Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stikstofberekening festivals geen automatisch onderdeel meer van Omgevingswet

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Stikstofberekening festivals geen automatisch onderdeel meer van Omgevingswet
Vanaf 1 januari is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Daarin valt op dat organisatoren van festivals hierdoor hun stikstofuitstoot niet meer hoeven te laten doorrekenen voor het aanvragen van een vergunning. Dat is besloten om te voorkomen dat provincies een streep zouden zetten door evenementen. De verwachting is dat vooral organisatoren van kleinere evenementen hier meer en meer tegenaan zullen lopen, aldus DLV Advies.

Voordat de nieuwe Omgevingswet van kracht ging, was er voor het aanvragen van een evenementenvergunning een ‘onlosmakelijke verbondenheid’ met de stikstofuitstoot. Zonder een doorberekening daarvan was het niet mogelijk om een vergunning te krijgen voor een evenement. Die ‘onlosmakelijke verbondenheid’ is nu dus geschrapt. Evenementenorganisaties hebben nu zelf de verantwoordelijkheid om na te gaan of ze een stikstofvergunning nodig hebben. Dat is nog niet overal doorgesijpeld.

Natuurgebieden

Bij de opbouw van een muziek- of theaterfestival of een buitensportevenement worden materialen aangevoerd en wordt er gewerkt met machines. Ook tijdens het evenement heb je te maken met allerlei bronnen van stikstofuitstoot, zoals generatoren en auto’s. Op het moment dat de uitstoot gevolgen heeft voor Natura 2000-gebieden in een straal van 25 kilometer, is het verplicht om een vergunning te hebben. Normen hiervoor zijn streng. Zo is bij een uitstoot van 0,01 mol stikstof per hectare per jaar op het natuurgebied al een vergunning nodig.

De stikstofneerslag wordt berekend via het Aerius-programma. Mocht de uitstoot te hoog uitvallen, dan moet deze worden gecompenseerd. Het terugdringen van stikstofuitstoot kan door bij de opbouw te werken met elektrische machines in plaats van apparatuur met dieselmotoren. Wanneer de stikstofuitstoot nog steeds te hoog is, kan een organisaties tijdelijk stikstofruimte ‘leasen’. Dat houdt in dat de uitstoot op een ander moment moet worden gecompenseerd. Zo’n compensatieprocedure kan maanden in beslag nemen, dus op tijd beginnen is essentieel.

Intrekken vergunning

Het laatste wat een organisatie wil is dat de provincie tijdens de opbouw komt controleren of er wel een stikstofvergunning is aangevraagd. Op het moment dat deze niet aanwezig of op orde is, kan het evenement worden stilgelegd. Daarom is het verstandig om altijd een berekening van de stikstofuitstoot te laten maken.

Milieuorganisaties kunnen bezwaar maken tegen evenementen vanwege de impact ervan op de natuur. Zij kunnen een handhavingsverzoek indienen bij de provincie. daarom is het zaak om de stikstofvergunning tijdig in orde te brengen. 

26 juli '24 (10:09)

Flevoland stelt subsidie beschikbaar voor vergroten betrokkenheid bij natuur

Organisaties zonder winstoogmerk die zich willen inzetten voor het vergroten van de betrokkenheid van Flevolanders bij de natuur en biodiversiteit kunnen vanaf 1 augustus een subsidieaanvraag bij de provincie doen. Dat meldt provincie Flevoland. De organisaties die hiermee in aanmerking komen moeten nu ook al dergelijke werkzaamheden verrichten.

26 juli '24 ( 9:59)

Dorpsvereniging Giethoorn vreest dat piekdagen te druk worden

Inwoners van Giethoorn vrezen dat het op de piekdagen waarop duizenden toeristen het pittoreske dorp bezoeken te druk wordt en de veiligheid daardoor in het geding komt. Op die dagen zijn er amper verkeersregelaars en is het ook moeilijker voor de hulpdiensten om in actie te komen, zegt penningmeester Bert Meijerink van de Vereniging Dorpsbelangen Giethoorn 't Gieters Belang. Op de drukste dagen komen tussen de 20.000 en 30.000 toeristen naar de Overijsselse plaats, zegt Meijerink.

25 juli '24 (13:05)

Eigenaar Ruud Koppens verkoopt ETF Ride Systems en gaat met pensioen

Ruud Koppens, eigenaar van ETF Ride Systems, is per 1 juli 2024 met pensioen gegaan. Hij heeft 26 jaar lang leiding gegeven aan het bedrijf dat dark rides ontwikkelt, maar heeft het stokje doorgegeven aan een particuliere familiegroep die actief is in de amusementsindustrie. Dit meldt ETF Ride Systems.

25 juli '24 ( 8:30)

'Duidelijke toename' verkoop treintickets naar Parijs door Olympische Spelen

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:55)

Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

24 juli '24 (11:42)

Ondernemer boos omdat zijn speelparadijs in Etten-Leur nog niet klaar is

In Etten-Leur wil een ondernemer een speelparadijs neerzetten aan de Hoge Neerstraat, waar voorheen een partycentrum stond. Daar zit hij al lange tijd voor om de tafel met de gemeente. Tijdens een van die gesprekken kon hij zijn frustraties moeilijk voor zich houden. Het hele proces duurt erg lang volgens hem, meldt BN de Stem.

23 juli '24 ( 8:30)

ANWB: automobilisten kunnen beste hele zomer Parijs mijden

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.