Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog
Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen. 

Het minimumloon gaat per 1 juli 2024 stijgen van 13,27 euro per uur naar 13,43 euro per uur. Dit is na een eerdere verhoging van het minimumloon in januari 2024. Toen stegen de lonen al met 3,75 procent. Deze 1,2 procent komt daar boven op. Het is overigens niet bekend wat voor effect deze stijging zal hebben op de portemonnee. Dat hangt namelijk af van de halfjaarlijkse indexatie van het minimumloon. Die stijgt mee met de cao-lonen, welke in het voorjaar bekend worden gemaakt.

Stijgende kosten voor werkgevers

Dat het minimumloon omhoog gaat is goed voor de mensen die een minimumsalaris ontvangen. Ondernemers en werkgevers staan er minder op te popelen. Die vrezen een extra kostenstijging voor hun bedrijven. Ook VNO-NCW sprak zich eerder negatief uit over het voornemen om de lonen te laten stijgen. De werkgeversorganisatie, samen met MKB Nederland, deed een oproep naar de Tweede Kamer om de lonen niet te verhogen. Deze oproep heeft dus weinig effect gehad.

Ook stellen de belangenorganisaties dat het minimumloon de afgelopen anderhalf jaar al flink is gestegen. In sommige gevallen zelfs met meer dan 30 procent. Dat heeft een negatieve invloed op de bestedingen van de organisaties. Ook stellen MKB Nederland en VNO NCW dat de kosten voor ondernemers veel sneller stijgen dan die van personeel.

Alternatief voor verhogen minimumloon

Een alternatief voor de stijging van de lonen is in de ogen van de belangenorganisaties het verlagen van de belasting- en premiedruk van de groep werknemers. “Dan houden ze netto meer over, hoeven de lasten voor ondernemers niet nóg verder omhoog en wordt werken ook nog eens aantrekkelijker”, schrijft VNO NCW op haar website.

17 april '25 ( 8:30)

Nederlanders kopen dit jaar minder chocoladepaaseitjes

Bijna vier op de tien Nederlanders kopen dit jaar minder chocoladepaaseitjes, vooral vanwege de hoge prijs. Dat komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeker NIQ-GfK onder bijna 14.000 Nederlanders. Ook in de verkoopcijfers is te zien dat chocopaaseieren minder populair zijn in winkels.

16 april '25 ( 8:50)

Peter Gillis gaat in hoger beroep tegen celstraf

Peter Gillis gaat in hoger beroep tegen de celstraf die hij dinsdag opgelegd heeft gekregen. De vastgoedondernemer en realityster werd door de rechter in Den Bosch veroordeeld tot een celstraf van zes maanden om belastingfraude. Direct na afloop van de uitspraak was nog niet zeker of hij beroep zou aantekenen. Dinsdagmiddag hebben zijn advocaten laten weten dat Gillis het er niet bij wil laten zitten en verder procedeert.

16 april '25 ( 8:45)

ANWB: avondspits dinsdagavond drukste tot nu toe

De avondspits van dinsdag is de drukste tot nu toe dit jaar, meldt de ANWB. Rond 17.30 uur stond er bijna 1200 kilometer file. Onder meer in de Randstad is het een stuk drukker dan normaal, ziet de verkeersdienst.

15 april '25 (13:05)

Peter Gillis denkt nog na over hoger beroep

Peter Gillis denkt nog na over een hoger beroep, nadat de vastgoedondernemer en realityster dinsdag werd veroordeeld tot een celstraf van zes maanden om belastingfraude. Dat zei hij na afloop van de uitspraak door de rechter in Den Bosch. Hij vond de uitspraak "teleurstellend" en "triest" voor zijn dochter en ex-vrouw, die werden veroordeeld tot taakstraffen voor hun betrokkenheid.

15 april '25 (10:28)

Gevangenisstraf van 12 maanden voor Peter Gillis na belastingfraude

De rechtbank in Den Bosch heeft Peter Gillis veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Dat gebeurde in een zaak waarin de realityster en vastgoedondernemer werd verdacht van onder meer het jarenlang plegen van belastingfraude.

15 april '25 ( 9:50)

Aantal stoppende ondernemingen in Nederland hardst gestegen in 10 jaar

Het aantal stoppende ondernemingen in Nederland is in het eerste kwartaal het sterkst gestegen in tien jaar. Volgens de Kamer van Koophandel waren er 60.964 stoppers, 37 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Vooral veel zzp'ers stopten als ondernemer, maar ook mkb'ers met personeel hielden op te bestaan. De KVK merkt daarnaast dat er veel minder nieuwe ondernemingen zijn gestart.

15 april '25 ( 8:45)

Na twee jaar onderhandelen nieuwe cao voor Bijenkorf medewerkers

Na twee jaar moeizame onderhandelingen en een reeks stakingen, krijgen winkelmedewerkers van de Bijenkorf een nieuwe cao. CNV en FNV hebben afspraken gemaakt met de directie voor een cao met een looptijd van twee jaar.

15 april '25 ( 8:40)

Spotify gaat investeren in productie Nederlandstalige audioboeken

Muziekstreamingdienst Spotify gaat investeren in de productie van Nederlandstalige audioboeken, omdat het aanbod nu nog erg klein is. Het gaat om een bedrag van 1 miljoen euro. Dit geld wordt deels ook gebruikt voor de productie van Franstalige audioboeken.

15 april '25 ( 8:15)

Speelgoedverkoper Russle.nl roept speeltoestel terug vanwege mankementen

Speelgoedverkoper Russle.nl roept een speeltoestel terug omdat het product veel mankementen heeft. Het Speeltoestel Peuter Busje XXL met Glijbaan in de kleur wit is tussen 25 maart 2023 en 23 maart 2025 verkocht via de website van het bedrijf en via webwinkel Bol.

15 april '25 ( 8:00)

Nederlandse nieuwsorganisaties gaan akkoord over gebruik informatie Google

Elf grote Nederlandse nieuwsorganisaties hebben een akkoord gesloten over het gebruik van informatie in de resultatenlijst van Google. Dat was nodig vanwege Europese wetgeving die in 2021 inging. Het bedrag van de deal maken het techconcern en Stichting Organisatie voor PersuitgeversRecht (OPR), die het akkoord namens de media sloot, niet bekend.