Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders minder op zomervakantie dan vorig jaar

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders minder op zomervakantie dan vorig jaar
Waar vorig jaar nog ruim 13 miljoen Nederlanders erop uit trokken tijdens de zomervakantie, is dat aantal voor dit jaar 10,5 miljoen. Dat is een vermindering van 2,5 miljoen mensen. Het CBS publiceerde cijfers en vergelijkingssite Slimster deed hierover een panelonderzoek. Daaruit blijkt dat de voornaamste reden de toegenomen vaste lasten zijn, meldt Slimster.

Het onderzoek van Slimster werd gehouden onder 2.000 Nederlanders. Uit het panelonderzoek is naar voren gekomen dat vooral bewoners uit de provincies Drenthe, Groningen en Zuid-Holland een vakantie overslaan. Het valt op dat het voornamelijk twintigers en dertigers zijn die dit jaar thuisblijven. In totaal noemt meer dan de helft financiële redenen om niet op vakantie te gaan. Daarnaast geeft twintig procent aan dat zij dit jaar niet in de dure zomervakantie, maar buiten het hoogseizoen om op vakantie gaan.

Binnenlandse vakantie goedkoper

Van de Nederlanders die wel op vakantie gaan, maakt volgens het onderzoek de helft aangepaste plannen. 18 procent gaat korter weg, een ruime 20 procent kiest voor een minder luxe vakantie en 17 procent blijft dichter bij huis. Daarvan zal waarschijnlijk een deel in het binnenland blijven. Cijfers van het CBS wijzen uit dat een vakantie in Nederland gemiddeld 245 euro per persoon kost, in vergelijking met 847 euro voor een buitenlandse vakantie. Dat is dus een verschil van meer dan 600 euro.

Marco Schuurman van Slimster noemt het ‘een geluk bij een ongeluk’. Zo vindt hij het vervelend voor mensen dat zij hun vakantie moeten missen of aanpassen. “Tegelijkertijd zagen we wel dat meer Nederlanders in eigen land op vakantie gingen en ontdekten dat Nederland ook mooie vakantiebestemming te bieden heeft. Misschien wel meer dan zij vooraf dachten.”

Autovakantie

De toegenomen kosten zouden er ook toe kunnen leiden dat meer Nederlanders de komende tijd met de auto op reis gaan. Zo’n vakantie is ruim 800 euro goedkoper dan een vliegvakantie, laten cijfers van het CBS zien. Wel is het volgens Schuurman belangrijk om goed te controleren of jouw lidmaatschap bij de Wegenwacht ook dekking biedt in het buitenland. Een reisverzekering kan ook een oplossing zijn.

Bron: Slimster; https://slimster.nl/nieuws/inflatie-van-grote-invloed-op-vakantieplannen/

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.

03 mei '24 (12:06)

‘Dagrecreatie getroffen door mogelijke btw-verhoging op logies’

Volgens HISWA-RECRON kleven er nadelen aan het verhogen van de btw op logies. Zo leidt het minder gasten, overnachtingen en brutowinst bij aangesloten groepsaccommodaties en vakantieparken van HISWA-RECRON. Ook bezoekers van dagrecreatieve bedrijven worden getroffen door een btw-verhoging op logies, meldt de belangenorganisatie.

03 mei '24 ( 9:12)

Pete Philly & Perquisite brengt na zestien jaar nieuw album uit

Hiphopformatie Pete Philly & Perquisite brengt vrijdag na zestien jaar een nieuw album uit. Hoewel de twee artiesten elkaar nooit echt uit het oog verloren, voelde het goed om na al die jaren weer samen muziek te maken. "We vroegen ons af: wat gebeurt er als we opnieuw samen de studio in gaan? Wat komt er dan uit? Voor we het wisten zaten we al op zeven nummers en dachten we: waarom stoppen als de flow zo goed voelt? Laten we een heel album maken!", vertellen de muzikanten in gesprek met het ANP.

01 mei '24 (12:02)

NPO met juristen in gesprek over situatie rond documentaire PowNed

De NPO is met haar juridische afdeling aan het kijken wat er nu gebeurt rond de documentaire PowNed of View: De Prikpen. Dat laat een woordvoerder woensdag aan het ANP weten. "De journalistieke vrijheid is een groot goed", meldt de NPO in een verklaring. "We hebben PowNed onze ondersteuning aangeboden."