Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jan Jaap van der Wal gaat weer clubs in

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Jan Jaap van der Wal gaat in januari weer optreden in clubs. De cabaretier stond afgelopen seizoen voor het eerst in clubs als Paradiso en Tivoli met zijn show Dystopia. "Ik ga het in januari weer doen, weer met twaalf clubs," zegt hij tegen Novum Nieuws. Van der Wal noemt het een 'ontdekking' en gaat vanaf januari optreden in steden als Nijmegen, Rotterdam en Arnhem.

"Ik vind het heel erg leuk", vertelt hij over zijn ervaringen. "Voor wat ik doe is een club eigenlijk heel erg geschikt. Het is allemaal net ietsje losser, net ietsje rauwer. Mensen zitten wel gewoon, het is dus niet dat je hoeft te staan. Het begint ook wel eens om 21.00 uur en dan is er eerst een dj en hebben mensen wat gedronken, dat zorgt voor een heel andere sfeer dan in het theater."

Van der Wal vindt het prettig dat zijn agenda niet meer anderhalf jaar vaststaat, wat gebeurt bij optredens in theaters. "Het is nu augustus en we zijn nu bezig om die tour voor januari te plannen." Het optreden in theaters voelt voor hem daardoor 'meer als een verplichting'. "Nu heb ik er zin in en vind ik het leuk."

Voordat de 34-jarige cabaretier weer in de Nederlandse clubs toert, gaat hij eerst naar België. Hij past zijn show niet op onderwerpen aan voor de Vlamingen, maar zal eerder de Nederlandse discussies, als die over Zwarte Piet, uitleggen. "Het is heel leuk om in België dat soort dingen uit te leggen, omdat je dan op een andere manier naar je eigen materiaal kijkt."

Van der Wal ziet ook een uitdaging in de kleine taalverschillen. "Ik heb laatst in België opgetreden en toen had ik een grap met als punchline de Prenatal, maar zij kennen die winkel niet. Dus dan zet je 'm vol in en dan zie je, dit was een volle zaal in Gent, tweeduizend man stil. En dan voel je een zweetdruppeltje gaan."

Ook de Belgische politiek zal voorbij komen. "Ik weet daar net iets te weinig van om daar echt tien minuten een conference over te maken, maar ik geloof dat ze nog steeds bezig zijn met een regering te vormen sinds Urbanus eigenlijk. En dat is een leuk iets. Zeker omdat het daar eigenlijk best goed gaat, wat automatisch de vraag opwerpt: heb je eigenlijk wel een regering nodig."

29 april '24 (10:55)

Janet Jackson in oktober voor optreden naar Ziggo Dome

Janet Jackson treedt op 10 oktober op in de Ziggo Dome in het kader van haar Together Again-tournee. Dat maakte concertorganisator MOJO maandag bekend. De kaartverkoop voor het concert start op vrijdag 3 mei.

29 april '24 (10:34)

Vanaf 2026 mogelijk geen bevrijdingsfestival meer in centrum Almere

De organisatie van het bevrijdingsfestival Flevoland zoekt naar een nieuwe locatie. Vanwege toenemende drukte op het festival is er geen ruimte meer in het centrum van Almere, waar tot dit jaar het bevrijdingsfestival wordt georganiseerd. Maar waar het festival heengaat, dat is nog niet bekend. Wel zegt de voorzitter van de organisatie, Paul van Sprundel, dat er al gesprekken lopen met de gemeente Almere, meldt Omroep Flevoland.

29 april '24 ( 9:20)

Joost Klein niet blij met vrijgeven repetitiebeelden

Joost Klein vindt het jammer dat de organisatie achter het Eurovisie Songfestival deze week al beelden vrijgeeft van zijn repetities. Dat verpest "de grap" een beetje, zei de Nederlandse inzending maandag bij vertrek op Schiphol tegen de pers.

29 april '24 ( 9:07)

Heb jij Freek Vonk zaterdag gespot op de Amsterdamse vrijmarkt?

Bezoekers van de vrijmarkt in Amsterdam kunnen zaterdag voor "een prikkie" de spulletjes van Freek Vonk aanschaffen. De bekende bioloog zit zelf op een kleedje, deelde hij zaterdag in een bericht op Instagram.

29 april '24 ( 8:51)

Joost Klein vertrekt naar Zweden voor Eurovisie Songfestival en heeft er zin in

Het songfestivalavontuur van Joost Klein gaat officieel beginnen. De Nederlandse deelnemer stapt maandagochtend op het vliegtuig richting het Zweedse Malmö. Daar repeteert hij dinsdag voor het eerst in de Malmö Arena, waar dit jaar het Eurovisie Songfestival plaatsvindt. De artiest heeft er zin, zei hij bij vertrek tegen de pers. "Ik verwacht er alles van, en niets."

26 april '24 (11:08)

Koningsdag Gouda weer open evenement zonder hekken

Een feestje achter hoge hekken vieren. Zo zag Koningsdag er vorig jaar in Gouda uit. Veel mensen vonden het niet leuk om achter de geblindeerde hekken te staan. Daar wordt nu gehoor gegeven. Dit jaar is Koningsdag op de Grote Markt in Gouda namelijk weer een open evenement, meldt Omroep West.

26 april '24 (10:40)

Bijen werden geteld, weer of geen weer

De Nationale Bijentelling was dit jaar iets minder zonnig dan afgelopen edities. Het was best fris met veel regen en zelfs wat vrieskou. Dat heeft de tellers echter niet weerhouden van het tellen van onze zoemende vrienden. Dit jaar zijn er namelijk ruim 40.000 bijen geteld door meer dan 2.300 mensen. Dat het koud was is ook te zien in de resultaten: de kou-bestendige honingbij, aardhommel en metselbijen waren dit jaar het meest gespot, meldt de Nationale Bijentelling.

26 april '24 ( 8:51)

ID&T bevestigt fouten op dag van steekpartij Solid Grooves

Festivalorganisator ID&T bevestigt dat er voor het Amsterdamse festival Solid Grooves waarop een dodelijke steekpartij plaatsvond in mei 2023, meer kaarten zijn verkocht dan toegestaan was. In plaats van de 5000 kaarten die waren toegestaan, had de organisatie er ruim 7500 verkocht. Ook werd er "operationeel onvoldoende opgeschaald" toen bleek dat het te druk was. Er waren dus te weinig beveiligers op het terrein aanwezig.

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.