Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Epidemiologen: ‘Land kan niet open door massaal te gaan testen’

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De coronamaatregelen kunnen niet versoepeld worden door mensen grootschalig te laten testen. Dat concluderen epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht op basis van een nieuwe zogeheten modelleringsstudie.

Alleen als testen net zo gemeengoed zou kunnen worden als het dagelijks poetsen van je tanden, zou het kunnen werken om het coronavirus in te dammen. "Veel testen is goed en dat moet ook zeker gebeuren, maar als wij de maatregelen loslaten, gaat het zeker fout", stelt arts-microbioloog en onderzoeksleider Marc Bonten van het academische ziekenhuis in Utrecht.

Volgens hem zal het virus, ondanks het vele testen, zich alsnog kunnen verspreiden omdat de meeste mensen nog gevoelig zijn om het op te lopen. Bovendien is geen enkel mens besmettelijk op hetzelfde moment. Het kan zijn dat iemand negatief wordt getest en zich daarom niet aan de maatregelen houdt, terwijl die persoon de volgende dag wel besmettelijk kan zijn.

Proef

Coronaminister Hugo de Jonge wil, in navolging van onder meer Slowakije, Oostenrijk en het Britse Liverpool, nog dit jaar een proef houden met grootschalig testen. Het ministerie van Volksgezondheid is op zoek naar een strategie om maatregelen te versoepelen en tegelijkertijd het virus te beheersen. Dit om de economische schade van de gedeeltelijke lockdown verder te beperken.

Vanaf maart 2021 zou iedere Nederlander zich gemiddeld één keer per maand kunnen laten testen, ook als er géén symptomen zijn. Om dat doel te halen, wil het ministerie de capaciteit opvoeren naar 10 miljoen testen per maand. Volgens het Utrechtse onderzoek helpt dit echter niet om het land sneller te heropenen.

Door: ANP

20 juni '25 ( 9:13)

Schiphol spant rechtszaak aan tegen eigenaar schitterende zonnepanelen

Schiphol spant een rechtszaak aan tegen de eigenaar van zonnepanelen die zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden. Met een kort geding wil de luchthaven afdwingen dat de eigenaar de zonnepanelen verwijdert. Ze vormen volgens Schiphol een "onaanvaardbaar risico voor de veiligheid".

20 juni '25 ( 8:30)

Omroep MAX in gesprek met Tom Egbers over maken nieuw programma

Jan Slagter van Omroep MAX is in gesprek met Tom Egbers over een nieuw programma. Dat heeft de omroepbaas gezegd tegen De Telegraaf.

19 juni '25 ( 9:01)

Defqon. 1 in top 10 van beste (dance)festivals in de wereld

Tomorrowland is door de lezers van het Britse magazine DJ Mag uitgeroepen tot beste (dance)festival ter wereld. Het Belgische evenement, ook populair onder Nederlanders, wint voor het vijfde jaar op rij. Ook de rest van de top 3 blijft ongewijzigd: het Amerikaanse Ultra Music Festival staat op twee en het Untold Festival uit Roemenië op drie.

18 juni '25 (10:42)

Cinerama Rotterdam blijft voorlopig bestaan

De Rotterdamse bioscoop Cinerama is uit de onzekerheid. Pandeigenaar VolkerWessels en filmhuis KINO hebben een deal gesloten waarbij de historische bioscoop behouden blijft. Het is een deal voor de komende jaren, dus Cinerama is voorlopig gered. Dat meldt Rijnmond.

18 juni '25 ( 9:10)

Blokker opent veertig vestigingen in Nederland na faillissement

Blokker opent de komende tijd veertig vestigingen in Nederland om de vorig jaar failliet verklaarde winkelketen opnieuw op te bouwen. De eerste twaalf nieuwe winkels worden woensdag geopend. De rest volgt de komende weken, meldt de winkelketen.

17 juni '25 (14:14)

Timur Perlin van invaller bij JOE naar vaste radiodj

Radio-dj Timur Perlin blijft de komende jaren bij radiozender JOE. Dat maakten de zender en de dj dinsdag bekend. "Wat begon als een invalklusje wordt nu officieel: de komende jaren hoor je me elke dag tussen 10.00 en 13.00 uur bij JOE", schrijft Perlin in een bericht op Instagram.

17 juni '25 ( 8:52)

Uitgeversgroep VBK steunt schrijvers die zich uitspreken over maatschappelijke discussies

Uitgeversgroep VBK steunt schrijvers van hun uitgevers die zich uitspreken over belangrijke maatschappelijke discussies, zoals de overname van VBK door KKR. Deze investeringsmaatschappij ligt onder vuur, omdat die zou investeren in wapens, fossiele projecten en Israëlische bedrijven die actief zijn op de bezette Westelijke Jordaanoever. Een groep schrijvers wil dat hun uitgevers zich uitspreken tegen KKR.

17 juni '25 ( 8:47)

Nederlandse reisbranche ook gevoelig voor handelsoorlog Donald Trump

De Nederlandse reisbranche is ook gevoelig voor de handelsoorlog van Donald Trump. Daarop wijzen economen van ABN AMRO in een nieuw rapport. Hoewel de Amerikaanse importheffingen geen directe impact hebben op de sector, kunnen de bredere diplomatieke en economische gevolgen volgens de bank wel degelijk gevolgen hebben voor diensten zoals toerisme en zakenreizen.

17 juni '25 ( 8:14)

Groep schrijvers wil dat uitgevers zich uitspreken tegen investeerder KKR

Een groep schrijvers van uitgeverijen als Ambo-Anthos, Atlas Contact en Alfabet wil dat hun uitgevers zich uitspreken tegen investeringsmaatschappij KKR. Een rondgang van het ANP bevestigt een artikel hierover van Follow the Money. De auteurs hebben maandagmiddag een gesprek hierover met hun uitgevers en uitgeversgroep VBK, waar deze uitgevers onder vallen. KKR kocht afgelopen jaar VBK, het grootste uitgeversconcern van Nederland.

16 juni '25 ( 8:30)

Thérèse Boer over verlies Jonnie: voel me 'heel leeg'

Thérèse Boer voelt zich "heel leeg" sinds haar man Jonnie Boer eind april is overleden. "Je mist hem gewoon iedere dag. Want naast geliefden en zakenpartners waren we ook maatjes", zegt Thérèse in een interview met De Stentor.