Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Fusieplannen RTL en Talpa, de bond van Adverteerders is kritisch

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Fusieplannen RTL en Talpa, de bond van Adverteerders is kritisch
De bond van Adverteerders (bvA) tekent na DPG Media ook bezwaar aan tegen de fusieplannen van RTL Nederland en Talpa Network bij concurrentiewaakhond ACM. Dat bevestigt directeur Henriette van Swinderen aan het ANP na berichtgeving van NU.nl. De bvA vreest dat de mogelijkheden voor adverteerders om hun consumenten te bereiken beperkt worden.

"Omdat er door het samengaan bepaalde programma's en zenders gaan verdwijnen, neemt de pluriformiteit af", aldus Van Swinderen. Iets anders dat de bond angst inboezemt, is dat er volgens Van Swinderen "een zeer sterke, bijna monopolistische mediapartij" ontstaat. "Wat er ongetwijfeld toe gaat leiden dat de prijzen gaan stijgen."

Adverteren op televisie 

Van Swinderen ziet dat adverteren op televisie nog altijd het populairst is. "Als het gaat om grote groepen mensen tegelijk bereiken is televisie nog steeds het effectiefst", zegt ze. In 2021 besteedden de adverteerders samen ruim 900 miljoen euro op televisiezenders. "Dat maakt dat je niet zomaar kan zeggen dat je naar een ander type medium gaat, zoals online, print of radio."

Verschraling van het aanbod 

De bvA heeft contact gehad met RTL en Talpa. "Met name over de zorg die wij hebben: dat er een verschraling van het aanbod optreedt. Onze bezwaren daarover hebben wij bij de ACM neergelegd." Van Swinderen begrijpt dat, met de komst van grote buitenlandse partijen, Nederlandse partijen kijken hoe ze zo sterk mogelijk kunnen blijven. "Dat partijen gaan samenwerken kunnen we ons goed voorstellen. Voor ons zou het een toegevoegde waarde zijn als die partijen meer aanvullend zijn, dus niet alleen tv, maar ook radio, print en online."

"Het is niet dat wij per se tegen iedere samenvoeging zijn", verduidelijkt Van Swinderen. "Maar vooral als het ook kwaliteit toevoegt. Want als er minder mogelijkheden overblijven om specifieke doelgroepen te bereiken is dat vooral heel erg onwenselijk."

Unilever en de Rijksoverheid 

De bvA vertegenwoordigt 132 adverterende Nederlandse bedrijven en zet zich onder meer in voor vrijheid van marketing en communicatie van deze bedrijven. Onder de 132 bedrijven bevinden zich de 25 grootste adverteerders van Nederland, zoals Unilever en de Rijksoverheid.

Door: ANP 

23 februari '24 (10:50)

Ondernemers opgelet: tweede editie kennisevenement Embrace in maart

Op 19 maart is het tijd voor de tweede editie van het kennisevenement Embrace. Booking Expert organiseert dit event voor professionals uit de recreatiesector. Tijdens het evenement zijn diverse lezingen en kennissessies met onder andere Richard van Hooijdonk, Iris Stolwijk en Richard Ottens. Het evenement vindt plaats bij Burgers’ Zoo in Arnhem. Ondernemers uit de recreatiesector kunnen zich gratis aanmelden, meldt Recreatief Totaal.

22 februari '24 ( 8:35)

NS kampte woensdag met grote storing in reisinformatie systeem

De NS kampt met een grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer. Zowel op de vertrekborden op de stations als in de reisplanner wordt verouderde informatie weergegeven, zegt een woordvoerder van de NS.

16 februari '24 ( 9:41)

HISWA-RECRON en vakbonden bereiken akkoord Cao Recreatie

FNV Recreatie, CNV Vakmensen en HISWA-RECRON zijn eruit. Er is een onderhandelingsresultaat bereikt over het nieuwe tweejarige cao. Op 1 januari 2024 gaat deze in en de cao loopt tot en met 31 december 2025. HISWA-RECRON meldt dat de werkgevers blij zijn dat er nu een onderhandelingsresultaat ligt.

15 februari '24 (11:10)

Luxe hotel en vakantiepark bij recreatiegebied Nijstad? Gemeente buigt zich over plannen

Recreatiegebied Nijstad in Hogeveen krijgt er misschien een luxe hotel en vakantiepark bij. De gemeente heeft de plannen hiervoor openbaar gemaakt. Omwonenden hebben hun zorgen inmiddels geuit over de verwachte extra verkeersdrukte rondom het gebied. De initiatiefnemers van het hotel en vakantiepark zijn hiervan op de hoogte gesteld. De gemeente Hoogeveen moet nog toestemming geven voor de plannen. Dit meldt RTV Drenthe.

15 februari '24 (10:20)

Op pad met een nieuw gekochte Babboe bakfiets niet meer mogelijk

Babboe moet voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die heeft honderden meldingen gekregen dat frames waren gebroken tijdens het fietsen. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan en geen maatregelen hebben genomen.

14 februari '24 (14:18)

Stikstofberekening festivals geen automatisch onderdeel meer van Omgevingswet

Vanaf 1 januari is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Daarin valt op dat organisatoren van festivals hierdoor hun stikstofuitstoot niet meer hoeven te laten doorrekenen voor het aanvragen van een vergunning. Dat is besloten om te voorkomen dat provincies een streep zouden zetten door evenementen. De verwachting is dat vooral organisatoren van kleinere evenementen hier meer en meer tegenaan zullen lopen, aldus DLV Advies.

14 februari '24 ( 9:06)

Dit zijn verrassend leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is voor veel mensen een mooi moment om eropuit te gaan. Of je nu naar een dagje buiten in het klimbos zoekt of op een regenachtige dag binnen cultuursnuiven met de kids in het museum, je kunt altijd iets doen dat perfect bij jouw interesse past. Of stap out of the box en doe iets waar je normaal gesproken niet aan zou denken. In dit artikel helpen we je jouw creatieve hersenkronkels aan te wakkeren met ideeën voor een verrassend leuk uitje in de voorjaarsvakantie.

13 februari '24 ( 9:35)

Economische groei en reislust positief voor TUI

Reisconcern TUI heeft vooralsnog weinig last van de hoge inflatie en afkoelende economie. De vraag naar vakanties bij het van oorsprong Duitse bedrijf blijft groeien. Per boeking besteedden klanten in het afgelopen kwartaal ook meer aan bijvoorbeeld hun wintersportvakantie.

12 februari '24 (14:42)

Onderzoek wangedrag in muziekbranche lijkt al effect te hebben

Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de muziekbranche lijkt iets in gang te hebben gezet. Dat zegt Annabel Heijen, voorzitter van Taskforce GO!, tegen het ANP. Zo worden nu meer gesprekken gevoerd over sociale veiligheid en is er veel interesse in het promotiemateriaal en de workshops van de werkgroep voor het bevorderen van sociale veiligheid. De voorzitter benadrukt "niet honderd procent" zicht te hebben op wat er gebeurt binnen organisaties in de branche.

12 februari '24 ( 9:19)

Reisbranche: meer Nederlanders trekken erop uit in voorjaarsvakantie

Nederlanders trekken er in de voorjaarsvakantie, die dit weekend al is begonnen voor de regio zuid, vaker op uit. Reisorganisaties noteren in hun boekingen namelijk flinke plussen vergeleken met vorig jaar. Dat betekent dat veel mensen hun vakantieplannen niet laten verstoren door de hoge inflatie en zwakkere economie.