Nationale Recreatiegids

Museum de Scheper

Museum de Scheper
Hagen 24
7151 CA Eibergen
Telefoon:
0545 - 471050
Website:
https://museumdescheper.nl
E-mail:
info@museumdescheper.nl
Facebook:
https://nl-nl.facebook.com/Museum-de-Scheper-359788627543383/

Museum de Scheper is het historisch museum van Eibergen en omgeving. Het noordoosten van de Achterhoek heeft een grote geologische, archeologische en historische rijkdom. Amateurarcheoloog en -historicus Herman Schepers heeft vanaf de Tweede Wereldoorlog veel verzameld en ook goed gedocumenteerd, resulterend in het geregistreerde Museum de Scheper. Het is gevestigd in een statige villa en een authentieke boerderij naast elkaar en is daarmee een uniek museum in Nederland. Het vertelt de Eibergse en Berkellandse geschiedenis, vanaf de oertijd tot de moderne tijd, een verhaal over het landschap, de mens en een Nederlandse gemeente, met opkomst, neergang en alle veranderingen daartussen die het verloop der eeuwen meebrengt. Bijzonder is ook de regionale literaire collectie met onder meer het werk van de dichters Willem Sluiter en A.C.W. Staring, zijn zoon de geoloog W.C.H.Staring en de bekende Eibergse schrijver Menno ter Braak.

Promotie video

Nieuws

75 jaar Vrijheid

Eibergen werd op 1 april 1945 door de Engelsen en de Canadezen bevrijd van de Duitsers. In de Achterhoek wonen nog veel mensen die de bezetting en de bevrijding bewust hebben meegemaakt, hun persoonlijke verhaal kunt u zien en beluisteren in de filmzaal van Museum de Scheper.

Historisch museum de Scheper met museumboerderij de Vuurrever

Stichting De Scheper exploiteert Museum de Scheper, het historisch museum van Eibergen. Het Museum heeft een vaste collectie, waarmee de geschiedenis van Eibergen in beeld wordt gebracht. Daarnaast worden er jaarlijks twee grote wisselexposities en soms één of meerder kleine wisselexposities georganiseerd.

NRG Locatie