Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuur & Milieu heeft plan om CO2-uitstoot vervoer te halveren 

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Natuur & Milieu heeft plan om CO2-uitstoot vervoer te halveren 
Nederlanders moeten minder afhankelijk van hun eigen auto's worden, vindt Natuur & Milieu. De organisatie heeft een uitgebreid plan opgesteld om dat mogelijk te maken. Onderzoeksbureau CE Delft concludeert in een doorrekening dat daarmee de CO2-uitstoot van mobiliteit tegen 2030 bijna kan halveren ten opzichte van 1990.

Beter openbaar vervoer in de regio, veel meer elektrisch (deel)vervoer en duurzamer vrachtvervoer met schone voertuigen zijn een greep uit de maatregelen die de organisatie voorstelt. Ook het beprijzen van vervuiling en gratis ov voor mensen met lage inkomens staan op de lijst van in totaal 27 maatregelen.

Naast veranderingen in de manier waarop we reizen, pleit Natuur & Milieu voor maatregelen die reizen simpelweg minder nodig maken. Een belangrijk punt is dat voorzieningen die belangrijk zijn voor mensen weer dichterbij gebracht moeten worden. Voor veel mensen op het platteland en in voorsteden zijn voorzieningen volgens de opstellers van het rapport te ver weg komen te liggen. Ook verdere digitalisering kan autoritten minder nodig maken.

Doorgaan op de huidige voet is volgens Natuur & Milieu geen optie, want dan worden de klimaat- en stikstofdoelen niet gehaald. "Met deze frisse kijk op reizen laten we zien hoe het anders kan en moet", klinkt het.

"We reizen steeds meer, sneller en verder en meestal kiezen we automatisch voor de auto", schetst directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. Met al die autoritten worden veel CO2 en stikstofoxiden uitgestoten. Ondanks maatregelen om het vervoer schoner te maken, bijvoorbeeld door elektrische auto's te stimuleren, daalt die uitstoot maar langzaam. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft eerder becijferd dat de uitstoot van de mobiliteitssector slechts zo'n 13 procent zal afnemen tot 2030.

In het rapport pleit de milieuorganisatie voor de aanleg van 'plattelandshubs' aan de randen van steden en dorpen. Van daaruit moeten mensen snel met het ov naar hun werk of het centrum kunnen reizen. Over het resterende autovervoer moet wat de organisatie betreft een bedrag per kilometer worden betaald dat wordt gebaseerd op de uitstoot van het voertuig, het tijdstip en de plaats. Met een elektrische auto buiten de spits rijden wordt dan goedkoper dan met een benzine- of dieselauto aansluiten in de spits.

20 maart '25 (14:31)

Loetje: prijs van biefstuk minimaal omhoog ondanks forse prijsverhoging

Restaurantketen Loetje, beroemd om zijn biefstuk met jus, gaat voorlopig geen forse prijsverhogingen doorvoeren door de scherp gestegen prijs van rundvlees. "We streven ernaar om prijsveranderingen voor onze gasten zo beperkt mogelijk te houden. We maken scherpe afspraken met leveranciers, werken efficiënt en berekenen niet direct elke kostenstijging door", stelt een woordvoerster.

19 maart '25 (13:07)

Inbreker steelt kassa's van ijssalon en cafetaria

De kassa’s van IJssalon ICY en cafetaria ’t Smulhoekske in Werkendam zijn maandagnacht 17 maart gestolen tijdens inbraken. Bij de horecagelegenheden zijn de kassa’s, ramen en meerdere tafels vernield. Voor de 26-jarige eigenaar van de ijssalon, Kevin Rijken, is dit extra zuur. Zijn ijszaak is pas een jaar open. Dat meldt Omroep Brabant.

19 maart '25 (11:30)

Nederlandse Loterij daagt gokbedrijf Lalabet voor de rechter

De Nederlandse Loterij daagt gokbedrijf Lalabet voor de rechter. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. De kansspelorganisatie, bekend van onder meer de Staatsloterij en TOTO, zegt miljoenen euro's omzet mis te lopen door concurrentie van illegale gokaanbieders, waaronder Lalabet.

18 maart '25 (12:33)

Tulpen bereiken hoogste prijs sinds jaren

Bij de bloemist betaal je voor een bosje tulpen al snel 12 euro. Goede bollen zijn schaars vanwege het kletsnatte voorjaar van 2023. Op de veiling brengen de bollen 0,70 à 0,80 cent per stuk op. Voor exclusies soorten betaalt men zelfs 1,50 euro per stuk. Dat meldt NH Nieuws.

18 maart '25 (11:32)

Doneeracties getroffenen brand Arnhem brengen 64.000 euro op

De inzamelingsacties voor de getroffenen van de brand in Arnhem hebben zo'n 64.000 euro opgehaald. De actie via de website Doneeractie.nl is inmiddels gesloten.

17 maart '25 (13:21)

Texel telt steeds minder schapen, 'het is twee voor twaalf'

Schapeneiland Texel telt steeds minder schapen. De schapenboeren zeggen dat het eiland net zoveel schapen heeft als inwoners. Op dit moment wonen er 15.000 mensen op Texel en zijn er nog maar 10.000 schapen. Volgens schapenboer Jan Willem Bakker is het al twee voor twaalf. Dat meldt NH Nieuws.

17 maart '25 ( 9:10)

Nieuwe nachttrein van Arriva uit Schiphol naar Zwolle voor het eerst in actie

Even na 04.00 uur zaterdagochtend is de nieuwe nachttrein van Arriva uit Schiphol met enkele minuten vertraging aangekomen in Zwolle. Eerder in de nacht reed de trein in omgekeerde richting van Zwolle naar Schiphol, waar deze om 02.41 uur op tijd arriveerde.

14 maart '25 ( 8:30)

Nederlandse wijnboer Ilja Gort 'geschokt' over mogelijke invoerheffing Amerika

De bekende Nederlandse wijnboer en schrijver Ilja Gort is "geschokt" over de mogelijke Amerikaanse invoerheffing van 200 procent op wijn uit de Europese Unie. Dit zei hij nadat de Amerikaanse president Donald Trump hiermee donderdag had gedreigd.

12 maart '25 ( 9:15)

Basic-Fit maakt na jaren verlies hogere omzet: meer leden, nieuwe locaties en meer webshopverkopen

Basic-Fit heeft vorig jaar meer leden verwelkomd. De sportschoolketen opende nieuwe locaties en profiteerde van hogere verkoopopbrengsten van zijn webshop en sportvoedingsmiddelen. Dit zorgde voor een hogere omzet en een nettowinst na jaren verlies.

12 maart '25 ( 9:05)

Meer bedrijven vorige maand failliet gegaan

Meer bedrijven zijn vorige maand failliet gegaan dan in januari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gecorrigeerd voor het aantal dagen gingen in februari 45 meer bedrijven bankroet, een stijging van 14 procent.