Ook Bevrijdingsfestival Utrecht uit nood gered met extra subsidie
De bijdrage van het ministerie moet ervoor zorgen dat alle veertien Bevrijdingsfestivals ook dit jaar georganiseerd kunnen worden. De organisaties achter de festivals zien het als een belangrijke doorbraak. In eerste instantie had het Rijk een kleine rol voor zichzelf weggelegd. De meeste ondersteuning aan de festivals werd naar gemeenten en provincies verschoven.
Dat veranderde in oktober. Toen deed voormalig staatssecretaris cultuur, Gunay Uslu, een oproep om een nationaal fonds op te richten ter ondersteuning van de Bevrijdingsfestivals.
Gratis
Na de coronapandemie hebben de Bevrijdingsfestivals moeite om financieel rond te komen. Dat was de reden dat het Bevrijdingsfestival in Utrecht in eerste instantie niet door kon gaan. Met behulp van een crowdfunding en hulp van bedrijven uit de sector kon de organisatie gered worden.
In totaal zijn de kosten voor de festivals na de coronapandemie en stijgende inflatie opgelopen met 30 procent. Dat wilden de bevrijdingsfestivals niet doorberekenen naar de bezoekers door een entreeprijs te vragen. Volgens de organisaties zijn deze festivals voor alle mensen en moeten daarom gratis zijn.
Bijdrage overheid
Nu heeft het ministerie van VWS dus toegezegd dat zij de festivals financieel te hulp schieten voor dit jaar. Er worden daarnaast ook afspraken gemaakt over een langdurige bijdrage. Dat kan in de vorm van een garantieregeling. Wanneer het bijvoorbeeld slecht weer is en de bezoekersaantallen tegenvallen, zou de overheid het gemiste bedrag kunnen compenseren.
De gesprekken over een structurele bijdrage van de overheid gaan binnenkort van start. Het is voor de organisaties van de festivals van belang dat zij duidelijkheid hebben over de toekomst. Zeker omdat de festivals in 2025 80 jaar bestaan.
Het Bevrijdingsfestival Utrecht krijgt naast financiële steun van de Rijksoverheid ook extra steun van de gemeente en de provincie. Volgens de organisatie zijn die ‘cruciaal voor de transitie waarin het festival zich momenteel in begeeft’.