Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuur & Milieu heeft plan om CO2-uitstoot vervoer te halveren 

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Natuur & Milieu heeft plan om CO2-uitstoot vervoer te halveren 
Nederlanders moeten minder afhankelijk van hun eigen auto's worden, vindt Natuur & Milieu. De organisatie heeft een uitgebreid plan opgesteld om dat mogelijk te maken. Onderzoeksbureau CE Delft concludeert in een doorrekening dat daarmee de CO2-uitstoot van mobiliteit tegen 2030 bijna kan halveren ten opzichte van 1990.

Beter openbaar vervoer in de regio, veel meer elektrisch (deel)vervoer en duurzamer vrachtvervoer met schone voertuigen zijn een greep uit de maatregelen die de organisatie voorstelt. Ook het beprijzen van vervuiling en gratis ov voor mensen met lage inkomens staan op de lijst van in totaal 27 maatregelen.

Naast veranderingen in de manier waarop we reizen, pleit Natuur & Milieu voor maatregelen die reizen simpelweg minder nodig maken. Een belangrijk punt is dat voorzieningen die belangrijk zijn voor mensen weer dichterbij gebracht moeten worden. Voor veel mensen op het platteland en in voorsteden zijn voorzieningen volgens de opstellers van het rapport te ver weg komen te liggen. Ook verdere digitalisering kan autoritten minder nodig maken.

Doorgaan op de huidige voet is volgens Natuur & Milieu geen optie, want dan worden de klimaat- en stikstofdoelen niet gehaald. "Met deze frisse kijk op reizen laten we zien hoe het anders kan en moet", klinkt het.

"We reizen steeds meer, sneller en verder en meestal kiezen we automatisch voor de auto", schetst directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. Met al die autoritten worden veel CO2 en stikstofoxiden uitgestoten. Ondanks maatregelen om het vervoer schoner te maken, bijvoorbeeld door elektrische auto's te stimuleren, daalt die uitstoot maar langzaam. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft eerder becijferd dat de uitstoot van de mobiliteitssector slechts zo'n 13 procent zal afnemen tot 2030.

In het rapport pleit de milieuorganisatie voor de aanleg van 'plattelandshubs' aan de randen van steden en dorpen. Van daaruit moeten mensen snel met het ov naar hun werk of het centrum kunnen reizen. Over het resterende autovervoer moet wat de organisatie betreft een bedrag per kilometer worden betaald dat wordt gebaseerd op de uitstoot van het voertuig, het tijdstip en de plaats. Met een elektrische auto buiten de spits rijden wordt dan goedkoper dan met een benzine- of dieselauto aansluiten in de spits.

27 mei '24 (12:13)

Provincie Overijssel maakt zich klaar voor flinke groei toerisme

Het gaat goed met het toerisme en recreatie in de provincie Overijssel. De sector, met 48.000 werkende mensen, kent een sterk herstel na de coronapandemie. Overijssel blijkt een populaire bestemming. Afwisselende landschappen, prachtige natuur en historische dorpen en steden zijn voor mensen de reden om naar de provincie te reizen. Ook zijn er relatief veel hoogwaardige campings. De verwachting is daarom dat steeds meer mensen Overijssel weten te vinden. In 2030 is er mogelijk sprake van 1 miljoen overnachtingen. In totaal zijn het er dan 10 miljoen, meldt de provincie.

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.