Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

RECRON: binnenlandse vakanties te kostbaar voor veel Nederlanders

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (RECRON) luidt de noodklok. De brancheorganisatie stelt dat vakantie voor een deel van de Nederlanders onbetaalbaar wordt. Oorzaak: de overheid die de lasten steeds verder verzwaart, en de ondernemer die zich genoodzaakt ziet dit weer door te berekenen in de prijs. Dit meldt RECRON.
Het blijkt allemaal uit onderzoek van adviesbureau ZKA Leisure Consultants (PDF), gedaan in opdracht van RECRON. Het adviesbureau becijferde dat van elke euro omzet er minimaal 30 cent naar de overheid gaat in de vorm van een belasting. Een recreatieondernemer heeft met 120 verschillende soorten belastingen, heffingen en regelingen van de overheid te maken, en dat voelt de consument uiteindelijk in zijn portemonnee.
 
Volgens de brancheorganisatie van ondernemers in de recreatiebranche houdt de overheid maar niet op met het almaar verhogen van de diverse belastingen, waardoor de overnachtingsprijzen van campings, bungalowparken en groepsaccommodaties steeds verder en harder omhooggaan. 
 

Vakantie is een recht 

 
In Nederland is vakantie een recht, iets wat ook bij wet geregeld is. Maar RECRON betwijfeld of  vakantie voor doelgroepen aan de onderkant van de samenleving nog wel betaalbaar is. Daarbij stelt de vereniging dat toeristen juist van harte welkom zijn in de meeste gemeenten, met name omdat zij de lokale economie stimuleren en ook de voorzieningen van kleinere dorpen in stand houden. RECRON vindt dan ook dat vakantiegangers niet belast maar beloond zouden moeten worden voor de financiële impuls die zij geven aan de lokale economie. 
 

Stop met belastingverhogingen

 
De brancheorganisatie roept de overheid nu op te stoppen met de verhogingen van de toeristenbelasting, om zo de marges en concurrentiepositie van recreatiebedrijven niet nog verder aan te tasten. Volgens het CBS is de landelijke stijging van de inkomsten van toeristenbelasting van 2018 naar 2019, 55 miljoen euro - van 239 naar 294 miljoen euro.
 
Door: Nationale Recreatiegids
13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.

06 juni '24 ( 8:50)

Onderweg naar Schiphol met de trein? Reken op vertraging en drukte

Van en naar Schiphol Airport rijden veel minder treinen door een kapotte bovenleiding. ProRail werkt eraan. De verstoring duurt naar verwachting tot ongeveer 12.00 uur.

06 juni '24 ( 8:33)

Concertbezoekers moeten rekening houden met langere reistijd

Fans die woensdagavond met de trein naar de concerten van KANE en AC/DC in Amsterdam gaan, moeten rekening houden met een langere reistijd. Aanleiding is een eerdere storing, waarschuwen concertorganisator MOJO en de NS.

05 juni '24 (10:58)

Donald Duck Weekblad zoekt met wedstrijd naar buurman voor stripfiguur

Het Donald Duck Weekblad is op zoek naar een nieuwe buur voor de beroemde stripeend. Het blad organiseert een wedstrijd waarbij iedereen een ontwerp kan insturen van de nieuwe buur voor Donald Duck.

31 mei '24 (10:58)

IVN en Green Key bundelen krachten voor vergroening recreatiesector

De Nederlandse recreatiesector kan groener en duurzamer. Dat vinden IVN Natuureducatie en Stichting KMVK, de organisatie achter het duurzaamheidskeurmerk Green Key. Ze starten de samenwerking met het aanbieden van de ‘Natuurinclusief ondernemen module’, die zij samen hebben opgesteld. Hiermee hopen de organisaties recreatiebedrijven aan te sporen om verder te verduurzamen en te vergroenen, meldt IVN.

30 mei '24 (12:12)

Unieke samenwerking: Hello Fresh en de Efteling maken recepten gebaseerd op attracties

HelloFresh en de Efteling hebben hun krachten gebundeld om een unieke samenwerking te lanceren. Voor het eerst brengen ze samen een reeks recepten uit die zijn geïnspireerd op de beroemde attracties van het sprookjespark. Deze samenwerking combineert de magie van de Efteling met de culinaire expertise van HelloFresh, zo meldt Fonk.

30 mei '24 ( 8:38)

Woensdag brachten Amsterdammers laatste eerbetoon aan Jan Otten

Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.

28 mei '24 ( 8:42)

Frank van der Lende krijgt avondshow op Radio Veronica

Frank van der Lende krijgt een nieuw programma op Radio Veronica. De radio-dj gaat vanaf komende maandag de avondshow Frank tot Laat maken. Het programma is iedere week te horen van maandag tot en met donderdag tussen 21.00 en 00.00 uur.