Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen
Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei melden dat de extra maatregelen genomen worden in nauwe samenwerking met de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). De NCTV en de politie benadrukken dat zij de kans op spontane protestacties of verstoringen aanwezig achten, maar dat de kans op een aanslag in vergelijking met voorgaande jaren niet groter is.

Volgens burgemeester Femke Halsema zou het kunnen gebeuren dat er vlaggen meegedragen worden op de Dam, dat er gescandeerd gaat worden, of dat "zelfs de twee minuten stilte verstoord zouden kunnen worden". De aanleiding voor de hogere kans op verstoringen is volgens de driehoek "de toegenomen maatschappelijke spanning en een grote actiebereidheid tot protest onder de bevolking, onder andere ingegeven door het oorlogsgeweld tussen Israël en Hamas en de verdere spanningen in het Midden-Oosten".

In andere jaren stonden er naar schatting 20.000 mensen op de Dam. Door dit jaar de helft minder mensen toe te laten, kan de politie "sneller ingrijpen bij een eventuele verstoring", aldus de driehoek. "Meer ruimte voor het publiek betekent ook minder kans op verdrukking bij een incident."

Het publiek mag geen vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur meenemen. "De politie zal aanwezigen hierop fouilleren voordat ze de Dam betreden." Ook zijn demonstraties in de buurt van de Dam niet toegestaan. "Als organisatoren zich melden dan worden ze door de burgemeester verwezen naar plekken op gepaste afstand zodat de demonstraties de herdenking niet kunnen verstoren."

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de herdenking "waardig, beheerst en veilig" verloopt. Toch is het volgens de driehoek niet helemaal uit te sluiten dat er verstoringen plaatsvinden. Daarom zouden er vooraf nog meer maatregelen opgelegd kunnen worden, "mocht daar in aanloop naar de herdenking aanleiding voor zijn".

30 mei '24 (10:04)

Nederlands Film Festival geopend door Witte Flits

De 44e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt op 20 september geopend met de film Witte Flits, het speelfilmdebuut van regisseur Laura Hermanides. Dat heeft de organisatie van het evenement in Utrecht donderdag bekendgemaakt.

30 mei '24 ( 9:19)

Zesde concert toegevoegd aan reeks Suzan & Freek

Suzan & Freek hebben weer een concert toegevoegd aan hun reeks in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het duo geeft volgend jaar op 23 mei een zesde show.

30 mei '24 ( 8:47)

Europese tour Heart geannuleerd door operatie zangeres; verschijnen ook niet op Bospop

Heart heeft zijn Europese tournee geannuleerd omdat zangeres Ann Wilson geopereerd moet worden. De Amerikaanse rockband mist daardoor ook het optreden op Bospop op 12 juli. Patti Smith vervangt de groep, meldt het Limburgse festival.

30 mei '24 ( 8:40)

Glennis Grace en Gerard Joling bij afscheid van Jan Otten

Gerard Joling en Glennis Grace hebben woensdag opgetreden bij het afscheid van Wallen-ondernemer Jan Otten in de Waalse Kerk in Amsterdam. Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed, was eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso en ook van de Bananenbar, de Hospitalbar, Sexy Loo, het Erotisch Museum en de Sex Palace Peepshow.

30 mei '24 ( 8:39)

Boef dit jaar nog in Ziggo Dome met show Gewoon Boef

Boef staat binnenkort in de Ziggo Dome. De artiest geeft op 12 oktober een optreden in de Amsterdamse concerthal met zijn show Gewoon Boef, meldt concertorganisator MOJO woensdag.

30 mei '24 ( 8:34)

Schotse band Snow Patrol volgend jaar in Ziggo Dome

Snow Patrol komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De show van de Schotse band is op 8 februari, maakte concertorganisator MOJO donderdag bekend.

30 mei '24 ( 8:30)

Grote schermen om EK-wedstrijden op te kijken erg in trek

Verhuurders van grote schermen zien grote belangstelling voor de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Meerdere bedrijven melden zo goed als volgeboekt te zijn tijdens de wedstrijden van Oranje in de poulefase. Vooral vanuit de horeca is er veel vraag naar videoschermen.

29 mei '24 (12:38)

Martin Garrix tijdens ADE headliner op AMF 2024 in ArenA

Martin Garrix is een van de headliners van de aankomende editie van het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff ArenA. Dat heeft de organisatie van het feest woensdag bekendgemaakt.

29 mei '24 (11:48)

013 Poppodium trekt nieuwe superster: PARTYNEXTDOOR

Na Big Time Rush komt er een andere wereldberoemde artiest naar Tilburg: R&B superster PARTYNEXTDOOR komt naar het land. 013 Poppodium in Tilburg heeft de wereldberoemde artiest gestrikt voor een optreden. Hij komt naar Nederland in het kader van zijn Sorry I’m Outside Tour. Dit is de Europese tour die volgt na zijn Amerikaanse tour deze zomer. Op 16 oktober staat hij op het podium in Tilburg, meldt Tilburg.com.

28 mei '24 (15:02)

Neem voor de zekerheid een poncho mee naar Dauwpop en Amsterdam Open Air

Bezoekers van festival Dauwpop in Hellendoorn moeten komend weekend rekening houden met een nat en modderig terrein. Volgens Weeronline is er vrijdag en zaterdag geregeld zon, maar komt het ook tot buien.