Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Paasweekend op de Natuurkampeerterreinen: Natuurlijk Cultuurrijk!

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 21 min
location_on [xx]km
Tijdens het Paasweekend (19 t/m 21 april) starten we een nieuwe campagne rond cultuurhistorie op de Natuurkampeerterreinen: Natuurkampeerterreinen: Natuurlijk Cultuurrijk!
De campagne is onderdeel van het thema Venster op het Landschap, waarmee Stichting Natuurkampeerterreinen de belangrijkste cultuurhistorische kenmerken van de Natuurkampeerterreinen voor het voetlicht wil brengen. Door anders naar het landschap te kijken, door meer te weten van de geschiedenis, wordt een bepaalde plek alleen maar interessanter. U bevindt zich ergens. Maar waar eigenlijk?

Met Pasen worden op diverse Natuurkampeerterreinen kleinschalige activiteiten georganiseerd met aandacht voor de cultuurhistorische achtergrond van de omgeving. Zie hieronder de terreinen die deelnemen.

Groningen:
*    Entourage in Rhederveld, doorlopende activiteit: vanaf Natuurkampeerterrein Entourage kunt u een speciaal samengestelde fietsroute langs bijzondere kunst en landschappen in Groningen volgen. De route is samengesteld door de beheerder van het Natuurkampeerterrein.
*    Maarlandhoeve in Uithuizen, gehele weekend: tentoonstelling in nabijgelegen Menkemaborg, waar het geschiedenisverhaal van de vrouw centraal staat.
*    Aan de Hoorndermeden in Wedde, doorlopende activiteit: kijk door het venster op de Marke Hoorn door de ogen van de deugdsaeme Magdalena Haselhoffs van Bleijham, die in de zeventiende eeuw samen met haar man een groot gebied erfde rond wat nu het Natuurkampeerterrein is. Daarnaast kunt u (individueel) een wandeling maken door de geschiedenis. Wandelroutes met historische kaart en achtergrondinformatie zijn beschikbaar.
*    Landgoed Wilgenheerd in Wehe-den-Hoorn, zondag 20 en maandag 21 april, 11:00 uur: begeleide wandeling (3 km) over de kwelders en wadden.

Fryslân / Friesland:
*    De Bekhofschans in Boijl, zondag 20 april, 14:30 uur: historisch verhalenverteller Frank Spijkers speelt zijn voorstelling “Luitenant Frans van de Bekhofschans”.
*    De Meenthe in Noordwolde, doorlopende activiteit: u kunt een fietsroute maken op basis van knooppunten langs de ‘highlights’ van de Maatschappij van Weldadigheid, die in de negentiende eeuw ervoor zorgde dat arme stedelingen een nieuw bestaan konden opbouwen in zogenaamde landbouwkoloniën. Daarnaast zijn er diverse wandelingen te doen: een paaltjeswandeling door het Meenthebos of een heidewandeling naar de Pingoruïne.

Overijssel:
*    Olde Kottink in Beuningen: paastradities in de omgeving, waaronder eieren gadderen, hout halen, Paastaakslepen, vloggelen en vele Paasvuren.
*    De Zeven Zaligheden in Den Ham, maandag 21 april, 7:30 – 10:30 uur: wandeling rond Den Ham met zoekkaart. Na de wandeling is er een gezamenlijk ontbijt. Kosten zijn € 8,50 p.p.
*    Het Rhanerveld in Hellendoorn, doorlopende activiteit: u kunt een cultuurhistorische wandeling van 7 km maken langs o.a. de boksloot, rabatten, het arboretum en oude grafheuvels.
*    De Rietkraag in Lemelerveld: maandag 21 april, 10:00 uur: fietstocht langs het Overijssels kanaal. Bij slecht weer een wandeling rond Lemelerveld.
*    De Wolfskuil in Ommen, maandag 21 april: zo’n 2000 hardgekookte eieren worden gebruikt bij het traditionele eiertikspel waar heel Ommen aan mee doet. Daarna kunt u naar het Nationaal Tinnen museum die dit jaar een collectie van 200 bijzondere eierdopjes tentoonstelt.
*    De Marsbelte in Wesepe, zondag 20 april, 20:00 uur: het jaarlijkse Paasvuur wordt aangestoken. Voorafgaand is er een lampionnentocht vanaf het buurthuis Middel. Na het paasvuur is er een gezellig samen zijn in het buurthuis, waar de koffie en de gekookte eieren klaarstaan. In heel Salland zijn op eerste en tweede Paasdag Paasvuren te vinden.

Gelderland:
*    Bij de Bruuk in Groesbeek: doorlopende activiteit: speciale aandacht voor de Liberation Route, waarbij u kunt beleven wat er zich afspeelde rond 1944-1945 bij de bevrijding van dit gebied. Tevens bakt bakker Oomen speciaal voor de paasdagen ‘bevrijdingsbrood’ voor de kampeerders.
*    ‘t Scharvelt in Haarlo: Paasvuur in Haarlo (op 1 km afstand)
*    De Vrolijk in Laren, zaterdag 20 april, 10:00 – 12:00 uur: cultuurhistorie op De Vrolijk en wandeling naar De Eendenkooi. 20.00 uur: Paasvuur met fakkel en lampionnenoptocht in Laren. Het gehele weekend is er een kunstroute door de gemeente Lochem.
*    De Haverkamp in Voorst, doorlopende activiteit: wandeling van 12 km over het Appense Schouwpad, onderdeel van de Veluwse Bandijk. Route gratis beschikbaar op het terrein.
*    Lutje Kossink in Winterswijk: wandeling/rondleiding door het Winterswijkse coulisselandschap
*    Landgoed Het Zand Hattemer Oldenburger in Zelhem: de eigenaar vertelt het verhaal van de landgoedgeschiedenis op het terrein. Tijdstip en dag is af te stemmen met de kampeerders. Op 1e Paasdag (20 april) is er bij zonsondergang een Paasvuur op 1,2 km van het terrein, bij café-restaurant Wolfershuus/Suusebeek te Wolfersveen (Zelhem).

Utrecht:
*    Klein Groenbergen in Leersum, doorlopende activiteit: voor kampeerders ligt een Schapenroute klaar van 11 km, voor fietsers of wandelaars. U leert en ziet alles over de vroegere schapenhouderij op de Utrechtse Heuvelrug. Bij thuiskomst ontvangt u een leuke schapen-attentie.

Zuid-Holland:
*    De Grutto in Schipluiden, zondag 20 april, vanaf 13:00 uur: wandeling naar ‘moeder Aarde’ met een toelichting onderweg over (de veranderingen in) het landschap. Terug om ca. 15:00 uur met thee en taart toe (€ 5,00 p.p). Opgeven bij Kees Hogervorst: khogervorst@xs4all.nl.

Noord-Holland:
*    De Berenweide in Heemskerk: zaterdag 19 en zondag 20 april: avondexcursie door de jonge duinen met de boswachter van het Noord-Hollands Duinreservaat

Zeeland:
*    Het Veerse Gat in Veere, het gehele weekend, 12:00 tot 17:00 uur: mogelijkheid tot het bezoeken van nabijgelegen Fort Rammekens.

Noord-Brabant:
*    De Biezen in Aarle-Rixtel, zondag 20 april en maandag 21 april, 14:30 uur: wandeling over het Natuurkampeerterrein: Deze wandeling (De Biezen ‘van Oer tot Eco’) voert u mee naar het ontstaan van wat nu De Biezen is. U gaat van de laatste ijstijd en de Middeleeuwen tot de eerste jaren van de vorige eeuw toen het coulisselandschap ontstond. Tenslotte komt u uit bij het ecologisch beheerd natuurlandschap wat het anno 2014 is. Waterdicht schoeisel wordt aangeraden! De wandeling zal beginnen en eindigen met een kop koffie of thee.
*    De Duiventoren in Dorst, zondag 20 april en maandag 21 april: paasontbijt en begeleide natuurwandeling in het bosgebied rond De Duiventoren.
*    Kampeererf ‘t Veldje in Handel, gehele weekend: in het Boerenbondsmuseum in Gemert is aan de hand van archeologische vondsten, historische werktuigen en hedendaagse landbouwtechnieken de geschiedenis van het boerenbedrijf in Peelland (waar het terrein bij hoort) te zien. Tevens tentoonstelling “Zonder boer geen voer”.
*    Morgenrood in Oisterwijk, zaterdag 19 april, 15:00 uur: een veldonderzoek naar de geschiedenis van het terrein. Zondag 20 april, 10:30 uur: een wandeling getiteld “Van heden naar verleden”. Kinderen zijn om 10:30 welkom voor het vervolg van het veldonderzoek.
*    De Vlagberg in Sint Anthonis, zondag 20 april: wandeling naar de Schaapskooi in Sint Anthonis.
*    Ottermeerhoeve in Wouwse Plantage, zondag 20 april, 11:00 uur Paaseieren zoeken, 14:00 uur: cultuurhistorische rondwandeling onder leiding van een gids van heemkundekring de Heerlijckheijd Nispen. Maandag 21 april, 11:00 uur: rondleiding over landgoed Ottermeer.

Limburg:
*    Landgoed Geijsteren in Geijsteren, zaterdag 19 april, 10:00 uur: wandeling onder leiding van gids. Zondag 20 april: paaseieren zoeken.
*    Raayerhof in Swalmen, zaterdag 19 april, 14:00 uur: excursie met een IVN-gids langs cultuurhistorische hoogtepunten in de omgeving. Zondag 20 april: paaseieren zoeken.

© Nationale Recreatiegids

03 mei '24 ( 9:32)

Mogelijk regenpak mee naar dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

03 mei '24 ( 9:26)

Compensatie van 10 euro na chaotisch Loveland valt niet bij iedereen goed

De organisatie van het festival Loveland van Oranje biedt bezoekers 10 euro korting op de editie van volgend jaar, omdat er tijdens Koningsdag dit jaar lange wachttijden waren. Ook was er chaos bij het betreden van het festivalterrein. Een woordvoerder laat weten dat de organisatie dit betreurt. "Daarom willen wij al onze bezoekers graag 10 euro korting bieden op Loveland van Oranje Festival 2025." Het Parool meldt dat bezoekers van het festival de compensatie dan weer betreuren. Sommige mensen hebben voor honderd euro aan munten gekocht en kunnen daar nu niets meer mee.

03 mei '24 ( 8:59)

Tong Tong Fair in Den Haag gaat niet door vanwege financiële perikelen

De Tong Tong Fair in Den Haag gaat dit jaar niet door in verband met geldproblemen. De 64e editie van het Indische cultuurfestival zou vanaf 24 mei plaatsvinden.

03 mei '24 ( 8:49)

Geen concert Burna Boy in Johan Cruijff ArenA door 'onvoorziene omstandigheden'

Het concert van Burna Boy in de Johan Cruijff ArenA op 9 juni van dit jaar gaat niet door. Dat meldt organisator Bon Bon Entertainment op de website. De show is geannuleerd vanwege "onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgen dat we onze hoge standaarden voor evenementen niet kunnen waarborgen".

02 mei '24 (13:47)

NVWA onderzoekt maag- en darmklachten na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond hebben meerdere mensen overgegeven en diarree gekregen na een bezoek aan Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Wat de bron van de mogelijk besmetting is? Dat zoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit, meldt de Telegraaf.

02 mei '24 (13:18)

Contract MotoGP met TT van Assen met vijf jaar verlengd

De TT van Assen heeft het contract met de MotoGP met vijf jaar verlengd. Het circuit in Drenthe is nu tot en met 2031 verzekerd van de koningsklasse van de motorsport dankzij een nieuwe overeenkomst met rechtenhouder Dorna.

02 mei '24 (11:48)

Appelpop maakt reeks nieuwe namen bekend

Roxy Dekker, Froukje en Roxeanne Hazes treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte donderdag weer een reeks nieuwe namen bekend, waardoor er nu zeventien acts bekend zijn voor de aankomende editie op 13 en 14 september.

02 mei '24 (10:52)

Blokkenschema Down The Rabbit Hole 2024 eindelijk online

Ga jij juli naar Down The Rabbit Hole en wil je je festivalschema alvast invullen? Dat kan vanaf nu. Het blokkenschema van het festival staat eindelijk online. Leg snel vast of je naar Action Bronson of Psychedelic Porn Crumpets gaat of maak de keuze tussen Yard Act of Naomi Sharon. Het blokkenschema is in PDF beschikbaar maar ook op je telefoon te downloaden. Dit meldt Festileaks. 

02 mei '24 ( 8:30)

Bevrijdingsfestivals in zwaar weer ondanks steun overheid

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

01 mei '24 (13:15)

Il Divo eind oktober in Ziggo Dome

Het kwartet Il Divo staat op 31 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden staat in het teken van het 20-jarig bestaan van de groep. De kaartverkoop gaat woensdag van start.