Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Utrecht maakt nieuw beleid voor evenementen: vanaf 2027 geen winterfestivals in aantal parken

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Utrecht maakt nieuw beleid voor evenementen: vanaf 2027 geen winterfestivals in aantal parken / Foto: "Park Transwijk Utrecht" door D66 Utrecht
Een aantal parken in de gemeente Utrecht zullen vanaf 2027 geen winterfestivals meer huizen. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Die stemde in met een zogeheten locatieprofiel voor evenementlocaties. Hierdoor zullen de winterfestivals die nu nog in het Griftpark, op het Domplein en in park Transwijk worden georganiseerd een andere locatie moeten vinden, meldt DUIC.

Met een locatieprofiel kunnen organisatoren van festivals inzien welke locaties geschikt zijn voor hun festivals. Dat hangt namelijk af van het bezoekersaantal, de duur en omvang van het evenement. Daarnaast spelen geluid, ecologie, erfgoed en bereikbaarheid van een locatie een rol.

Ook voor omwonenden is het locatieprofiel inzichtelijk. Hiermee weten zij wat de mogelijkheden zijn voor evenementen op de verschillende locaties. De profielen zijn ook een leidraad voor de vergunningen die de gemeente aan organisatoren verschaft.

Slechte spreiding

Volgens de gemeenteraad zijn de verschillende evenementen in de gemeente nu niet goed verspreid over Utrecht. Daardoor worden sommige locaties meer belast dan andere en ervaren ook omwonenden van deze locaties meer overlast. Door het invoeren van de locatieprofielen moet er volgens de gemeente een betere balans komen tussen leefbaarheid en levendigheid.

Locaties die in de locatieprofielen worden opgenomen zijn het Domplein, Lucasbolwerk, Stadhuisplein, park Lepelenburg, park Transwijk, het activiteitenpark van het Máximapark en Griftpark, Wilheminapark, Julianapark en recreatieplas Strijkviertel.

Winterstop

Naast de locatieprofielen stond er in het plan van de gemeente ook dat er tussen 1 november en 31 maart geen grote evenementen meer mogen plaatsvinden in een aantal bekende parken. Dat moet het groen behouden. Dit zou vanaf volgend jaar van kracht zijn, maar werd door een amendement tegengehouden. “Festivals zoals Sneeuwbal zouden dan niet doorgaan”, meent raadslid Mariam Al-Saqaff van de VVD-fractie. Nu geldt het plan vanaf 2027, een middenweg.

Reserveringskalender

Verder wil de gemeente gaan werken met een reserveringskalender voor evenementen, waar organisatoren hun evenementen kunnen aanmelden. Hiermee heeft de gemeente vroeg inzichtelijk waar en wat er wordt georganiseerd. Bij eventuele overbelasting kan er dan worden ingegrepen. 

21 juni '24 (12:37)

Nieuwste editie van ‘Zuiderpark Vakantiepark’ luidt zomervakantie in

Met een hiphopfamileshow door Rico van Opgezwolle en Dries van Typhoon, knalt het Zuiderpark Vakantiepark de zomer in. Op maandag 15 juli gaat het vakantiepark van start en op donderdag 22 augustus is er voor het eerst een afsluitdag, met de voorstelling van EXIT van Piet Van Dycke in samenwerking met Kinderopvang 2Samen. Dit meldt het Zuiderpark Theater. 

21 juni '24 (11:03)

Amsterdam 750 jaar: Willeke Alberti treedt op

Willeke Alberti treedt op bij het startconcert van Amsterdam 750 in de Ziggo Dome. Sinds haar laatste solotournee in 2022 treedt de 79-jarige zangeres zelden op voor groot publiek. Voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad maakt Alberti dus een uitzondering, meldt de organisatie vrijdag. Naast Alberti verschijnen ook rapper Sef en dj Joost van Bellen op het podium van het openingsconcert.

21 juni '24 ( 9:12)

Fred & Friends line-up compleet met optreden Jamai

Jamai verschijnt dit najaar weer op het podium bij Fred & Friends. Daarmee is de line-up van het evenement van Fred van Leer compleet, meldt de organisatie.

21 juni '24 ( 8:45)

'Ademnood-dansfeest' moet meerdaags evenement worden

Het Ademnood-dansfeest waar Katja Schuurman en Babette van Veen aan werken moet een meerdaags evenement worden in de Ziggo Dome in Amsterdam of Rotterdam Ahoy. "Daar zijn we nog mee bezig", zei Schuurman donderdag in Shownieuws.

21 juni '24 ( 8:31)

Tweede show toegevoegd in De Kuip voor DI-RECT

DI-RECT geeft volgend jaar een tweede concert in De Kuip in Rotterdam. Het stadion maakt vrijdag bekend dat de Haagse rockers ook op 13 juni optreden.

21 juni '24 ( 8:30)

Grootste concert tot nu toe voor DI-RECT in De Kuip

DI-RECT treedt volgend jaar op 14 juni op in stadion De Kuip in Rotterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Haagse band tot nu toe. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

20 juni '24 (12:05)

Organisatie Pinkpop besluit deel parkeerterrein af te sluiten

Omdat het de afgelopen tijd zoveel heeft geregend, heeft de organisatie van Pinkpop besloten om een deel van het parkeerterrein af te sluiten. Er is teveel regen gevallen om op het P5-weekendgedeelte te parkeren, zegt de festivalorganisatie.

20 juni '24 (11:35)

Dit is de eerste aangekondigde artiest voor Disney in Concert

Vajèn van den Bosch is als eerste artiest aangekondigd voor de optredens van Disney in Concert van 2025. De musicalactrice treedt op zaterdag 4 januari op in de Ziggo Dome in Amsterdam, werd donderdag bekendgemaakt.

20 juni '24 ( 9:15)

Utrechtse Staten maken zich hard voor meerjarige subsidie Bevrijdingsfestival Utrecht

De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

20 juni '24 ( 8:38)

Naar Graspop? Dan kan je niet parkeren

Tijdens deze editie van Graspop Metal Meeting in de Belgische plaats Dessel kunnen bezoekers niet parkeren. Volgens omroep VRT heeft de organisatie, door de hevige regen van dinsdag, alle parkeerplaatsen op het festivalterrein moeten sluiten. Onduidelijk is ook of en hoeveel bezoekers er op en nabij het festivalterrein nog kunnen kamperen.