Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

AVROTROS en NPO: deelname aan komend Eurovisie Songfestival onzeker

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
AVROTROS en NPO: deelname aan komend Eurovisie Songfestival onzeker
AVROTROS, die de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival verzorgt, heeft nog niet besloten of Nederland de volgende editie weer meedoet. Dat laat de omroep donderdag weten in een verklaring over het onderzoek van de EBU naar klachten over een onveilige sfeer bij het evenement. EBU, de Europese koepel die het festival organiseert, moet van de Nederlandse delegatie eerst een aantal veranderingen doorvoeren.

"Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad", aldus de omroep. De Nederlandse deelnemer, Joost Klein, werd dit jaar voor de finale gediskwalificeerd vanwege een incident achter de schermen met een cameravrouw. De Nederlandse delegatie noemde het besluit van EBU direct "disproportioneel".

Dit standpunt is niet veranderd, aldus AVROTROS. De Nederlandse delegatie vraagt begrip voor het feit dat "nog niet alles openbaar gemaakt kan worden. Het onderzoek van het incident na afloop van het optreden van Joost Klein in de tweede halve finale is nog in behandeling bij het Zweedse Openbaar Ministerie. Gedurende dit onderzoek kunnen we helaas niet inhoudelijk ingaan op de details, de toedracht en de afwikkeling van dit incident omdat dit het onderzoek zou kunnen beïnvloeden."

Veel vragen voor EBU

De omroep heeft van de EBU (European Broadcasting Union) een verzoek gehad om mee te werken aan het onderzoek en zal dat ook doen. AVROTROS stelt wel met klem "van mening te zijn dat een breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen te adresseren. Niet alleen de werkwijze van de organisatie in Malmö en de EBU", maar ook "de regels/procedures en beroepsmogelijkheden bij klachten en de toegenomen druk op de artiesten en delegaties in aanloop naar en tijdens het Songfestival zouden onderwerp van onderzoek moeten zijn door een erkend en onafhankelijk onderzoeksbureau."

NPO sluit zich aan

De Nederlandse Publieke Omroep sluit zich aan bij de kritiek van AVROTROS op EBU, de organisatie die het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat laat een woordvoerder van NPO donderdag weten. AVROTROS liet eerder die dag weten dat Nederland volgend jaar alleen meedoet als EBU een aantal veranderingen doorvoert of toezegt.

"Het verbinden van verschillende landen via muziek zou bij het Eurovisie Songfestival centraal moeten staan", laat de NPO weten. "Dit verbindende aspect heeft de NPO hoog in het vaandel staan en juist hierom onderschrijven we het pleidooi van AVROTROS voor een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen en de organisatie van het festival. We ondersteunen de voorwaarden die AVROTROS stelt voor een eventuele volgende deelname."

EBU was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor een nadere toelichting op het aangekondigde onderzoek.

23 oktober '24 (15:00)

Marathon van Amsterdam volgend jaar 30.000 deelnemers

Volgend jaar kunnen er aan de marathon van Amsterdam 30.000 hardlopers meedoen. Dit jaar liepen 22.500 deelnemers de klassieke afstand van 42,195 kilometer. Ook komt er in 2025, ter ere van de 750e verjaardag van de hoofdstad, een nieuwe afstand bij: 7,5 kilometer.

23 oktober '24 (13:20)

Veertien bevrijdingsfestivals nu verenigd in 1 organisatie: Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland

De veertien Bevrijdingsfestivals zijn vanaf woensdag verenigd in één organisatie: de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland. De veertien spreken vanaf nu met één mond, met onder andere de ministeries en met andere landelijke organisaties die zich bezighouden met het herdenken en vieren van 4 en 5 mei.

23 oktober '24 (11:10)

Reeks kerstconcerten in kerken door Herman van Veen dit jaar

Herman van Veen doet in december een korte reeks kerstconcerten in kerken. Het 79-jarige theatericoon geeft in december vijf speciale optredens onder de noemer Een kerstconcert. Dat heeft Theaterbureau De Mannen woensdag bekendgemaakt. Van Veen treedt tijdens de show op met een groot aantal gastartiesten, zoals Sara Leemans, Gaëtane Bouchez, Esmée Pieters, Saranya Schaap en Edith Leerkes.

22 oktober '24 (14:50)

Andrea Bocelli geeft in 2026 optreden in Nederland

Andrea Bocelli geeft in 2026 weer een optreden in Nederland. Op 29 maart 2026 staat de Italiaanse tenor in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO bekend. De kaartverkoop voor het concert begint vrijdag.

22 oktober '24 (11:47)

In Heilige Nicolaas geeft Halsema startsein viering 750-jarig jubileum Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geeft zondag het startsein voor de viering van het 750-jarig jubileum van Amsterdam. Ze doet dit met een toespraak in de basiliek van de Heilige Nicolaas tijdens een eucharistieviering.

22 oktober '24 (11:32)

Britse popgroep Sugababes geeft concert in AFAS Live

De Britse popgroep Sugababes geeft op woensdag 23 april 2025 een concert in AFAS Live in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO dinsdag bekend.

22 oktober '24 (10:14)

Herzien evenementenbeleid Amsterdam pas in 2027 van kracht

In 2025 zou in Amsterdam een nieuw evenementenbeleid worden geïntroduceerd, maar vanwege gebrekkige participatie met omwonenden, kritiek van de ombudsman en matig vergunningsproces is deze pas vanaf 2027 van kracht. Het beleid in 2026 introduceren is namelijk ook geen optie, aangezien de gemeenteraad er in oktober 2025 nog een blik op werpt. Waarom een nieuw beleid? Het doel is om het aanbod meer te variëren, beter te spreiden en ervoor te zorgen dat festivals meer binden met de stad en haar inwoners. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

21 oktober '24 (12:02)

Amsterdam 750 jaar: René Froger en Billy Dans brengen nieuwe single De Stad uit

Zanger René Froger en tekstschrijver Billy Dans brengen met hun nieuwe single De Stad een ode aan Amsterdam, dat volgend jaar 750 jaar bestaat. Het nummer wordt op woensdag 23 oktober gelanceerd.

21 oktober '24 (11:00)

Sonja Barend Award voor beste tv-interview vanavond uitgereikt

De Sonja Barend Award wordt maandagavond uitgereikt. De prijs gaat jaarlijks naar het beste televisie-interview van het afgelopen jaar. Negen televisiemakers maken kans. De uitreiking is in talkshow Bar laat vanaf 22.35 uur, door Sonja Barend zelf.

21 oktober '24 (10:47)

Milennials kunnen hun hart ophalen in Ziggo Dome; deze artiesten staan er in 2025

Alanis Morissette, Limp Bizkit en Green Day komen volgend jaar naar Nederland om een concert te geven in de Ziggo Dome. Limp Bizkit treedt op woensdag 26 maart op, de Canadese zangeres Morissette geeft op woensdag 25 juni een optreden in Amsterdam en Green Day staat op woensdag 2 juli op het podium van de Ziggo Dome.