Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jachthavens dreigen in te rustig vaarwater terecht te komen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km

Het bleek eerder al uit een onderzoek van de Haarlemse zeilmakerij Bootzeil: het aantal mensen dat een pleziervaartuig bezit neemt af. In diverse jachthavens in West-Brabant is deze trend al merkbaar. Dat meldt BN DeStem.

Bij Jachthaven Willemstad heeft het kantelpunt al plaatsgevonden: enkele jaren terug was er nog een wachtlijst (waar rond de zestig boten op stonden), nu zijn er lege plekken langs de steigers. Havenmeester Hans Kuttschreutter ziet de oorzaak in jongeren die liever een boot huren (of delen) dan kopen: "Ze hebben geen zin in het onderhoud en bij slecht weer pakken ze alsnog het vliegtuig. Daardoor liggen niet alle havens in Nederland vol."
 

Minder zeilboten, meer motorboten

 
Ook Marcel Borgmann van NLyachts, een website voor jachtmakelaars, ziet dat het watersportende publiek steeds verder vergrijst, wat onder andere met zich meebrengt dat er minder zeilboten en meer motorboten worden verkocht: "Dat komt door een verschuiving bij 55-plussers. Die ruilen hun zeilboot in voor een motorboot, omdat het te zwaar wordt."
 

Rustig op het water

 
Volgens Borgmann is het nu tijd dat jachthavens in actie komen: "Jachthavens doen er verstandig aan in te spelen op de veranderende markt door meer aan te bieden. Denk aan het beschikbaar stellen van gratis fietsen en het realiseren van horeca en speeltuinen. Doen ze dat niet, dan wordt het rustig op het water."
 

Investeren loont

 
Jachthaven Biesbosch ging enkele jaren geleden al de strijd aan, en investeerde flink in zaken als sanitair, horeca en een camperpark: "We merken dat de investeringen gaan lonen. We hebben zo'n vier- à vijfhonderd passanten meer dan de jaren daarvoor. Vroeger was dit een tussenhaven en geen eindbestemming, dat zijn we nu wel", vertelt Renate Ilmer, directeur van Biesbosch. Haar jachthaven gaat qua bezetting weer 'ouderwetse' tijden tegemoet: "Wij zitten komend seizoen weer helemaal vol."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids
20 juni '24 ( 9:10)

Koopjedeal.nl stopt week na boete van ACM

Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

20 juni '24 ( 8:30)

Komst van Taylor Swift zorgt voor 'Swiftonomics' en geeft lokale ondernemers een boost

De komst van popster Taylor Swift naar een drie keer uitverkochte Amsterdamse Johan Cruijff ArenA begin volgende maand kan de lokale economie een korte, maar merkbare boost geven. Maar economen zeggen dat de impact op de omvangrijke Nederlandse economie beperkt is, omdat mensen op andere uitgaven zullen besparen en doordat bijvoorbeeld de opbrengsten uit de ticketverkoop naar de Amerikaanse onderneming van Swift wegvloeien.

18 juni '24 (11:02)

Gemeente Veere spekt kas met toeristenbelasting

Het blijkt dat de toeristenbelasting die gemeentes ontvangen voor verblijfsgasten in hun gemeente erg lucratief kan zijn. PZC meldt dat de gemeente Veere in 2023 meer dan 10 miljoen euro aan toeristenbelasting heeft kunnen incasseren. Dat is bijna een miljoen meer dan in het jaar ervoor.

17 juni '24 (10:35)

Subsidieregeling recreatie Zuid-Holland opengesteld

De subsidieregeling voor recreatie in de provincie Zuid-Holland is sinds vorige week opengesteld. Deze is bedoeld voor projecten die bijdragen aan het uitbreiden en verbeteren van recreatiemogelijkheden in de provincie, het beter bereikbaar maken van recreatiegebieden en het stimuleren van aantrekkelijke, beleefbare, veilige en duurzame waterrecreatie. In totaal is er 2.250.000 euro beschikbaar voor de Kwaliteitsimpuls, meldt provincie Zuid-Holland.

17 juni '24 ( 8:55)

Radio Drenthe laat in zomermaanden AI-stem nieuwsbulletins lezen

Radio Drenthe laat in de zomer de nieuwsbulletins op zaterdag en zondag voorlezen door een kunstmatige stem. Dat meldt RTV Drenthe. Na de zomer wordt besloten of de omroep verder gaat met de AI-stem.

14 juni '24 (13:26)

Gelderland verwacht meer toeristen deze zomer

De provincie Gelderland is positief gesteld over de het toerisme deze zomer. Vooral campings en vakantiehuisjes lijken populair te zijn, meldt Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

14 juni '24 (10:05)

ANWB verzelfstandigt touroperating activiteiten

Fox gaat zelfstanding verder. Gert-Jan Bressers (algemeen directeur) en Richard Broekhoven (financieel directeur) nemen het bedrijfsonderdeel Touroperating middels een management buy-out over van de ANWB. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Fox Reizen en blijft voor de ANWB de ledenreizen ontwikkelen en uitvoeren, meldt ANWB.

13 juni '24 (15:04)

Dineren in de wolken op 190 meter: dat kan bijna in Nederland

Dit najaar opent in Rotterdam het hoogste restaurant van de Benelux. Op een hoogte van 190 meter komt een restaurant en cocktailbar in de Zalmhaventoren. Met zijn 215 meter is deze toren de hoogste in Nederland en de hele Benelux. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op niet alleen Rotterdam, maar ook op een groot deel van de Randstad.

13 juni '24 (10:55)

Slecht weer zorgt voor veel lastminute vakantieboekingen

Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

12 juni '24 (14:20)

Omstanderstraining grensoverschrijdend gedrag van FNV Recreatie

FNV Recreatie wil ondernemers, werkgevers en werknemers in de recreatiesector een handje helpen bij het signaleren en het liefst voorkomen van ongewenst gedrag op de werkvloer. Daarvoor biedt FNV via de Stichting van de Arbeid omstanderstrainingen aan, meldt de branchevereniging.