Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Boekenbranche blij met afhaalmogelijkheid, 'maar niet voldoende'

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Voor de boekenbranche is het openen van afhaalloketten "een stap in de goede richting", maar het is "zeker niet voldoende". Dat zegt directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Anne Schroën maandag in reactie op het nieuws dat winkels en horeca vanaf volgende week afhaalloketten mogen openen.

Volgens Schroën "is een loket niet hetzelfde als de deur openzetten", en dat is waar de branche reikhalzend naar uitkijkt. De omzet van de gemiddelde boekhandel is zo’n 90 procent gekelderd in vergelijking met de omzet in andere jaren, vertelt de directeur.

Voor de verkoop die er nog is, doen boekhandelaren hun uiterste best. "De boekhandelaren zijn inmiddels logistieke machines geworden: vaak bezorgen ze zelf alle bestellingen om de kosten te drukken, desnoods met vrijwilligers", vertelt Schroën.

Voorwaarden

De Haagse boekhandelaar Fabian Paagman zegt in een reactie dat "het helpt, maar het is niet voldoende". De omzet kan er iets mee stijgen, maar het zal de omzetdaling niet herstellen, aldus Paagman. Hij zal wel gebruik maken van de afhaalmogelijkheid, omdat het de enorme bezorgkosten wellicht kan drukken. "We zijn nu duizenden euro's per week kwijt aan bezorgkosten, met afhalen wordt dat wellicht minder."

Zowel Schroën als Paagman zijn benieuwd naar de voorwaarden, zoals tijdslots. "Daar is nog veel onduidelijkheid over", aldus Schroën. Meer dan honderd gezaghebbende Nederlandse schrijvers stuurden vorige week een open brief aan premier Mark Rutte. Zij vragen hem, zeker in deze tijd van crisis en polarisatie, de boekhandels per direct aan te merken als 'essentieel'. Dit is in veel andere Europese landen wel het geval.

Koning Willem-Alexander

Onder de ondertekenaars van de brief, die donderdag via social media werd gedeeld, bevinden zich veel prominente auteurs als Remco Campert, Anna Enquist, Arthur Japin, Herman Koch, Kees van Kooten, Saskia Noort, Connie Palmen, Ronald Giphart, Arnon Grunberg, Jan Siebelink, Tommy Wieringa en Annejet van der Zijl.

Koning Willem-Alexander sprak afgelopen week wel zijn steun al uit aan de lokale boekwinkels. Hij sprak digitaal met de eigenaars van een aantal grote boekwinkels uit het land. Één op de drie boekhandels heeft bij de Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond aangegeven in de gevarenzone te komen als er niet snel iets verandert.

20 juni '24 ( 9:10)

Koopjedeal.nl stopt week na boete van ACM

Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

20 juni '24 ( 8:30)

Komst van Taylor Swift zorgt voor 'Swiftonomics' en geeft lokale ondernemers een boost

De komst van popster Taylor Swift naar een drie keer uitverkochte Amsterdamse Johan Cruijff ArenA begin volgende maand kan de lokale economie een korte, maar merkbare boost geven. Maar economen zeggen dat de impact op de omvangrijke Nederlandse economie beperkt is, omdat mensen op andere uitgaven zullen besparen en doordat bijvoorbeeld de opbrengsten uit de ticketverkoop naar de Amerikaanse onderneming van Swift wegvloeien.

18 juni '24 (11:02)

Gemeente Veere spekt kas met toeristenbelasting

Het blijkt dat de toeristenbelasting die gemeentes ontvangen voor verblijfsgasten in hun gemeente erg lucratief kan zijn. PZC meldt dat de gemeente Veere in 2023 meer dan 10 miljoen euro aan toeristenbelasting heeft kunnen incasseren. Dat is bijna een miljoen meer dan in het jaar ervoor.

17 juni '24 (10:35)

Subsidieregeling recreatie Zuid-Holland opengesteld

De subsidieregeling voor recreatie in de provincie Zuid-Holland is sinds vorige week opengesteld. Deze is bedoeld voor projecten die bijdragen aan het uitbreiden en verbeteren van recreatiemogelijkheden in de provincie, het beter bereikbaar maken van recreatiegebieden en het stimuleren van aantrekkelijke, beleefbare, veilige en duurzame waterrecreatie. In totaal is er 2.250.000 euro beschikbaar voor de Kwaliteitsimpuls, meldt provincie Zuid-Holland.

17 juni '24 ( 8:55)

Radio Drenthe laat in zomermaanden AI-stem nieuwsbulletins lezen

Radio Drenthe laat in de zomer de nieuwsbulletins op zaterdag en zondag voorlezen door een kunstmatige stem. Dat meldt RTV Drenthe. Na de zomer wordt besloten of de omroep verder gaat met de AI-stem.

14 juni '24 (13:26)

Gelderland verwacht meer toeristen deze zomer

De provincie Gelderland is positief gesteld over de het toerisme deze zomer. Vooral campings en vakantiehuisjes lijken populair te zijn, meldt Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

14 juni '24 (10:05)

ANWB verzelfstandigt touroperating activiteiten

Fox gaat zelfstanding verder. Gert-Jan Bressers (algemeen directeur) en Richard Broekhoven (financieel directeur) nemen het bedrijfsonderdeel Touroperating middels een management buy-out over van de ANWB. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Fox Reizen en blijft voor de ANWB de ledenreizen ontwikkelen en uitvoeren, meldt ANWB.

13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.