Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

rEvent helpt om festivalbekers voor 90 procent te recyclen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
rEvent helpt om festivalbekers voor 90 procent te recyclen
Vanaf 1 januari 2024 mogen festivals geen plastic bekers en voedselverpakking meer gebruiken, tenzij ze minstens 75 procent hiervan inzamelen en hoogwaardig recyclen. Om festivals te helpen op dit vlak volledig circulair te worden hebben Bordex Packaging en Conpax BV samen het nieuwe rEvent-concept opgezet, waarbij bekers en verpakkingen bijna volledig worden gerecycled en hergebruikt als grondstof. Dat meldt Bordex Packaging. 

De twee bedrijven waren onafhankelijk van elkaar en elk op zijn vakgebied al intensief bezig met het ontwikkelen van een duurzame oplossing voor festivals, waarmee die hun probleem van zwerfval enorm kunnen reduceren. Door de handen ineen te slaan ontstond een oplossing voor het Food & Beverage-deel. Het gebruik van wegwerpbekers en -voedselverpakkingen op festivals blijft ook na 1 januari 2024 namelijk mogelijk, mits ze goed worden ingezameld en gerecycled. Het minimum percentage voor die recycling loopt de komende jaren op van 75 procent in 2024 naar 90 procent in 2027.

Inzamelsystemen 

rEvent levert festivals FSC gecertificeerde CARTON360 verpakkingen, die zijn gemaakt van 100 procent papier, karton of bagasse en PFAS vrij. De plastic PET360 bekers en shakers zijn gemaakt van 100 procent gerecycled PET. Organisatoren kunnen die tijdens het festival eenvoudig inzamelen via een van de inzamelsystemen van rEvent. Er zijn kartonnen inzamelboxen (360Box), afvalcontainers (240 en 1100 liter), maar ook open opslagcontainers voor papier, karton, PET plastic en restafval.

Proces van recyclen 

Via opvallende en duidelijke instructies worden bezoekers actief meegenomen in het proces van recyclen. Uit praktijktesten die medio 2022 op verschillende locaties zijn uitgevoerd blijkt dat op deze manier 90 procent van alle plastic bekers en kartonnen verpakkingen kan worden ingezameld voor recycling.

Alle inzamelboxen en containers worden na afloop van een festival opgehaald, ingezameld in Apeldoorn, gebaald en vervolgens per truck afgeleverd bij een van de grootste PET-recyclers van Europa. Daar wordt het materiaal schoongemaakt en in kleine snippers gesneden. Deze flakes worden verwerkt tot PET360-granulaatkorrels, waar nieuwe PET360-bierbekers van worden gemaakt. De ingezamelde voedselverpakkingen worden volledig gecomposteerd. Door de combinatie van microben en warmte wordt het kartonnen afval binnen no-time omgezet naar een bodemverbeteraar. Die zorgt er onder meer voor dat de structuur van de grond in tuinen wordt verbeterd. Op deze manier worden vrijwel alle wegwerpbekers en verpakkingen hergebruikt als grondstof.

Door: Nationale Recreatiegids 

23 februari '24 (10:50)

Ondernemers opgelet: tweede editie kennisevenement Embrace in maart

Op 19 maart is het tijd voor de tweede editie van het kennisevenement Embrace. Booking Expert organiseert dit event voor professionals uit de recreatiesector. Tijdens het evenement zijn diverse lezingen en kennissessies met onder andere Richard van Hooijdonk, Iris Stolwijk en Richard Ottens. Het evenement vindt plaats bij Burgers’ Zoo in Arnhem. Ondernemers uit de recreatiesector kunnen zich gratis aanmelden, meldt Recreatief Totaal.

22 februari '24 ( 8:35)

NS kampte woensdag met grote storing in reisinformatie systeem

De NS kampt met een grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer. Zowel op de vertrekborden op de stations als in de reisplanner wordt verouderde informatie weergegeven, zegt een woordvoerder van de NS.

16 februari '24 ( 9:41)

HISWA-RECRON en vakbonden bereiken akkoord Cao Recreatie

FNV Recreatie, CNV Vakmensen en HISWA-RECRON zijn eruit. Er is een onderhandelingsresultaat bereikt over het nieuwe tweejarige cao. Op 1 januari 2024 gaat deze in en de cao loopt tot en met 31 december 2025. HISWA-RECRON meldt dat de werkgevers blij zijn dat er nu een onderhandelingsresultaat ligt.

15 februari '24 (11:10)

Luxe hotel en vakantiepark bij recreatiegebied Nijstad? Gemeente buigt zich over plannen

Recreatiegebied Nijstad in Hogeveen krijgt er misschien een luxe hotel en vakantiepark bij. De gemeente heeft de plannen hiervoor openbaar gemaakt. Omwonenden hebben hun zorgen inmiddels geuit over de verwachte extra verkeersdrukte rondom het gebied. De initiatiefnemers van het hotel en vakantiepark zijn hiervan op de hoogte gesteld. De gemeente Hoogeveen moet nog toestemming geven voor de plannen. Dit meldt RTV Drenthe.

15 februari '24 (10:20)

Op pad met een nieuw gekochte Babboe bakfiets niet meer mogelijk

Babboe moet voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die heeft honderden meldingen gekregen dat frames waren gebroken tijdens het fietsen. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan en geen maatregelen hebben genomen.

14 februari '24 (14:18)

Stikstofberekening festivals geen automatisch onderdeel meer van Omgevingswet

Vanaf 1 januari is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Daarin valt op dat organisatoren van festivals hierdoor hun stikstofuitstoot niet meer hoeven te laten doorrekenen voor het aanvragen van een vergunning. Dat is besloten om te voorkomen dat provincies een streep zouden zetten door evenementen. De verwachting is dat vooral organisatoren van kleinere evenementen hier meer en meer tegenaan zullen lopen, aldus DLV Advies.

14 februari '24 ( 9:06)

Dit zijn verrassend leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is voor veel mensen een mooi moment om eropuit te gaan. Of je nu naar een dagje buiten in het klimbos zoekt of op een regenachtige dag binnen cultuursnuiven met de kids in het museum, je kunt altijd iets doen dat perfect bij jouw interesse past. Of stap out of the box en doe iets waar je normaal gesproken niet aan zou denken. In dit artikel helpen we je jouw creatieve hersenkronkels aan te wakkeren met ideeën voor een verrassend leuk uitje in de voorjaarsvakantie.

13 februari '24 ( 9:35)

Economische groei en reislust positief voor TUI

Reisconcern TUI heeft vooralsnog weinig last van de hoge inflatie en afkoelende economie. De vraag naar vakanties bij het van oorsprong Duitse bedrijf blijft groeien. Per boeking besteedden klanten in het afgelopen kwartaal ook meer aan bijvoorbeeld hun wintersportvakantie.

12 februari '24 (14:42)

Onderzoek wangedrag in muziekbranche lijkt al effect te hebben

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de muziekbranche lijkt iets in gang te hebben gezet. Dat zegt Annabel Heijen, voorzitter van Taskforce GO!, tegen het ANP. Zo worden nu meer gesprekken gevoerd over sociale veiligheid en is er veel interesse in het promotiemateriaal en de workshops van de werkgroep voor het bevorderen van sociale veiligheid. De voorzitter benadrukt "niet honderd procent" zicht te hebben op wat er gebeurt binnen organisaties in de branche.

12 februari '24 ( 9:19)

Reisbranche: meer Nederlanders trekken erop uit in voorjaarsvakantie

Nederlanders trekken er in de voorjaarsvakantie, die dit weekend al is begonnen voor de regio zuid, vaker op uit. Reisorganisaties noteren in hun boekingen namelijk flinke plussen vergeleken met vorig jaar. Dat betekent dat veel mensen hun vakantieplannen niet laten verstoren door de hoge inflatie en zwakkere economie.