Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. De terugval was zeven keer groter dan de omzetdaling van 2009 bij de vorige crisis.

Sinds half oktober kunnen cafés en restaurants alleen nog maar open zijn voor afhalers en het laten bezorgen van maaltijden. Hierdoor kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal van vorig jaar met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor.

De strenge maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, waren vorig jaar eigenlijk het hele jaar door bepalend voor het omzetbeeld in de horeca. In het derde kwartaal maakte de sector juist een forse opleving door, nadat de overheid de maatregelen had versoepeld.

Eerste kwartaal

Half maart moest de horeca ook al de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor namen de opbrengsten in het eerste kwartaal van vorig jaar met bijna 14 procent af. Dat was de eerste omzetdaling in zeven jaar. Vervolgens gingen de opbrengsten in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft omlaag.

Vooral cafés hebben het de laatste tijd zwaar. Zij hebben in de laatste drie maanden van 2020 meer dan 70 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants, die nog profiteren van afhaal- en bezorgmaaltijden, boekten een kleine 57 procent minder omzet en hotels noteerden een min van dik 51 procent.

Overige horecasectoren zakten minder ver terug. Dan gaat het bijvoorbeeld om uitbaters van vakantiehuisjes en kampeerterreinen. Volgens het statistiekbureau liep de omzet in deze groep met 23 procent terug. Fastfoodrestaurants verloren op hun beurt iets minder dan 20 procent aan omzet en kantines en cateringbedrijven maakten bijna 14 procent krimp door.

Door: ANP

20 juni '25 ( 9:13)

Schiphol spant rechtszaak aan tegen eigenaar schitterende zonnepanelen

Schiphol spant een rechtszaak aan tegen de eigenaar van zonnepanelen die zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden. Met een kort geding wil de luchthaven afdwingen dat de eigenaar de zonnepanelen verwijdert. Ze vormen volgens Schiphol een "onaanvaardbaar risico voor de veiligheid".

20 juni '25 ( 8:30)

Omroep MAX in gesprek met Tom Egbers over maken nieuw programma

Jan Slagter van Omroep MAX is in gesprek met Tom Egbers over een nieuw programma. Dat heeft de omroepbaas gezegd tegen De Telegraaf.

19 juni '25 ( 9:01)

Defqon. 1 in top 10 van beste (dance)festivals in de wereld

Tomorrowland is door de lezers van het Britse magazine DJ Mag uitgeroepen tot beste (dance)festival ter wereld. Het Belgische evenement, ook populair onder Nederlanders, wint voor het vijfde jaar op rij. Ook de rest van de top 3 blijft ongewijzigd: het Amerikaanse Ultra Music Festival staat op twee en het Untold Festival uit Roemenië op drie.

18 juni '25 (10:42)

Cinerama Rotterdam blijft voorlopig bestaan

De Rotterdamse bioscoop Cinerama is uit de onzekerheid. Pandeigenaar VolkerWessels en filmhuis KINO hebben een deal gesloten waarbij de historische bioscoop behouden blijft. Het is een deal voor de komende jaren, dus Cinerama is voorlopig gered. Dat meldt Rijnmond.

18 juni '25 ( 9:10)

Blokker opent veertig vestigingen in Nederland na faillissement

Blokker opent de komende tijd veertig vestigingen in Nederland om de vorig jaar failliet verklaarde winkelketen opnieuw op te bouwen. De eerste twaalf nieuwe winkels worden woensdag geopend. De rest volgt de komende weken, meldt de winkelketen.

17 juni '25 (14:14)

Timur Perlin van invaller bij JOE naar vaste radiodj

Radio-dj Timur Perlin blijft de komende jaren bij radiozender JOE. Dat maakten de zender en de dj dinsdag bekend. "Wat begon als een invalklusje wordt nu officieel: de komende jaren hoor je me elke dag tussen 10.00 en 13.00 uur bij JOE", schrijft Perlin in een bericht op Instagram.

17 juni '25 ( 8:52)

Uitgeversgroep VBK steunt schrijvers die zich uitspreken over maatschappelijke discussies

Uitgeversgroep VBK steunt schrijvers van hun uitgevers die zich uitspreken over belangrijke maatschappelijke discussies, zoals de overname van VBK door KKR. Deze investeringsmaatschappij ligt onder vuur, omdat die zou investeren in wapens, fossiele projecten en Israëlische bedrijven die actief zijn op de bezette Westelijke Jordaanoever. Een groep schrijvers wil dat hun uitgevers zich uitspreken tegen KKR.

17 juni '25 ( 8:47)

Nederlandse reisbranche ook gevoelig voor handelsoorlog Donald Trump

De Nederlandse reisbranche is ook gevoelig voor de handelsoorlog van Donald Trump. Daarop wijzen economen van ABN AMRO in een nieuw rapport. Hoewel de Amerikaanse importheffingen geen directe impact hebben op de sector, kunnen de bredere diplomatieke en economische gevolgen volgens de bank wel degelijk gevolgen hebben voor diensten zoals toerisme en zakenreizen.

17 juni '25 ( 8:14)

Groep schrijvers wil dat uitgevers zich uitspreken tegen investeerder KKR

Een groep schrijvers van uitgeverijen als Ambo-Anthos, Atlas Contact en Alfabet wil dat hun uitgevers zich uitspreken tegen investeringsmaatschappij KKR. Een rondgang van het ANP bevestigt een artikel hierover van Follow the Money. De auteurs hebben maandagmiddag een gesprek hierover met hun uitgevers en uitgeversgroep VBK, waar deze uitgevers onder vallen. KKR kocht afgelopen jaar VBK, het grootste uitgeversconcern van Nederland.

16 juni '25 ( 8:30)

Thérèse Boer over verlies Jonnie: voel me 'heel leeg'

Thérèse Boer voelt zich "heel leeg" sinds haar man Jonnie Boer eind april is overleden. "Je mist hem gewoon iedere dag. Want naast geliefden en zakenpartners waren we ook maatjes", zegt Thérèse in een interview met De Stentor.