Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rotterdam trekt steun Gergiev Festival niet in

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - De gemeente Rotterdam vermindert of stopt de subsidie voor het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival niet. Over uitspraken van dirigent Valery Gergiev over de Russische wet die 'homopropaganda' onder minderjarigen verbiedt is ophef ontstaan, maar de uitspraken zouden uit hun verband zijn gerukt.

Cultuurwethouder Antoinette Laan (VVD) stelt in een verklaring van het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat het Gergiev-festival subsidie ontvangt vanwege de artistieke kwaliteiten. "Op basis van de informatie waarover we nu beschikken zien we geen aanleiding om die subsidie te verminderen of stop te zetten."

In een artikel in de Volkskrant van 10 september stelde Gergiev dat de Russische wet vaak verkeerd wordt begrepen, ook in Nederland. Rusland zou er volgens hem alles aan doen kinderen te beschermen tegen pedofielen. De wet zou niet gaan om homoseksualiteit, maar zijn gericht tegen pedofilie. Gergiev, een vriend van de Russische president Vladimir Poetin, wordt onder meer verweten te weinig afstand van de wet te hebben genomen.

Coalitiepartij PvdA, die veertien van de 45 zetels in de Rotterdamse gemeenteraad bezet, meldde zondag dat het muziekfestival niet langer mag worden opgedragen aan de dirigent als de berichtgeving over de uitspraken klopt. Het festival kreeg dit jaar ruim 266 duizend euro van de gemeente. "Het kan niet zo zijn dat personen die fundamentele mensenrechten niet respecteren of zich krenkend uitlaten gericht op afkomst, geaardheid of levensbeschouwing, door het gemeentebestuur met gemeenschapsgeld geëerd worden met een festival", stelde de partij in een verklaring.

Gergiev stelde vorige maand op zijn Facebook-pagina nog dat hij niemand discrimineert. De suggestie dat hij antihomowetgeving zou steunen, is volgens hem onjuist. In zijn werk gaat hij naar eigen zeggen ook uit van gelijke rechten voor alle mensen.

Orkest- en festivaldirecteur Hans Waege stelt maandag dit in al die jaren van samenwerking ook te hebben ervaren. "Onze instelling draagt de fundamentele waarden van Nederland en de West-Europese cultuur uit. Dat zullen we op onze manier blijven doen."

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.

19 februari '24 (11:13)

The Waterboys en Birdy komen in mei naar Zuiderpark Live

The Waterboys en Birdy zijn toegevoegd aan de line-up van de Haagse festivalreeks Zuiderpark Live. De Britse rockband staat op zaterdag 18 mei in het park. De eveneens Britse singer-songwriter Birdy betreedt het podium op 11 juli. Kaarten voor de concertreeks gaan vrijdagochtend in de verkoop.

19 februari '24 (10:54)

Bryan Adams in oktober te zien in Rotterdam Ahoy

Bryan Adams geeft op vrijdag 4 oktober een concert in Rotterdam Ahoy. De Canadese zanger doet de havenstad aan met zijn So Happy It Hurts-tour, meldt concertorganisator MOJO maandag. Kaarten voor de show zijn vanaf vrijdagochtend te koop.

16 februari '24 ( 8:41)

Voorjaarsvakantie van start in noorden en midden van Nederland

De voorjaarsvakantie begint vrijdagmiddag voor scholen in het midden en het noorden van het land. Onder die regio's vallen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, een groot deel van Gelderland en een enkele gemeente in Noord-Brabant.