Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Afgelopen jaar meer beurzen maar minder bezoekers

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
In 2018 werden er in totaal 560 beurzen georganiseerd in Nederland, een stijging van 4,3 procent. Opvallend is dat het aantal bezoekers juist daalde, met 1,2 procent, naar een totaal van 6,5 miljoen. Daarnaast komen er steeds meer publieksbeurzen, en steeds minder vakbeurzen. Dit meldt Evenementenindustrie.nl.
De cijfers zijn afkomstig uit de Beurzen Monitor die jaarlijks wordt uitgebracht door kennisbureau Respons en brancheorganisatie CLC-VECTA. Hieruit komt naar voren dat sinds 2010 het aantal publieksbeurzen met bijna een derde (30 procent) toenam, terwijl het aantal vakbeurzen bijna met een derde (32 procent) afnam. Voor 2018 kwam de verdeling neer op 398 publieksbeurzen, tegenover 162 vakbeurzen. 
 

Minder bezoekers, meer uitgaven

 
Bij laatstgenoemde bleef het gemiddeld aantal bezoekers nagenoeg gelijk, maar bij beurzen gericht op consumenten daalde het aantal bezoekers, van 12.688 in 2017, naar 11.729 in 2018. Een daling van 7,6 procent. Daar staat wel weer tegenover dat bezoekers van deze beurzen gemiddeld meer uitgaven: voor 2018 kwam dit neer op een totaalbedrag van 353 miljoen euro; 2,3 procent meer dan in 2017. 
 

Easyfairs de grootste

 
De 560 beurzen die in 2018 plaatsvonden werden georganiseerd door 282 verschillende organisatoren. Hierbij is Easyfairs, onder meer bekend van de Camperbeurs Hardenberg en de Dutch Comic Con in de Jaarbeurs Utrecht, de grootste speler. Het Belgische bedrijf organiseerde in 2018 in Nederland 38 vak- en 16 publieksbeurzen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
20 juni '24 ( 9:10)

Koopjedeal.nl stopt week na boete van ACM

Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

20 juni '24 ( 8:30)

Komst van Taylor Swift zorgt voor 'Swiftonomics' en geeft lokale ondernemers een boost

De komst van popster Taylor Swift naar een drie keer uitverkochte Amsterdamse Johan Cruijff ArenA begin volgende maand kan de lokale economie een korte, maar merkbare boost geven. Maar economen zeggen dat de impact op de omvangrijke Nederlandse economie beperkt is, omdat mensen op andere uitgaven zullen besparen en doordat bijvoorbeeld de opbrengsten uit de ticketverkoop naar de Amerikaanse onderneming van Swift wegvloeien.

18 juni '24 (11:02)

Gemeente Veere spekt kas met toeristenbelasting

Het blijkt dat de toeristenbelasting die gemeentes ontvangen voor verblijfsgasten in hun gemeente erg lucratief kan zijn. PZC meldt dat de gemeente Veere in 2023 meer dan 10 miljoen euro aan toeristenbelasting heeft kunnen incasseren. Dat is bijna een miljoen meer dan in het jaar ervoor.

17 juni '24 (10:35)

Subsidieregeling recreatie Zuid-Holland opengesteld

De subsidieregeling voor recreatie in de provincie Zuid-Holland is sinds vorige week opengesteld. Deze is bedoeld voor projecten die bijdragen aan het uitbreiden en verbeteren van recreatiemogelijkheden in de provincie, het beter bereikbaar maken van recreatiegebieden en het stimuleren van aantrekkelijke, beleefbare, veilige en duurzame waterrecreatie. In totaal is er 2.250.000 euro beschikbaar voor de Kwaliteitsimpuls, meldt provincie Zuid-Holland.

17 juni '24 ( 8:55)

Radio Drenthe laat in zomermaanden AI-stem nieuwsbulletins lezen

Radio Drenthe laat in de zomer de nieuwsbulletins op zaterdag en zondag voorlezen door een kunstmatige stem. Dat meldt RTV Drenthe. Na de zomer wordt besloten of de omroep verder gaat met de AI-stem.

14 juni '24 (13:26)

Gelderland verwacht meer toeristen deze zomer

De provincie Gelderland is positief gesteld over de het toerisme deze zomer. Vooral campings en vakantiehuisjes lijken populair te zijn, meldt Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

14 juni '24 (10:05)

ANWB verzelfstandigt touroperating activiteiten

Fox gaat zelfstanding verder. Gert-Jan Bressers (algemeen directeur) en Richard Broekhoven (financieel directeur) nemen het bedrijfsonderdeel Touroperating middels een management buy-out over van de ANWB. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Fox Reizen en blijft voor de ANWB de ledenreizen ontwikkelen en uitvoeren, meldt ANWB.

13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.