Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Evenementensector toont tekenen van herstel in de grote gemeenten

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Evenementsector toont tekenen van herstel in de grote gemeenten
In de evenementenbranche is herstel te zien na de coronajaren. Dit geldt voor de sector die opereert in de grote gemeenten in Nederland, blijkt uit de nieuwe Monitor G50 Gemeenten & Evenementen. Zo waren er in het eerste jaar van de coronamaatregelen, 2020, slechts 430 evenementen volgens hun eigen criteria georganiseerd in de grote steden. In 2021 was een herstel zichtbaar ten opzichte van het jaar daarvoor: in 2021 werden 800 evenementen georganiseerd. Het totaal aantal evenementen in 2020 en 2021 is niet even hoog als het aantal evenementen in 2019. Ook het bezoekersaantal heeft onder de maatregelen geleden. In 2020 en ’21 waren de bezoekersaantallen gezamenlijk een kwart van de cijfers in 2019. Dit meldt Pretwerk. 

De voorlopige cijfers van 2022 tonen aan dat het herstel van 2021 doorzet, toen werden ruim 2.200 evenementen georganiseerd. Dat aantal is nog steeds lager dan voor corona, omdat de maatregelen pas in maart zijn opgeheven. Zo ging er een streep door de evenementen van het eerste kwartaal. Veel evenementen kort daarna konden ook niet doorgaan door een tekort aan voorbereidingstijd. Andere uitdagingen waren het personeelstekort, materialen en de toegenomen eisen voor het organiseren van een evenement. Veel organisatoren vinden dat het bijna onmogelijk is om aan alle eisen te voldoen.

De verwachting voor de loop van het jaar is dat bijna twee derde van de G5-gemeenten dat het aantal evenementen ongeveer gelijk blijft aan dat van voor de corona pandemie. Eén vijfde verwacht dit jaar een groei mee te maken en bijna 10 procent denk dat er minder evenementen komen.

Bijna geen subsidies in 2020, opvallend herstel in 2021

In de periode van 2015 tot 2019 gaven de G50-gemeenten jaarlijks 52,5 miljoen euro uit aan evenementensubsidies. Dit is teruggedrongen naar 9 miljoen euro in 2020. Dit is het bedrag voor alle fysieke evenementen in dat jaar, dit waren er 139. De meeste subsidie is verschaft aan het begin van het jaar, toen er nog geen coronamaatregelen golden. In het jaar daarna, 2021, werd er 41,7 miljoen uitgegeven aan evenementen. Het Eurovisie Songfestival en het EK Voetbal in Amsterdam hebben geprofiteerd van de meeste subsidie.

Respons is daarnaast tot de conclusie gekomen dat G50-gemeenten de evenementen niet enkel financieel ondersteunen. Het aanbieden van voorzieningen, zoals hekken en afvalcontainers, en diensten (o.a. schoonmaken) komt veel voor evenals korting op leges of het niet berekenen van huur voor evenementterreinen.

Door: Nationale Recreatiegids

30 mei '24 (12:12)

Unieke samenwerking: Hello Fresh en de Efteling maken recepten gebaseerd op attracties

HelloFresh en de Efteling hebben hun krachten gebundeld om een unieke samenwerking te lanceren. Voor het eerst brengen ze samen een reeks recepten uit die zijn geïnspireerd op de beroemde attracties van het sprookjespark. Deze samenwerking combineert de magie van de Efteling met de culinaire expertise van HelloFresh, zo meldt Fonk.

30 mei '24 ( 8:38)

Woensdag brachten Amsterdammers laatste eerbetoon aan Jan Otten

Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.

28 mei '24 ( 8:42)

Frank van der Lende krijgt avondshow op Radio Veronica

Frank van der Lende krijgt een nieuw programma op Radio Veronica. De radio-dj gaat vanaf komende maandag de avondshow Frank tot Laat maken. Het programma is iedere week te horen van maandag tot en met donderdag tussen 21.00 en 00.00 uur.

27 mei '24 (12:13)

Provincie Overijssel maakt zich klaar voor flinke groei toerisme

Het gaat goed met het toerisme en recreatie in de provincie Overijssel. De sector, met 48.000 werkende mensen, kent een sterk herstel na de coronapandemie. Overijssel blijkt een populaire bestemming. Afwisselende landschappen, prachtige natuur en historische dorpen en steden zijn voor mensen de reden om naar de provincie te reizen. Ook zijn er relatief veel hoogwaardige campings. De verwachting is daarom dat steeds meer mensen Overijssel weten te vinden. In 2030 is er mogelijk sprake van 1 miljoen overnachtingen. In totaal zijn het er dan 10 miljoen, meldt de provincie.

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.