Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
bevrijdingsfestival utrecht
De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

De indieners van de motie wezen erop dat eerdere edities van het Bevrijdingsfestival Utrecht bijna niet konden doorgaan, omdat het lastig was de begroting rond te krijgen. "Door geen entreeprijs te rekenen, is het festival afhankelijk van publieke steun en inkomsten uit consumpties. Hierdoor is dit festival kwetsbaar voor slechte weersomstandigheden", aldus ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA. De fracties stelden dat het belangrijk is dat het festival blijft bestaan om straks tachtig en later honderd jaar "vrijheid van onderdrukking te vieren".

Motie wordt omarmt

Gedeputeerde Rob van Muilekom (cultuur en erfgoed) liet weten dat hij de motie omarmt. Van Muilekom voegde eraan toe dat het Bevrijdingsfestival nu aan zet is. Hij zei dat het aan de organisatoren is om goed onderbouwde aanvragen voor subsidies in te dienen.

De motie over het Bevrijdingsfestival was ingediend tijdens de behandeling van de Kadernota. Daarin deed het college van Gedeputeerde Staten voorstellen voor de begroting van 2025 tot en met 2028. In de nota reserveren Gedeputeerde Staten onder meer 6 miljoen euro structureel voor mobiliteit en 2,75 miljoen euro voor agrarisch natuurbeheer. Andere speerpunten zijn klimaatbeleid, woningbouw en de aanpak van netcongestie, de lange wachtlijsten op het stroomnet.

Reacties op Kadernota

Een meerderheid van de Statenfracties stemde in met de Kadernota. Onder de tegenstemmers was BBB, met zeven zetels de grootste fractie in de Staten van Utrecht. Fractievoorzitter Ans Oude Luttikhuis noemde de nota achterhaald, omdat de beoogde regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB een heel andere koers gaat inslaan dan het huidige kabinet.

De VVD schaarde zich wel achter de Kadernota, al waarschuwde fractievoorzitter Vincent Janssen dat de provincie met de uitgaven flexibel en wendbaar moet zijn. "De definitieve plannen van de beoogde regering zijn nog niet bekend. We zullen daarop tot Prinsjesdag moeten wachten. Maar dat de koers van de provincie zal moeten wijzigen, staat voor ons vast."

24 juli '24 (12:24)

Mega Piraten Festijn in Oldebroek viert dit jaar 20-jarig bestaan

Het Mega Piraten Festijn keert dit jaar op 30 augustus terug naar Oldebroek. Dit jaar een speciale editie: het feest bestaat 20 jaar. Op het programma staan bekende artiesten als Jeroen van der Boom, Jan Smit, Boer Harm, Marco Schuitmaker en Jannes. De voorverkoop is al begonnen.

24 juli '24 (10:42)

Deadpool & Wolverine-fans vroeg bij Pathé Spuimarkt voor première

Bij het première-event van de nieuwe superheldenfilm Deadpool & Wolverine bij Pathé Spuimarkt in Den Haag stond woensdagochtend al vroeg een lange rij mensen te wachten. Volgens een woordvoerster van Disney hadden bezoekers zich om 07.30 uur al verzameld voor de bioscoop om de film als eerste in Nederland te zien.

24 juli '24 (10:11)

Ook Guy Sebastian treedt op tijdens Het Grote Songfestivalfeest

De Australische zanger Guy Sebastian treedt eind dit jaar op tijdens Het Grote Songfestivalfeest in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat heeft de organisatie van het evenement woensdag bekendgemaakt.

24 juli '24 ( 8:43)

Organisatie Milkshake komt met nieuw, meerdaags campingfestival

De organisatie achter het populaire jaarlijkse queerfestival Milkshake werkt aan een nieuw, meerdaags campingfestival. Het driedaagse evenement gaat Strawberry Starlight heten en niet plaatsvinden in Amsterdam zoals Milkshake. De inzet is dat de eerste editie in de zomer van 2025 plaatsvindt, maakte Milkshake-directeur Marieke Samallo woensdag bekend.

23 juli '24 (11:20)

Kaartverkoop soloshow Sabrina Carpenter in Ziggo Dome start vrijdag

Sabrina Carpenter komt met haar eigen show naar Amsterdam. De Amerikaanse zangeres staat op zondag 23 maart in de Ziggo Dome. De kaartverkoop start op vrijdag 26 juli om 10.00 uur.

23 juli '24 ( 8:52)

Mogelijk miljoenenboete Tomorrowland voor gebruik wegwerpbekers

Het Belgische festival Tomorrowland riskeert een miljoenenboete voor het gebruik van wegwerpbekers. Een milieutoezichthouder heeft afgelopen weekend een controle op het festival uitgevoerd. Die concludeerde dat niet overal herbruikbare bekers beschikbaar zijn, meldt persbureau Belga. De boete kan oplopen tot 2 miljoen euro.

22 juli '24 (11:37)

Frenna geeft in december grootste soloshow tot nu toe in Ziggo Dome

Frenna geeft eind dit jaar zijn grootste show als soloartiest tot nu toe. De rapper staat op 1 december in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO maandag bekend.

22 juli '24 ( 8:53)

Meer dan kwart miljoen mensen naar 26e editie festival Zwarte Cross, bezoekersrecord

Het festival Zwarte Cross heeft dit weekend een recordaantal bezoekers verwelkomd. Volgens de organisatie kwamen 265.500 mensen op het uitverkochte muziek-, theater- en motorcrossevenement in de Achterhoek af. Vorig jaar waren het er nog 237.500.

19 juli '24 (11:51)

NS zet extra treinen in richting Tilburgse Kermis

Vandaag is de eerste dag van de grootste kermis van de Benelux, die neerstrijkt in het Brabantse Tilburg. Vanwege de verwachte drukte rondom het evenement heeft de NS aangekondigd extra en langere treinen in te zetten richting de stad. Zo rijden er in de avond en in het weekend extra sprinters tussen Dordrecht – Tilburg, Tilburg – Arnhem en Tilburg – Eindhoven, meldt NS.

19 juli '24 ( 9:18)

Koning en gezin op Koningsdag 2025 naar Doetinchem

Koningsdag 2025 wordt gevierd in het Gelderse Doetinchem. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag op zaterdag 26 april met leden van zijn gezin en van de koninklijke familie.