Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overijssel steekt 3 miljoen in verbeteren binnenstad Hengelo

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De provincie Overijssel verstrekt de gemeente Hengelo een subsidie van 3 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling van de binnenstad. Zo werd vandaag, woensdag 24 november, bekend gemaakt door gedeputeerde Monique van Haaf. Dit meldt de gemeente Hengelo.
Om voor de subsidie in aanmerking te komen gelden drie voorwaarden. Het plan waar de subsidie voor bestemd is moet voldoen aan: stimulering van de woningbouw, versterking van de ruimtelijke kwaliteit en invulling van leegstaand winkelvastgoed met een andere (woon)functie. In de binnenstad van Hengelo is de subsidie toegekend aan de herinrichting van het gebied rondom het plein aan De Wetstraat, in combinatie met de sloop van de Lambertuspassage, de ontwikkeling van Lange Wemen en de transformatie van winkelstraten. Deze drie plannen grijpen in elkaar en voldoen uitstekend aan de gestelde voorwaarden.
 

Impuls voor binnenstad

 
In nauwe samenwerking met de Herstructureringsmaatschappij Hengelo (HMO), de provincie Overijssel en diverse andere partijen werkt Hengelo verder aan een compactere en levendige binnenstad. Wethouder Gerard Gerrits: ‘Sinds de verschijning van het Actieplan in 2017 werken we aan een toekomstbestendige binnenstad: sfeervoller, groener, compacter met minder winkelleegstand en met meer wonen. In het project Lange Wemen en de herinrichting van het Wetplein komt alles samen. En ik ben dan ook erg blij dat de provincie dit ziet en waardeert met een zeer forse subsidie. Het geeft het vertrouwen weer in de ontwikkelingen die nu en in de toekomst in de binnenstad van Hengelo plaatsvinden.’
 

Doel provincie

 
De provincie streeft naar aantrekkelijke woon- werk- en leefmilieus in de Overijsselse binnensteden. Door de veranderingen in de retailbranche dient er een verschuiving van winkeloppervlak naar andere functies, zoals wonen, gestimuleerd worden. Ook wil de provincie de druk op de woningmarkt verlagen door meer woningen te realiseren, juist binnen de bebouwde kom en dichtbij voorzieningen. Gedeputeerde Monique van Haaf: “In het plan Lange Wemen zien we ontwikkelingen van de woningbouwopgave, klimaatadaptatie en ruimtelijke kwaliteit samenkomen. Voor ons is dat een belangrijke reden om de ontwikkeling en realisatie van dit gebied te ondersteunen.” Het oude plan ging uit van fors meer m2 winkelruimte, naast het winkelcentrum Thiemsbrug. Dat is nu niet realistisch meer. Ten opzichte van het bestaande bestemmingsplan zal het nieuwe bestemmingsplan zo’n 10.000 m2 bruto vloeroppervlak (BVO) minder detailhandel bevatten. Ten opzichte van de huidige feitelijke situatie neemt het oppervlak detailhandel met 2000 m2 BVO af.
 
Door: Nationale Recreatiegids
Op de foto, van links naar rechts: André ten Vergert, Monique van Haaf, Gerard Gerrits
 
23 april '24 (13:56)

Nederlanders willen wel verduurzamen, maar dat moet ook goed zijn voor de portemonnee

In Nederland spreekt driekwart van de mensen hun zorgen uit over het klimaat en vindt dat er wat aan moet gebeuren om klimaatverandering te remmen. Toch is er bij slechts de helft van de Nederlanders een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid. Ook leiden klimaatzorgen nauwelijks tot gedragsverandering. Dat laatste gaat voornamelijk over mensen met een hoog inkomen en een hbo- of wo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). In meer dan de helft van de onderzochte situaties zijn Nederlanders niet bereid om hun leefstijl te veranderen ten gunste van het klimaat. Als mensen al bereid zijn tot verandering dan is dat met name vanuit een financieel oogpunt: als niet-duurzaam gedrag meer geld kost dan duurzaam gedrag, meldt SCP.

22 april '24 (10:56)

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

19 april '24 (10:41)

Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.