Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Steeds meer mensen het slachtoffer van oplichting via nepwebsites

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Steeds meer mensen het slachtoffer van oplichting via nepwebsites
De politie ziet de afgelopen weken een toename van oplichting via gekopieerde sites van webshops. Oplichters maken websites van bekende bedrijven op een dusdanige manier na, dat het soms bijna niet van de echte webwinkel te onderscheiden is. Het bestelde product wordt na betaling echter nooit geleverd. Sinds het begin van de zomer hebben 239 slachtoffers van deze vorm van oplichting, spoofing genaamd, zich bij de politie gemeld. De schade wordt tot nu toe geschat op ruim 16.000 euro.

De politie vermoedt dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers zeker drie keer zo hoog is. "Veel mensen doen geen aangifte, omdat ze het niet de moeite waard vinden of zich schamen dat ze opgelicht zijn", aldus Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Opvallend is dat de nepwebwinkels momenteel vooral 'zomerproducten' tegen lage prijzen aanbieden, zoals bijvoorbeeld dure barbecues voor een fractie van de prijs die ze normaal kosten.

De websites hebben geregeld namen die lijken op namen van bekende winkels zoals wehkampdeals.nl, wehkamp-deals.nl, socialdealbenelux.nl en groupondeals.nl. Een recent voorbeeld dat bij de politie binnen kwam is blokkerdeals.com. Het logo, de huisstijl, het KvK-nummer en het adres van Blokker zijn misbruikt op deze website. Alleen het e-mailadres is afwijkend. "Een aanwijzing voor een nepwebsite kan zijn als er enkel via iDeal betaald kan worden, en niet bijvoorbeeld met de creditcard of achteraf."

Eigen verantwoordelijkheid

Op de website van de politie kan gecontroleerd worden of er al eerder meldingen zijn gedaan over een webwinkel. Als er meerdere meldingen over websites binnenkomen, probeert de politie deze zo snel mogelijk en via meerdere wegen uit de lucht te laten halen. Maar het opsporen van de daders is vervolgens lastig, geeft Van der Linden toe. "Veel betalingen - zeker meer dan de helft - lopen via het buitenland. Als we een rechtshulpverzoek moeten doen, zijn we al snel maanden verder."

Van der Linden wijst daarom vooral op de eigen verantwoordelijkheid van consumenten. "Als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is er een grote kans dat het te mooi om waar te zijn ís. Een barbecue die normaal 1500 euro kost en nu voor 69 euro wordt aangeboden. Bestaan dat soort koopjes?"

Van der Linden zag sinds het begin van de zomer het aantal aangiftes van online oplichting weer toenemen. "Traditioneel zien we het stijgen sinds mensen in mei hun vakantiegeld krijgen en het groeit door in de vakantieperiode, als mensen de tijd hebben om uitgebreid online te shoppen." Overigens is het aantal aangiftes wel gehalveerd ten opzichte van de lockdownpiek in de coronaperiode. "Als je een website van een winkel niet vertrouwt, zeggen we normaal gesproken: ga naar de stenen winkel toe. Maar dat kon natuurlijk niet tijdens de lockdown."

Door: ANP

27 februari '24 (10:33)

Jaarbeurs Utrecht staakt tijdelijk opvang Oekraïners

De opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs is tijdelijk gesloten, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. "De locatie is overvol, wat bijvoorbeeld leidt tot onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit, lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy", aldus de veiligheidsregio.

23 februari '24 (10:50)

Ondernemers opgelet: tweede editie kennisevenement Embrace in maart

Op 19 maart is het tijd voor de tweede editie van het kennisevenement Embrace. Booking Expert organiseert dit event voor professionals uit de recreatiesector. Tijdens het evenement zijn diverse lezingen en kennissessies met onder andere Richard van Hooijdonk, Iris Stolwijk en Richard Ottens. Het evenement vindt plaats bij Burgers’ Zoo in Arnhem. Ondernemers uit de recreatiesector kunnen zich gratis aanmelden, meldt Recreatief Totaal.

22 februari '24 ( 8:35)

NS kampte woensdag met grote storing in reisinformatie systeem

De NS kampt met een grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer. Zowel op de vertrekborden op de stations als in de reisplanner wordt verouderde informatie weergegeven, zegt een woordvoerder van de NS.

16 februari '24 ( 9:41)

HISWA-RECRON en vakbonden bereiken akkoord Cao Recreatie

FNV Recreatie, CNV Vakmensen en HISWA-RECRON zijn eruit. Er is een onderhandelingsresultaat bereikt over het nieuwe tweejarige cao. Op 1 januari 2024 gaat deze in en de cao loopt tot en met 31 december 2025. HISWA-RECRON meldt dat de werkgevers blij zijn dat er nu een onderhandelingsresultaat ligt.

15 februari '24 (11:10)

Luxe hotel en vakantiepark bij recreatiegebied Nijstad? Gemeente buigt zich over plannen

Recreatiegebied Nijstad in Hogeveen krijgt er misschien een luxe hotel en vakantiepark bij. De gemeente heeft de plannen hiervoor openbaar gemaakt. Omwonenden hebben hun zorgen inmiddels geuit over de verwachte extra verkeersdrukte rondom het gebied. De initiatiefnemers van het hotel en vakantiepark zijn hiervan op de hoogte gesteld. De gemeente Hoogeveen moet nog toestemming geven voor de plannen. Dit meldt RTV Drenthe.

15 februari '24 (10:20)

Op pad met een nieuw gekochte Babboe bakfiets niet meer mogelijk

Babboe moet voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die heeft honderden meldingen gekregen dat frames waren gebroken tijdens het fietsen. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan en geen maatregelen hebben genomen.

14 februari '24 (14:18)

Stikstofberekening festivals geen automatisch onderdeel meer van Omgevingswet

Vanaf 1 januari is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Daarin valt op dat organisatoren van festivals hierdoor hun stikstofuitstoot niet meer hoeven te laten doorrekenen voor het aanvragen van een vergunning. Dat is besloten om te voorkomen dat provincies een streep zouden zetten door evenementen. De verwachting is dat vooral organisatoren van kleinere evenementen hier meer en meer tegenaan zullen lopen, aldus DLV Advies.

14 februari '24 ( 9:06)

Dit zijn verrassend leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is voor veel mensen een mooi moment om eropuit te gaan. Of je nu naar een dagje buiten in het klimbos zoekt of op een regenachtige dag binnen cultuursnuiven met de kids in het museum, je kunt altijd iets doen dat perfect bij jouw interesse past. Of stap out of the box en doe iets waar je normaal gesproken niet aan zou denken. In dit artikel helpen we je jouw creatieve hersenkronkels aan te wakkeren met ideeën voor een verrassend leuk uitje in de voorjaarsvakantie.

13 februari '24 ( 9:35)

Economische groei en reislust positief voor TUI

Reisconcern TUI heeft vooralsnog weinig last van de hoge inflatie en afkoelende economie. De vraag naar vakanties bij het van oorsprong Duitse bedrijf blijft groeien. Per boeking besteedden klanten in het afgelopen kwartaal ook meer aan bijvoorbeeld hun wintersportvakantie.

12 februari '24 (14:42)

Onderzoek wangedrag in muziekbranche lijkt al effect te hebben

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de muziekbranche lijkt iets in gang te hebben gezet. Dat zegt Annabel Heijen, voorzitter van Taskforce GO!, tegen het ANP. Zo worden nu meer gesprekken gevoerd over sociale veiligheid en is er veel interesse in het promotiemateriaal en de workshops van de werkgroep voor het bevorderen van sociale veiligheid. De voorzitter benadrukt "niet honderd procent" zicht te hebben op wat er gebeurt binnen organisaties in de branche.