Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NBTC: vraag naar goedkopere vakantie in eigen land stijgt dit jaar

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
NBTC: vraag naar goedkopere vakantie in eigen land stijgt dit jaar
De interesse voor vakanties in eigen land zal onder Nederlanders dit jaar opnieuw toenemen ten opzichte van het laatste jaar voor de coronacrisis. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op basis van zijn Internationale Vakantiemonitor. Onder meer de gestegen prijzen voor vakanties spelen mee in de keuze om bijvoorbeeld niet naar het buitenland te gaan.

Volgens het NBTC boekten Nederlanders in 2022 ruim 28 miljoen overnachtingen in eigen land. Dat is 11 procent meer dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Voor het aankomende jaar verwacht het onderzoeksbureau een stijging van nog eens 2 procentpunt. Ondervraagden geven naast de gestegen prijzen voor vakanties aan dat zij ook voor Nederland kiezen vanwege de mogelijkheid om te verblijven op een rustige plek.

De vakantiebereidheid lijkt volgens NBTC in ieder geval hoog, ondanks de prijs van vakanties. Zo geeft 25 procent van de ondervraagden aan al een vakantie te hebben geboekt voor 2023, 80 procent geeft aan de intentie te hebben om op vakantie te gaan. Het NBTC heeft daarvoor niet enkel Nederlanders gevraagd, maar ook mensen uit Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Duitse toeristen

Algemeen directeur van NBTC denkt dat de toeristische sector in 2023 verder zal herstellen van de coronapandemie, mogelijk zelfs volledig. Maar het blijft volgens hem lastig te voorspellen. "We zien dat mensen heel graag willen blijven reizen, de intentie om in 2023 op vakantie te gaan is hoog. Echter, inflatie, energieprijzen, het consumentenvertrouwen en corona, maken het lastiger te voorspellen of mensen hun vakantie-intentie ook daadwerkelijk omzetten in een boeking."

De meeste interesse voor Nederland als vakantieland verwacht het NBTC uit Duitsland. Naar schatting zullen Duitsers in 2023 zo’n 6,4 miljoen overnachtingen boeken, 8 procent meer dan vorig jaar. Dat is bovendien meer dan voor de coronacrisis, toen Duitse toeristen 6,2 miljoen nachten in ons land verbleven. Hieronder vallen zowel vakantieverblijven als zakelijke bezoeken.

Uit overige landen komt ten opzichte van vorig jaar ook meer interesse voor Nederland, maar die ligt nog niet op het niveau van voor corona. Volgens het NBTC komt het totaal aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen in Nederland uit op ongeveer 92 procent van het aantal in 2019.

Door: ANP

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.