verslechterde. In september waren consumenten minder negatief dan in augustus.

21 oktober '24 ( 8:45)

Uit gesloten fietsenstalling Utrecht nog 400 fietsen gehaald

Uit de fietsenstalling aan het Jaarbeursplein in Utrecht zijn vrijdag zo'n 400 fietsen opgehaald, meldt een woordvoerster van de gemeente. De stalling bij station Utrecht Centraal is sinds een week dicht omdat er scheurtjes zijn gevonden in de constructie.

18 oktober '24 (14:20)

Stevige brief HISWA-RECRON over gedoogbeleid permanente bewoning vakantieparken

Het kabinet heeft aangekondigd dat het permanente bewoning op recreatieparken wil gedogen, als onderdeel van een maatregel om bestaande bouw beter te benutten en zo bij te dragen aan de oplossing van de woningnood. HISWA-RECRON, de branchevereniging voor ondernemers in watersport en recreatie, is echter fel tegen dit besluit. De organisatie stuurde een scherpe brief naar meerdere ministeries, waaronder Volkshuisvesting, Justitie & Veiligheid, Binnenlandse Zaken, en Economische Zaken, waarin ze hun zorgen uiten over de gevolgen van het plan. Dit meldt HISWA-RECRON.

17 oktober '24 (11:19)

ANWB waarschuwt voor Europese verschillen in laadtarieven en -snelheid

Door heel Europa zijn grote verschillen in laadkosten van elektrische auto's. Dat meldt de ANWB op basis van eigen dataonderzoek. Vakantiegangers die met de elektrische auto op reis gaan, zijn het best af met snelladen, stelt de verkeersdienst. Het laden van de elektrische auto is in Noorwegen het goedkoopst.

16 oktober '24 (12:34)

Nieuwe treindienst tussen Amsterdam en Brussel

De NS en de Belgische vervoerder NMBS gaan beginnen met een nieuwe treindienst van Amsterdam naar Brussel, genaamd EuroCity Direct. Deze trein gaat vanaf 15 december zestien keer per dag rijden tussen beide hoofdsteden. Onderweg wordt gestopt op Schiphol, Rotterdam en Antwerpen. De rit duurt iets meer dan 2 uur, aldus NS.

15 oktober '24 ( 9:56)

Kringloopwinkels draaien op volle toeren: recordaantal spullen ingezameld

Kringloopwinkels draaien op volle toeren: ze hebben vorig jaar een recordhoeveelheid spullen ingezameld voor hergebruik, meldt Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN). Per vestiging die bij de vereniging is aangesloten werd gemiddeld 784.907 kilo aan spullen ingezameld, schat de branche. Vooral meubels en elektrische apparaten werden vaker ingenomen voor een 'tweede ronde'.

15 oktober '24 ( 9:35)

Spotify lanceert mogelijkheid tot beluisteren audioboeken in Nederland

Streamingdienst Spotify is begonnen met de uitrol van de functie Audioboeken. Gebruikers in Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk kunnen sinds maandag ruim 200.000 luisterboeken vinden bij Spotify.

15 oktober '24 ( 9:10)

Netflix werkt al aan tweede seizoen Amsterdam Empire

Netflix werkt al aan een tweede seizoen van de nieuwe serie Amsterdam Empire, waarvan het eerste seizoen pas in 2025 te zien is. Dat heeft hoofdrolspeelster Famke Janssen maandag gemeld aan het ANP.

15 oktober '24 ( 8:55)

Acteur Frans Lammers na series en films nog niet klaar met Ferry

Acteur Frank Lammers is na drie series en twee films nog niet klaar met zijn personage Ferry Bouman. Dat vertelde de 52-jarige ster maandag in gesprek met het ANP. Als het aan Lammers ligt, komen er nog meer producties rond de Brabantse drugsbaron.