Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Guido Weijers zapt door het afgelopen jaar

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
location_on [xx]km
(Novum) - Guido Weijers heeft al het nieuws van het afgelopen jaar op een hoop gegooid en komt daarmee niets te kort als hij voor De Oudejaarsconference 2014 door het jaar zapt. "Het is een zapvoorstelling, met maximaal twee minuten per onderwerp", blikt Guido vooruit op de tv-uitzending.

Voor RTL4 is dit de eerste oudejaarsconference in het 25-jarig bestaan van de zender. Weijers maakt echter al sinds 2006 oudejaarsconferences. In sneltreinvaart keert hij het afgelopen jaar binnenstebuiten. Toch zit er ook een serieuze rode draad in de voorstelling. "Een van de thema's is duurzaamheid, gebaseerd op een ideaal dat Wubbo Ockels had. Een van de bekendste zinnen uit zijn tien geboden is dat we allemaal astronauten zijn van het ruimteschip Aarde. Met andere woorden: we mogen best wat zuiniger omspringen met Moeder Aarde, want we hebben geen reserve."

Een ander thema dat als een rode draad in de voorstelling zit is het laten varen van principes zodra er geld te verdienen valt of als er handelsbelangen mee zijn gemoeid. "Neem nou Saoedi-Arabië en de haatstickers van Geert Wilders. Aanvankelijk riep het kabinet dat Wilders de anti-islamstickers op persoonlijke titel had verspreid. Maar toen Saoedi-Arabië ging dreigen met een handelsboycot, bood Nederland snel excuses aan. Dan denk ik: gaat het nou om principes of geld verdienen? De juichpakken van Roy Donders werden in Barneveld snel uit de supermarkt gehaald, omdat de gelovigen bezwaren hadden en gingen dreigen niet meer boodschappen bij Jumbo te doen. Daar lijkt het erop dat de supermarktondernemer zijn principes liet varen uit angst omzet mis te lopen."

Een derde rode draad in de voorstelling van Guido is nieuws dat zonder nuances anders uitpakt dan op het eerste gezicht. "Vaak oordelen we te snel en blijkt het nieuws achteraf anders te zijn. Iedereen herinnert zich nog wel de foto van de zogenaamde pro-Russische activist die op de rampplek van de MH17 een knuffel omhoog hield als een soort overwinningstrofee. Achteraf bleek op basis van videobeelden dat de man daarna zijn pet afneemt en respectvol een kruisje slaat en de knuffel weglegt. Het was dus anders dan aanvankelijk leek, net als de reportage van de NOS waarin het leek alsof Poetin vragen van een BBC-verslaggever negeerde, terwijl hij hem in werkelijkheid minutenlang te woord stond. Zo zie je maar, soms is het Sinterklaasjournaal geloofwaardiger."

Guido Weijers reist al sinds september door het land met de oudejaarsconference. Sindsdien past hij de 90 minuten durende show constant aan. "Er zijn genoeg onderwerpen die het einde van het jaar niet halen. Wekelijks komen er onderwerpen bij en vallen er onderwerpen af. Onno Hoes zal wel niet meer afvallen, daar vraagt het publiek tegenwoordig om. Ook de gaswinning in Groningen is weer actueel, de monstertruck alweer iets minder. Verder mogen Linda de Mol, de vrijlating van Volkert van der G. en de dood van Els Borst niet ontbreken. De onderwerpen die ik kies moeten zorgen voor een aha-erlebnis."

Zelf viert Guido Weijers oudejaarsavond op de bank en wil hij met vrienden het glas heffen na een intensieve theatertour. "De druk is dan van de ketel", zegt Weijers, die zich voorneemt op 1 januari de oudejaarsconference van Youp van t Hek terug te kijken.

Een goede oudejaarsconference moet aan meerdere dingen voldoen, legt Weijers uit. "De voorstelling moet actueel zijn en een afspiegeling van wat er in het jaar allemaal gebeurd is. Dat moet kloppen! Daarnaast moet een goede conferencier zorgen voor een mooie mix van het gevoel van het jaar en heel veel grappen en humor. En dan mag er ook nog een boodschap in zitten, in mijn geval goede voornemens over duurzaamheid, maar ook de wens om wat minder lichtgeraakt de zwarte-pietendiscussie te kunnen voeren."

Dj Hardwell produceerde de muziek voor de opening van De Oudejaarsconference 2014. Guido: "Breda, waar we beiden vandaan komen, is niet zo heel groot. Soms gaan we naar elkaars shows of lunchen we samen. Het was een vriendendienst. Hij heeft het supermooi gedaan."

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berken en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.

02 mei '24 (13:18)

Contract MotoGP met TT van Assen met vijf jaar verlengd

De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

02 mei '24 (11:48)

Appelpop maakt reeks nieuwe namen bekend

Roxy Dekker, Froukje en Roxeanne Hazes treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte donderdag weer een reeks nieuwe namen bekend, waardoor er nu zeventien acts bekend zijn voor de aankomende editie op 13 en 14 september.

02 mei '24 (10:52)

Blokkenschema Down The Rabbit Hole 2024 eindelijk online

Ga jij juli naar Down The Rabbit Hole en wil je je festivalschema alvast invullen? Dat kan vanaf nu. Het blokkenschema van het festival staat eindelijk online. Leg snel vast of je naar Action Bronson of Psychedelic Porn Crumpets gaat of maak de keuze tussen Yard Act of Naomi Sharon. Het blokkenschema is in PDF beschikbaar maar ook op je telefoon te downloaden. Dit meldt Festileaks. 

02 mei '24 ( 8:30)

Bevrijdingsfestivals in zwaar weer ondanks steun overheid

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.

01 mei '24 ( 8:52)

Billie Eilish: kijk uit voor nepkaartjes voor nieuwe tournee

Zangeres Billie Eilish heeft op haar Instagram Stories gewaarschuwd voor nepkaartjes die verkocht worden voor haar nieuwe tournee. "Kijk uit mensen!" schreef zij op Stories. "Er zijn nog geen officiële kaarten verkocht!!"

30 april '24 (14:21)

Jubilerend Rotterdams Zomercarnaval dit jaar anders dan normaal

Het Zomercarnaval Rotterdam, dat dit jaar het 40-jarig jubileum en de bijschrijving van het evenement op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed viert, zal dit jaar anders van opzet zijn dan in de voorgaande jaren. Dat meldt Rotterdam Unlimited, de organisator van het Zomercarnaval.

30 april '24 (11:28)

Kamperen en films kijken op Vlieland tijdens Kampeerfilmfestival

Mensen die graag kamperen én houden van een filmpje pakken kunnen binnenkort hun lol op. Op Vlieland wordt van 28 tot en met 30 juni wederom het Nederlandse Kampeerfilmfestival georganiseerd. De naam zegt het al: kamperen terwijl je geniet van de leukste films over kamperen. Dat meldt Campingtrend.

30 april '24 (10:36)

Bezoekers van Nationale Herdenking op de Dam moeten plek reserveren

Wie de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam wil bijwonen, moet vooraf een plek reserveren. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bij de reservering, die vanaf dinsdag kan worden gemaakt, kunnen mensen kiezen voor een tijdslot voor aankomst. Zonder reservering is het niet mogelijk de herdenking bij te wonen.