Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vuurwerk Liefhebbers: relschoppers tijdens jaarwisseling zorgen voor kater

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vuurwerk tijdens jaarwisseling
Liefhebbers van legaal siervuurwerk hebben "een kater" van "het huftergedrag" van relschoppers die tijdens de jaarwisseling hulpverleners belaagden. Maar een landelijk vuurwerkverbod is niet de oplossing, zegt Jeffrey Peters van de stichting Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLB). Daardoor zal de handel in illegaal vuurwerk alleen maar toenemen, verwacht hij.

Peters pleit voor een hardere aanpak van relschoppers. "Als agenten bestookt worden met (zwaar) vuurwerk, moeten ze zich mogen verdedigen door gericht terug te schieten met bijvoorbeeld rubberen kogels. En degenen die voor zulk wangedrag worden opgepakt, moeten een meldplicht en een straatverbod krijgen voor de komende vijf jaarwisselingen." Volgens de belangenorganisatie hebben de incidenten en confrontaties met hulpverleners niets te maken met "het feestelijke culturele erfgoed" van het afsteken van legaal siervuurwerk. "Wij herkennen ons totaal niet in de voorbijkomende horrorverhalen."

Oud en nieuw verliep op meerdere plekken in Nederland zeer onrustig. Volgens de politie zijn zeker tientallen agenten gewond geraakt doordat ze werden belaagd met zwaar en meestal illegaal vuurwerk. "De jaarwisseling op deze wijze kan zo niet langer", meldde politievakbond ACP eerder woensdag. Volgens de vakbond waren er dit jaar veel vuurwerkincidenten en was veel ME-inzet nodig. De bond pleit al langer voor een landelijk vuurwerkverbod, net als onder meer tientallen gemeenten en het Oogziekenhuis in Rotterdam, dat iedere jaarwisseling mensen met oogletsel door vuurwerk behandelt.

Meer preventie

Ook om vuurwerkongelukken te voorkomen ziet HVLB geen heil in een landelijk verbod. De belangenorganisatie pleit voor meer preventie. Net als vorig jaar lanceerde de stichting rond de jaarwisseling de voorlichtingscampagne #VeiligVieren, met onder meer een app, een zogeheten afsteekcursus en een animatie over het veilig afsteken van vuurwerk. Ook YouTuber Enzo Knol besteedde in een van zijn video's aandacht aan de campagne.

Hoeveel mensen voor de afgelopen jaarwisseling legaal siervuurwerk hebben gekocht en afgestoken, is nog niet bekend. Bij de vorige jaarwisseling had ongeveer een kwart van de Nederlandse huishoudens vuurwerk gekocht en stak bijna een derde vuurwerk af, kwam naar voren uit de jaarlijkse representatieve steekproef van VeiligheidNL.

Door: ANP

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.