Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Festivalorganisatoren zien samenstellen van line-up als leuke puzzel

Door ANP
schedule 8 min
location_on [xx]km
Festivalorganisatoren zien samenstellen van line-up als leuke puzzel
Met de start van Paaspop is vrijdag het festivalseizoen officieel begonnen. Bij de organisatie van de evenementen komt veel kijken en ook het samenstellen van de line-up blijft jaarlijks een grote puzzel. Maar wel een hele leuke, vertellen festivaldirecteuren aan het ANP.

Paaspop werkt met programmeurs die een eigen genre voor hun rekening nemen. "De programmeurs houden lijstjes bij van wie we willen vragen, maar we worden ook vaak benaderd door vertegenwoordigers dat artiesten of bands een tour hebben gepland en dus beschikbaar zijn", zegt directeur Peter Sanders.

Ook bij Down The Rabbit Hole, dit jaar van 5 tot en met 7 juli in het Gelderse Beuningen, worden acts aangeboden en benaderd. "En dan is het kijken naar de juiste acts op het juiste moment en op de juiste plek", zegt festivalbaas Ide Koffeman. Bij Down The Rabbit Hole is het belangrijk dat de acts passen in het totaalplaatje. "Mensen komen niet voor een dag, maar voor een heel weekend. Het moet een bepaald gevoel vertegenwoordigen en binnen onze wolk passen. De wolk vullen we na tien jaar op gevoel, maar wij zeggen altijd dat het een mix moet zijn van verschillende factoren. Je moet bijvoorbeeld iets hebben wat mensen in vervoering brengt, maar er moet ook een feestmoment zijn waarbij iedereen danst."

Onderbuikgevoel

De directeur van Dauwpop, op 31 mei en 1 juni in het Overijsselse Hellendoorn, herkent dat "onderbuikgevoel" bij het programmeren. "We zitten wat de muziek betreft een beetje 'links van het midden'. Dat en een aantal niet nader omschreven criteria, zeg maar onderbuik, hanteren we bij de keuzes van de bands. Naast een aantal grotere acts is Dauwpop een festival waar je ook bands kunt ontdekken die later groot worden", omschrijft baas Rob Telgenkamp. "Joost stond al twee keer eerder op Dauwpop toen hij nog onbekend was. Zo ook Yungblud, Dan Auerbach (Black Keys), Beth Hart en Volbeat. Voor die laatste hebben we de eerste keer 1000 dollar betaald."

Paaspop en Down The Rabbit Hole zijn ook vaker 'early adopter' geweest van een act. "Kensington was bijvoorbeeld nog een piepkleine act toen die voor het eerst bij ons stond en die hebben we steeds groter zien worden", zegt Sanders van Paaspop. Soms worden artiesten en bands ook populairder tussen het moment dat ze zijn geboekt en het moment dat ze optreden. Dat heeft Down The Rabbit Hole vorig jaar gemerkt met Fred again... "Die is daarna enorm doorgebroken."

Op welk podium de optredens worden gepland, hangt af van onder meer hoe goed de muziek verkoopt en hoe groot de zalen zijn waar de artiesten optreden. "De 'grootsheid' van een band bepaalt de plek. Niet elke band kan het hoofdpodium aan. Dan moet je namelijk wel wat in je mars hebben en mag je niet te licht zijn. Sommige bands daarentegen plaatsen we bewust wat 'under played'. Dat wil zeggen dat ze misschien wel een groter podium aan kunnen, maar dat het voor sfeer beter is dat ze iets te krap staan", legt de baas van Dauwpop uit.

Trots

De festivalbazen hebben alle drie meerdere namen op de affiches waarop ze extra trots zijn die te hebben binnengehaald. Voor Paaspop is dat de eerste keer The Prodigy in 2014. "Maar het wordt ook normaler. Er zijn maar een paar festivals die de echt grote namen kunnen betalen en wij zitten in die league, dus dat is al een aantal keer gebeurd", zegt Peter Sanders. Dauwpop heeft een "heel divers" lijstje met namen waar ze trots op zijn. "Tiësto in 2005, Nothing But Thieves in 2019, The Prodigy in 2023, Editors in 2022. Maar ook, Nederlandse acts als Anouk en DI-RECT. Voor dit jaar zijn we blij met De Jeugd Van Tegenwoordig en bijvoorbeeld The Kooks en Oscar and the Wolf."

Down The Rabbit Hole is blij dat het Amerikaanse trio Khruangbin voor dit jaar eindelijk is gelukt. "Die hebben we al heel vaak uitgenodigd, maar dat lukte telkens niet."

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berken en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.

02 mei '24 (13:18)

Contract MotoGP met TT van Assen met vijf jaar verlengd

De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

02 mei '24 (11:48)

Appelpop maakt reeks nieuwe namen bekend

Roxy Dekker, Froukje en Roxeanne Hazes treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte donderdag weer een reeks nieuwe namen bekend, waardoor er nu zeventien acts bekend zijn voor de aankomende editie op 13 en 14 september.

02 mei '24 (10:52)

Blokkenschema Down The Rabbit Hole 2024 eindelijk online

Ga jij juli naar Down The Rabbit Hole en wil je je festivalschema alvast invullen? Dat kan vanaf nu. Het blokkenschema van het festival staat eindelijk online. Leg snel vast of je naar Action Bronson of Psychedelic Porn Crumpets gaat of maak de keuze tussen Yard Act of Naomi Sharon. Het blokkenschema is in PDF beschikbaar maar ook op je telefoon te downloaden. Dit meldt Festileaks. 

02 mei '24 ( 8:30)

Bevrijdingsfestivals in zwaar weer ondanks steun overheid

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.

01 mei '24 ( 8:52)

Billie Eilish: kijk uit voor nepkaartjes voor nieuwe tournee

Zangeres Billie Eilish heeft op haar Instagram Stories gewaarschuwd voor nepkaartjes die verkocht worden voor haar nieuwe tournee. "Kijk uit mensen!" schreef zij op Stories. "Er zijn nog geen officiële kaarten verkocht!!"

30 april '24 (14:21)

Jubilerend Rotterdams Zomercarnaval dit jaar anders dan normaal

Het Zomercarnaval Rotterdam, dat dit jaar het 40-jarig jubileum en de bijschrijving van het evenement op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed viert, zal dit jaar anders van opzet zijn dan in de voorgaande jaren. Dat meldt Rotterdam Unlimited, de organisator van het Zomercarnaval.

30 april '24 (11:28)

Kamperen en films kijken op Vlieland tijdens Kampeerfilmfestival

Mensen die graag kamperen én houden van een filmpje pakken kunnen binnenkort hun lol op. Op Vlieland wordt van 28 tot en met 30 juni wederom het Nederlandse Kampeerfilmfestival georganiseerd. De naam zegt het al: kamperen terwijl je geniet van de leukste films over kamperen. Dat meldt Campingtrend.

30 april '24 (10:36)

Bezoekers van Nationale Herdenking op de Dam moeten plek reserveren

Wie de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam wil bijwonen, moet vooraf een plek reserveren. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bij de reservering, die vanaf dinsdag kan worden gemaakt, kunnen mensen kiezen voor een tijdslot voor aankomst. Zonder reservering is het niet mogelijk de herdenking bij te wonen.