Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote actie tégen erotisch centrum in Amsterdam

Door Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
Grote actie tégen erotisch centrum in Amsterdam
Een groot aantal Amsterdamse bedrijven, onderwijs- en culturele instellingen, bewonersverenigingen en belangengroepen hebben de krachten gebundeld in de gemeenschappelijke campagne ‘Vóór een leefbare binnenstad, tégen het erotisch centrum’. De gemeente Amsterdam wil een groot erotisch centrum aan de rand van de stad vestigen, dat een groot deel van het Wallengebied moet gaan vervangen. Dat meldt Koolhoven en Partners.

Een bonte verzameling bedrijven, instellingen en verenigingen die elkaar gevonden heeft in hun verzet tegen de vestiging van een erotisch centrum, zijn door de hele stad verspreid en zijn actief in vrijwel alle sectoren van de samenleving. Zij onderschrijven allemaal een pleidooi dat is opgesteld voor een leefbare binnenstad en tegen een erotisch centrum. Het pleidooi wordt vandaag gepubliceerd op de website www.tekentegen.nl.

Twee betrokken Amsterdammers voeren onbezoldigd de campagne, ieder met hun eigen deskundigheid én visie als het gaat om de problematiek in de binnenstad en specifiek het Wallengebied. Zij zien de huidige plannen van de gemeente niet als de oplossing voor de overlast op de Wallen en daarom zijn zij ertegen.

Postercampagne

Met een grootschalige postercampagne in de stad worden alle Amsterdammers opgeroepen om dit pleidooi te ondertekenen. Een QR-code op de meer dan 6.000 posters leidt naar de betreffende website. Op de website staan ook de logo’s van een groeiend aantal bedrijven, instellingen en verenigingen die het pleidooi onderschrijven.

De twee Amsterdammers zijn Mariska Majoor (eigenaar ‘Koekje uit Amsterdam’, oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum, auteur van de diverse boeken over de Wallen) en Theodoor van Boven (eigenaar Condomerie, bestuurslid BIZ Warmoesstraat, actief lid bewonersvereniging Blaauwlakenblok). Als boegbeelden vinden zij het belangrijk dat de stem van de stad gehoord wordt. Dat is het geval nu het pleidooi uit alle hoeken van de Amsterdamse samenleving steun krijgt. Van Boven: “Het is bijzonder dat zóveel zeer verschillende partijen ons ondersteunen met een gemeenschappelijk protest tegen de plannen voor een erotisch centrum.” 

DNA van de stad

Deze campagne gaat volgens de twee om het DNA van de stad. “De geest van de Wallen moet terugkomen”, aldus Majoor. “Als je erotisch entertainment en raambordelen weghaalt uit de Wallen, dan verander je een heel groot stuk van de cultuur en historie van de binnenstad. Dat moet de stad niet willen. Daarbij is erotiek niet het probleem en het weghalen ervan zeer zeker niet de oplossing om drukte en overlast te voorkomen.”

De Wallen

“Het gebied is Amsterdams erfgoed. Dat maakt het tot zo’n bijzondere buurt waar wij allemaal willen zijn”, zeggen zij. “De plannen van de gemeente voor een erotisch centrum gaan voorbij aan de oorsprong van de overlast in de binnenstad. Problemen moeten worden opgelost bij de kern en op zo’n manier dat iedereen tevreden is. De inwoners van Amsterdam moeten worden gehoord en serieus worden genomen. Deze campagne leidt hopelijk tot iets moois en vooral tot een beter leefklimaat in het Wallengebied en een betere positie van sekswerkers. Dat is onze inzet en dát willen we bereiken.

De komende weken krijgen alle Amsterdammers de gelegenheid het pleidooi te ondertekenen. Plan is om het daarna aan te bieden aan de burgemeester van Amsterdam voor het zomerreces.

Door: Nationale Recreatiegids

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.

25 september '23 ( 9:29)

NBTC: flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland verwacht

Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

22 september '23 (15:23)

Vijf tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek

Het is september en dat betekent dat het echte leven weer gaat beginnen. De schoolstoelen zijn weer bezet, werkcomputers worden opgestart en de koffie op kantoor wordt in kannen aangesleept. Opleiding en werk zijn van essentieel belang, maar wat je daarbuiten om doet is misschien nog veel belangrijker. Om na het weekend met een frisse blik weer terug achter de laptop te kruipen, is hier een lijst met vijf tips om heerlijk tot rust te komen tijdens en buiten de werkweek.

22 september '23 (11:22)

Assense politiek wil voor altijd herten kunnen aaien

Kinderen in Assen doen hun uiterste best om het hertenkamp in de stad te behouden. Ook de Kinderraad heeft een oproep gedaan aan de politiek om het hertenkamp te laten staan. Nu heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering ook haar steun betuigd aan de oproep. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

22 september '23 ( 8:50)

Radiozenders NPO kampten met onlinestoring, inmiddels verholpen

De radiozenders van de NPO kampen vrijdagochtend met een onlinestoring. Dat heeft een woordvoerder van de Publieke Omroep bevestigd.

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.