Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde / Foto: "Oók Prinsjesdag" door FaceMePLS
Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.

Er is namelijk een probleem waar de traditionele Prinsjesdag mee kampt: er komt steeds minder publiek op af. Daarnaast wordt de dag door demonstranten gebruikt om hun afkeer tegen de Oranjes te uiten. Meerdere malen werd het Koningshuis door tegenstanders uitgejoeld tijdens de rijtoer door de binnenstad.

Daarom wordt er achter de schermen door de Eerste en Tweede Kamer, ministeries, de gemeente Den Haag en de Oranjes zelf gewerkt aan een nieuwe opzet van Prinsjesdag.

Extra activiteiten

De rijtoer door Den Haag blijft bestaan, evenals de balkonscene en het voorlezen van de Troonrede. Er worden wel een aantal extra elementen toegevoegd. Dat blijkt uit documenten die de NOS in handen heeft. Het idee is dat er onder andere een ontmoeting plaatsvindt tussen de koning en het publiek.

Daarnaast moet er een concert komen op het Plein bij het Binnenhof. Deze moet in de sfeer van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. Per concert komen er zo’n 12.000 mensen op af.

Ook moeten Kamerleden niet meer in afgeplakte bussen naar de Koninklijke Schouwburg rijden, maar eerst met bezoekers ontbijten. Vervolgens wandelen de Kamerleden naar de tijdelijke locatie voor de Troonrede.

Meer voorstellen

In het document worden meer suggesties voor een opfleuring van Prinsjesdag gedaan. Zo is er een idee om artiesten ‘die de jeugd aanspreekt’ op te laten treden en een optreden van een popgroep te organiseren in de Koninklijke Stallen. Ook is er een idee om paleis Noordeinde, paleis Kneuterdijk en de Koninklijke Stallen enkele dagen open te stellen voor publiek. Dit zou gepaard kunnen gaan met theater en foodtrucks in de stad, aldus het document.

Vanaf dit jaar

Het is de bedoeling om vanaf de komende Prinsjesdag te starten met het implementeren van de veranderingen. Het is echter niet bekend wat er dit jaar gaat veranderen. Volgens een bron zal het moderniseren van Prinsjesdag meerdere jaren in beslag nemen.

30 mei '24 (10:04)

Nederlands Film Festival geopend door Witte Flits

De 44e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt op 20 september geopend met de film Witte Flits, het speelfilmdebuut van regisseur Laura Hermanides. Dat heeft de organisatie van het evenement in Utrecht donderdag bekendgemaakt.

30 mei '24 ( 9:19)

Zesde concert toegevoegd aan reeks Suzan & Freek

Suzan & Freek hebben weer een concert toegevoegd aan hun reeks in de Amsterdamse Ziggo Dome. Het duo geeft volgend jaar op 23 mei een zesde show.

30 mei '24 ( 8:47)

Europese tour Heart geannuleerd door operatie zangeres; verschijnen ook niet op Bospop

Heart heeft zijn Europese tournee geannuleerd omdat zangeres Ann Wilson geopereerd moet worden. De Amerikaanse rockband mist daardoor ook het optreden op Bospop op 12 juli. Patti Smith vervangt de groep, meldt het Limburgse festival.

30 mei '24 ( 8:40)

Glennis Grace en Gerard Joling bij afscheid van Jan Otten

Gerard Joling en Glennis Grace hebben woensdag opgetreden bij het afscheid van Wallen-ondernemer Jan Otten in de Waalse Kerk in Amsterdam. Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed, was eigenaar van het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso en ook van de Bananenbar, de Hospitalbar, Sexy Loo, het Erotisch Museum en de Sex Palace Peepshow.

30 mei '24 ( 8:39)

Boef dit jaar nog in Ziggo Dome met show Gewoon Boef

Boef staat binnenkort in de Ziggo Dome. De artiest geeft op 12 oktober een optreden in de Amsterdamse concerthal met zijn show Gewoon Boef, meldt concertorganisator MOJO woensdag.

30 mei '24 ( 8:34)

Schotse band Snow Patrol volgend jaar in Ziggo Dome

Snow Patrol komt volgend jaar naar de Ziggo Dome in Amsterdam. De show van de Schotse band is op 8 februari, maakte concertorganisator MOJO donderdag bekend.

30 mei '24 ( 8:30)

Grote schermen om EK-wedstrijden op te kijken erg in trek

Verhuurders van grote schermen zien grote belangstelling voor de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Meerdere bedrijven melden zo goed als volgeboekt te zijn tijdens de wedstrijden van Oranje in de poulefase. Vooral vanuit de horeca is er veel vraag naar videoschermen.

29 mei '24 (12:38)

Martin Garrix tijdens ADE headliner op AMF 2024 in ArenA

Martin Garrix is een van de headliners van de aankomende editie van het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff ArenA. Dat heeft de organisatie van het feest woensdag bekendgemaakt.

29 mei '24 (11:48)

013 Poppodium trekt nieuwe superster: PARTYNEXTDOOR

Na Big Time Rush komt er een andere wereldberoemde artiest naar Tilburg: R&B superster PARTYNEXTDOOR komt naar het land. 013 Poppodium in Tilburg heeft de wereldberoemde artiest gestrikt voor een optreden. Hij komt naar Nederland in het kader van zijn Sorry I’m Outside Tour. Dit is de Europese tour die volgt na zijn Amerikaanse tour deze zomer. Op 16 oktober staat hij op het podium in Tilburg, meldt Tilburg.com.

28 mei '24 (15:02)

Neem voor de zekerheid een poncho mee naar Dauwpop en Amsterdam Open Air

Bezoekers van festival Dauwpop in Hellendoorn moeten komend weekend rekening houden met een nat en modderig terrein. Volgens Weeronline is er vrijdag en zaterdag geregeld zon, maar komt het ook tot buien.