Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

10 jaar Aviodome: een Turbulente Vlucht wordt steeds Stabieler

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Dinsdag 26 november is het precies 10 jaar geleden dat de eerste bezoekers incheckten bij Aviodrome in Lelystad. Terugkijkend op dit decennium kan Aviodrome concluderen dat het een turbulente vlucht was met ups en downs, maar dat nu de weg omhoog is ingezet.

Het concept van Aviodrome is met de overname in 2012 stevig aangepakt. Parkmanager Albert Kraai licht toe: “De beleving van families en dan voornamelijk kinderen staat nu volledig centraal. Welk kind wil nu geen piloot worden? Bij ons zijn ze voor een dag piloot en wie weet biedt het inspiratie en motivatie voor hun toekomst. We laten het 10 jarig jubileum voor hen dan ook niet ongevierd aan ons voorbij gaan.” Een kind dat in november 10 jaar wordt, krijgt tijdens de jubileumweek van dinsdag 26 november t/m zondag 1 december gratis entree. Dit op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en onder begeleiding van één betalende ouder per kind.

Nieuwe investeringen
Aviodrome blijft investeren. Zo is recentelijk het Schipholgebouw 1928 volledig aangepakt. De verschillende kamers zijn omgetoverd tot ‘schatkamers’. Van een unieke Postkamer tot een speciale ruimte die geheel in het teken staat van luchtvaartpionier Anthony Fokker en oprichter van KLM Albert Plesman. Bezoekers kunnen terug in de tijd door oude films terug te kijken in een klassiek theater of alles te weten komen over morse in de vernieuwde radiokamer. Ook in 2014 staat er weer een nieuwe attractie op de agenda. Daarnaast wordt een deel van het museum en de collectie uitgebreid. Potentiële bezoekers worden tegenwoordig steeds landelijker gezocht, wat zijn vruchten af begint te werpen. “Afgelopen herfstvakantie hadden we een recorddrukte met maar liefst 25.000 bezoekers in twee weken. We kijken dan ook zeer positief naar de toekomst”, aldus Kraai.

De verhuizing naar Lelystad
Op 26 november 2003 opende Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome officieel haar deuren op de nieuwe locatie Lelystad Airport. Voorheen was Aviodrome gevestigd op Schiphol onder de naam Aviodome, maar wegens ruimtegebrek verhuisde het museum naar Lelystad Airport. Het huidige Aviodrome is flink groter dan de oude Aviodome was. “Het 6.000 m² grote binnenmuseum en het buitenterrein van circa 4 hectare bieden veel meer ruimte om het verhaal van de Nederlandse luchtvaarthistorie te vertellen en het bezoekers mee te laten maken”, aldus Kraai. Ook kunnen er in de weekenden en schoolvakanties rondvluchten geboekt worden vanuit Aviodrome voor een complete vliegervaring.

Overname door Libéma
Helaas sloot Aviodrome vanwege een faillissement in december 2011 de deuren voor het publiek. Libéma kwam met een solide businessplan om Aviodrome weer te koersen richting zwarte cijfers. “Zoiets unieks als Aviodrome moest en zou wat ons betreft behouden blijven. Aviodrome is het enige themapark in Nederland met historie, heroïek en helden van de Nederlandse luchtvaart als thema”, aldus Dirk Lips, algemeen directeur van Libéma.  

Aviodrome is dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties is Aviodrome ook op maandag open.

© Nationale Recreatiegids

23 februari '24 (13:11)

Deelnemers marathon Rotterdam dragen rouwlintje voor Kiptum

De duizenden deelnemers aan de marathon van Rotterdam op 14 april ontvangen een rouwlintje ter nagedachtenis aan de overleden wereldrecordhouder Kelvin Kiptum. Ze kunnen het lintje bevestigen op hun loopshirt, meldde de organisatie, die ook heeft besloten het aan Kiptum toegekende startnummer 1 niet uit te geven aan een andere loper.

23 februari '24 ( 9:46)

Meer namen toegevoegd aan line-up Bospop: ook Racoon en Son Mieux naar festival

De bands DI-RECT, Racoon en Son Mieux zijn toegevoegd aan de line-up van het festival Bospop. Dat maakt de organisatie donderdag bekend.

23 februari '24 ( 8:56)

Justin Timberlake treedt in augustus op in Ziggo Dome

Justin Timberlake heeft het Europese deel van zijn wereldtour aangekondigd. Op donderdag 15 augustus van dit jaar staat de 43-jarige artiest in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator MOJO vrijdag bekend.

22 februari '24 ( 8:55)

Award voor Jesus Christ Superstar als verrassing voor Albert Verlinde

De rockmusical Jesus Christ Superstar heeft voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets de VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Producent Albert Verlinde kreeg de prijs woensdag uitgereikt tijdens de uitzending van Vandaag Inside.

21 februari '24 (11:51)

Usher on a role: derde show in Ziggo Dome

Usher is volgend jaar nog vaker op het podium in Amsterdam te vinden. De Amerikaanse artiest staat in 2025 niet alleen op 22 en 23 april, maar ook op 25 april in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:49)

Niet één, maar twee concerten van Usher in Ziggo Dome

Usher komt volgend jaar voor twee optredens naar Amsterdam. De zanger geeft ook op 23 april een concert in de Ziggo Dome.

21 februari '24 ( 8:45)

Joost Klein treedt op met lied Europapa tijdens Eurovisie Songfestival

Het songfestivalnummer van de Nederlandse inzending Joost Klein heet Europapa. Dat heeft AVROTROS toegevoegd aan de post op sociale media waarin eerder op dinsdag de releasedatum van het lied werd aangekondigd.

20 februari '24 (10:34)

Usher speelt na tien jaar weer in Ziggo Dome

Usher geeft volgend jaar voor het eerst in tien jaar een optreden in Nederland. De Amerikaanse r&b-ster staat op 22 april op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator MOJO dinsdag bekend. Het optreden vindt plaats in het kader van zijn Past Present Future-tour.

19 februari '24 (15:11)

Josylvio geeft zijn grootste optreden ooit

Josylvio geeft binnenkort zijn grootste concert tot nu toe. De rapper staat op 10 mei in AFAS Live in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend.

19 februari '24 (12:31)

Ook voor mensen met een beperking zijn er talloze leuke vakanties

Van 26 februari tot en met 2 maart is het tijd voor de tweede editie van de aangepaste Vakantiebeurs aan boord van het vakantieschip Prins Willem-Alexander. Deze Vakantiebeurs is speciaal voor mensen met beperkte mobiliteit, (lichamelijke) beperking of voor mensen die in een rolstoel zitten. Het initiatief is bedoeld om mensen met een beperking te voorzien van informatie en inspiratie voor diverse aangepaste vakantiemogelijkheden. Het Vakantieschip Prins Willem-Alexander vaart gedurende deze week door het land, waardoor de aangepaste Vakantiebeurs letterlijk naar de mensen toekomt. Het schip vertrekt vanuit Venlo en maakt een stop in Cuijk en Rotterdam. Vervolgens zet het koers naar Zaandam en Kampen. De eindbestemming is Utrecht, meldt het Vakantieschip.