Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NBTC: plattelandstoerisme in Nederland heeft potentie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
NBTC: plattelandstoerisme in Nederland heeft potentie / Foto: "Weekend Winter Camping Event" door Kitty Terwolbeck
Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) heeft in de twee voorgaande maanden een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van plattelandstoerisme in Nederland. Voordat we verder gaan eerst de omschrijving van ‘plattelands’ volgens NBTC: ‘het landelijke gebied buiten de steden, waarbij landbouw en natuur een rol spelen’. Uit het onderzoek van NBTC komt naar voren dat er wel degelijk interesse is naar deze soort vakanties. Niet alleen onder ervaren plattelandsvakantiegangers, maar ook onder de onervaren, meldt NBTC.

In het onderzoek van NBTC werd gekeken naar de rol van het plattelandsvakanties in Nederland. Het betreft vakanties tussen de weilanden, in kleine dorpjes of op/nabij een boerenerf. Wat daarbij wel opvalt, is dat campings niet in de top 3 staan van favoriete accommodaties. Die staat onder Nederlanders op de vierde plaats. Voor Belgen en Duitsers staat de camping nog lager op de ranglijst.

Verder zag NBTC de volgende uitkomsten:

-       Bijna de helft van de Nederlanders heeft al eens een plattelandsvakantie gehad. Belgen en Duitsers minder vaak: ongeveer 20 procent. Wel staat onder alle drie de groepen driekwart van de ondervraagden open voor een plattelandsvakantie.

-       Plattelandsvakanties van Nederlanders zijn vooral in Gelderland en Drenthe. Dat terwijl Vlamingen en Duitsers liever naar Zeeland en Noord- en Zuid-Holland gaan.

-       De meest overwogen type accommodatie is een vakantiehuisje of bungalow. Alleen Duitsers geven aan liever in een appartement te zitten.

-       Om informatie te verkrijgen over vakanties worden zoekmachines op het internet het vaakst geraadpleegd. Daarnaast krijgt de doelgroep graag tips van naasten, zoals familie en vrienden.

Andere interessante uitkomsten van het onderzoek:

-       Nederlanders en Belgen zien vooral graag wandel- en fietsmogelijkheden, terwijl Duitsers liever langs het water zijn.

-       Duitsers hechten veel waarde aan comfort. Nederlanders en Vlamingen kijken liever naar een gunstige prijs voor hun plattelandsvakantie.

-       Een plattelandsvakantie wordt gekozen vanwege rust en ontspanning in de natuur.

-       Nederlanders koken het liefst zelf in hun accommodatie, terwijl Duitsers en Vlamingen liever een horecagelegenheid opzoeken.

Het volledige rapport kun je via deze link bekijken.

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

17 juli '24 ( 8:43)

Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld

Fietsen zijn een steeds groter exportproduct geworden voor Nederland. In een periode van zeven jaar is de exportwaarde van fietsen ruim verdubbeld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

16 juli '24 (12:16)

Beoogde verhoging toeristenbelasting Ermelo maakt ondernemers niet blij

Het wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk een stukje duurder om te overnachten in Ermelo. Er moeten meer inkomsten komen via de toeristen- en forensenbelasting in de gemeente, zo’n 800.000 euro extra. Dat zal naar alle verwachting betekenen dat onder andere de toeristenbelasting verhoogd wordt. Niet iedereen kan het besluit begrijpen, meldt de Stentor.

15 juli '24 (14:33)

Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.

10 juli '24 ( 9:18)

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

09 juli '24 ( 9:52)

‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

05 juli '24 ( 9:15)

Hoeveelheid verkochte merchandise Taylor Swift is 'uitzonderlijk'

De hoeveelheid merchandise van Taylor Swift die de afgelopen dagen bij de Johan Cruijff ArenA verkocht is, is "uitzonderlijk". Arnoud Maas, eigenaar van Arnie Merch, heeft dit niet eerder meegemaakt. Zijn bedrijf verzorgt de verkoop van alle merchandise bij concerten in het Amsterdamse stadion, maar ook bij de Ziggo Dome en AFAS Live.