Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

HEMA'S 32ste ontwerpwedstrijd in teken van herontwerpen en speciale kids-editie

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
HEMA'S 32ste ontwerpwedstrijd in teken van herontwerpen en speciale kidseditie
HEMA doopt haar ontwerpwedstrijd om naar een wedstrijd die in het teken staat van herontwerpen. De opdracht is het herontwerpen van een (HEMA) product of een duurzame oplossing vinden voor een alledaagse uitdaging die praktischer, beter en mooier is. Een oplossing die langer meegaat en zo bijdraagt aan HEMA’s missie om een beter leven in een mooiere wereld te creëren. Naast designacademie-studenten, ontwerptalent en overige geïnteresseerden worden nu ook kinderen uitgenodigd mee te doen. Het is de eerste keer dat er een kindereditie van deze wedstrijd wordt georganiseerd om te ontdekken wat kinderen belangrijk vinden, hoe ze over onderwerpen nadenken en ze te stimuleren in het nadenken over hoe dagelijkse gebruiksvoorwerpen langer mee kunnen gaan. Dat meldt HEMA.

Sinds 1983 organiseert HEMA de ontwerpwedstrijd om ontwerptalent een podium te geven. Eerdere edities leverden inmiddels iconische producten op, zoals le lapin fluitketel, het tuit servies en de ketelbinkie waterkoker die nog steeds onderdeel is van het assortiment. 

Levensduur van producten 

Loe Limpens, creatief directeur HEMA: “HEMA staat garant voor de levensduur van haar producten. Wij willen producten en oplossingen herontwerpen die gegarandeerd langer meegaan, zoals een kaasschaaf met tien jaar garantie of een speelgoedtrein die drie generaties overleeft. Daarvoor gaan we onze klanten helpen voor, tijdens en na gebruik van producten. Dat doen we door goede materialen te gebruiken en adviezen te geven over onderhoud en wat je na gebruik met een product kunt doen.”

Herpakpapier 

Vorig jaar heeft Susanna Osinga de publieksprijs gewonnen met haar idee voor herpakpapier. Een goed voorbeeld van het herontwerpen van een iconisch HEMA product met het oog op een duurzamere toekomst. Dit past bij de strategische koers van HEMA waarin de nadruk ligt op producten die langer mee gaan. Het herpakpapier zal begin september terug te vinden zijn in de HEMA winkels. 

Dutch Design Week 

Naast een juryprijs wordt er ook een publieksprijs voor de reguliere editie uitgereikt. De finale voor beide prijzen vindt dit jaar plaats tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. De finalisten krijgen tijdens de finale de kans om hun design te presenteren aan de jury. De publieksprijs wordt via stemmen online en tijdens de DDW bepaald. In het HEMA filiaal Eindhoven-Centrum kan op de genomineerde ontwerpen gestemd worden. Alle winnende ontwerpen krijgen een plek in het HEMA-assortiment. 

Kids-editie 

De kids-editie van de herontwerpwedstrijd organiseert HEMA in samenwerking met Designathon Works. Kinderen kijken vanuit hun creatieve en open blik op geheel eigen wijze naar de voorwerpen in hun omgeving. Volwassenen zijn meer geneigd om duurzamer te leven als er vanuit hun kinderen een impuls of vraag komt. Daarom roept HEMA alle kinderen tussen 6-12 jaar op ideeën aan te dragen over hoe hun eigen spullen langer mee kunnen gaan. Zoals speelgoed, kleding of spullen in huis. Een voorbeeld is om van een oude knuffel een toffe etui te maken. 

Uit de inzendingen worden 40 kinderen uitgenodigd om deel te nemen aan Designathon workshops. Daaruit kiest de jury 4 winnaars. Hun ideeën worden tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week en ze winnen een duurzaam HEMA schoolpakket en een instax camera. 

Creativiteit 

Designathon Works past een methode toe waarbij de creativiteit van kinderen in kan worden gezet om grote uitdagingen aan te gaan. Zo leren kinderen tijdens de workshops het fysiek bouwen van echte prototypen in een relatief korte tijd. 

Volgende generatie changemakers 

Co-founder en managing director van Designathon Works, Anne Sallaert vertelt: “Vaak wordt er onderschat hoe betrokken kinderen zijn bij grote complexe problemen en hoe belangrijk het voor hen is om te ervaren dat ze op deze leeftijd al een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Door deelname aan de ‘HEMA herontwerpwedstrijd kids’ bouwen we gezamenlijk aan de volgende generatie changemakers. Kinderen ontwikkelen met deze wedstrijd kennis over duurzaamheid én doen 21e-eeuwse vaardigheden op zoals creatief denken, communiceren en samenwerken.”

Vanaf vandaag kan iedereen zich inschrijven via https://www.hema.nl/design.

Door; Nationale Recreatiegids 

22 april '24 (10:56)

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

19 april '24 (10:41)

Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.