Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders minder op zomervakantie dan vorig jaar

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders minder op zomervakantie dan vorig jaar
Waar vorig jaar nog ruim 13 miljoen Nederlanders erop uit trokken tijdens de zomervakantie, is dat aantal voor dit jaar 10,5 miljoen. Dat is een vermindering van 2,5 miljoen mensen. Het CBS publiceerde cijfers en vergelijkingssite Slimster deed hierover een panelonderzoek. Daaruit blijkt dat de voornaamste reden de toegenomen vaste lasten zijn, meldt Slimster.

Het onderzoek van Slimster werd gehouden onder 2.000 Nederlanders. Uit het panelonderzoek is naar voren gekomen dat vooral bewoners uit de provincies Drenthe, Groningen en Zuid-Holland een vakantie overslaan. Het valt op dat het voornamelijk twintigers en dertigers zijn die dit jaar thuisblijven. In totaal noemt meer dan de helft financiële redenen om niet op vakantie te gaan. Daarnaast geeft twintig procent aan dat zij dit jaar niet in de dure zomervakantie, maar buiten het hoogseizoen om op vakantie gaan.

Binnenlandse vakantie goedkoper

Van de Nederlanders die wel op vakantie gaan, maakt volgens het onderzoek de helft aangepaste plannen. 18 procent gaat korter weg, een ruime 20 procent kiest voor een minder luxe vakantie en 17 procent blijft dichter bij huis. Daarvan zal waarschijnlijk een deel in het binnenland blijven. Cijfers van het CBS wijzen uit dat een vakantie in Nederland gemiddeld 245 euro per persoon kost, in vergelijking met 847 euro voor een buitenlandse vakantie. Dat is dus een verschil van meer dan 600 euro.

Marco Schuurman van Slimster noemt het ‘een geluk bij een ongeluk’. Zo vindt hij het vervelend voor mensen dat zij hun vakantie moeten missen of aanpassen. “Tegelijkertijd zagen we wel dat meer Nederlanders in eigen land op vakantie gingen en ontdekten dat Nederland ook mooie vakantiebestemming te bieden heeft. Misschien wel meer dan zij vooraf dachten.”

Autovakantie

De toegenomen kosten zouden er ook toe kunnen leiden dat meer Nederlanders de komende tijd met de auto op reis gaan. Zo’n vakantie is ruim 800 euro goedkoper dan een vliegvakantie, laten cijfers van het CBS zien. Wel is het volgens Schuurman belangrijk om goed te controleren of jouw lidmaatschap bij de Wegenwacht ook dekking biedt in het buitenland. Een reisverzekering kan ook een oplossing zijn.

Bron: Slimster; https://slimster.nl/nieuws/inflatie-van-grote-invloed-op-vakantieplannen/

29 september '23 (10:15)

Vernield monument voor overleden kankerpatiënten herbouwd in 2024

Het monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten dat eerder dit jaar werd vernield, wordt in maart 2024 herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding vrijdag weten.

29 september '23 ( 9:10)

Reisorganisatie Vacansoleil heeft hoofd niet boven water kunnen houden

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (12:06)

Professionals doen inspiratie op tijdens Recreatie Vakbeurs in november

Van 14 tot en met 16 november komen 8.500 recreatieprofessionals bij elkaar voor de jaarlijkse vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg. Dit meldt Recreatief Totaal. 

27 september '23 (11:29)

Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

26 september '23 (15:02)

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (14:59)

Ook ingebroken in auto van Barry Paf tijdens première Kane-docu

Ook in de auto van radio-dj Barry Paf is maandagavond tijdens de première van de documentaire over Kane ingebroken. Dat laat hij weten op Instagram. Eerder deelde Giel Beelen al dat zijn ruit diezelfde avond was ingeslagen en zijn spullen waren buitgemaakt.

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.