Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Museumnacht beklinkt samenwerking musea

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - De veertiende editie van de Museumnacht in Amsterdam heeft het beoogde doel volgens de organisatie bereikt: het verbinden van jongeren met musea en musea onderling. Van de dertigduizend bezoekers was 77 procent tussen de 18 en 35 jaar.

De avond ging van start met de gelijktijdige vertoning van de film Nachtlicht in het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Van Gogh Museum. Die musea waren voor het eerst in vele jaren alle drie open tijdens de nacht. De film van Marleen Özgür en Emmanuel Adjei werd live muzikaal begeleid door Young Slagwerk Den Haag.

Het was dit jaar vooral druk bij het Allard Pierson Museum, waar bezoekers kunst konden aanraken tijdens het programmaonderdeel Please Do Touch. Ook in de Hermitage en fotomuseum Huis Marseille liep het storm. Bezoekers konden verder relaxen met massages, meditaties en theeceremonies in de Nieuwe Kerk of het knuffelhormoon oxytocine inhaleren in wetenschapsmuseum NEMO.

Het evenement, met vier nieuwe locaties, was dit jaar in recordtempo uitverkocht. Voor het tweede jaar konden bezoekers gebruikmaken van de Museumnacht App. Die gaf inzicht in de drukte bij een aantal musea, maar kon ook worden gebruikt om foto's te uploaden. Honderden mensen hebben dat gedaan.

Het project Nachtmuziek werd voor het eerst georganiseerd. Drie musea hadden afgelopen zomer hun collectie beschikbaar gesteld om jonge muzikanten te inspireren. Muzikanten brachten hun track tijdens de Museumnacht ten gehore. Zo was de Nachtdienst in het Amsterdam Museum te horen, Pien Feith in de Hermitage en Cata.Pirata in het Stedelijk Museum.

29 februari '24 ( 8:42)

Lied Eurovisie Songfestival Joost Klein vanmiddag gepresenteerd

Joost Klein presenteert donderdag het nummer waarmee hij in mei naar het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö gaat. De zanger en rapper laat zijn lied Europapa voor het eerst horen tijdens een speciale middaguitzending van De Avondshow met Arjen Lubach.

29 februari '24 ( 8:36)

Cigarettes After Sex geeft grootste show in Nederland tot nu toe

De band Cigarettes After Sex geeft binnenkort zijn grootste show in Nederland tot nu toe. De Amerikaanse groep staat op 28 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start vrijdag 8 maart om 10.00 uur.

28 februari '24 (12:19)

Eerste special guest Heroes Dutch Comic Con bekend

De eerste special guest die is aangekondigd voor de aankomende zomereditie van Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht is David Tennant. De Schotse acteur is op zaterdag 22 en zondag 23 juni bij het popcultuurevenement aanwezig, maakte de organisatie woensdag bekend.

27 februari '24 (12:04)

Eerste aankondigingen Mysteryland: Oliver Heldens, Charlotte de Witte en Yellow Claw

Onder anderen Oliver Heldens, Charlotte de Witte en Yellow Claw zijn de eerste aangekondigde acts die op de line-up van Mysteryland staan deze zomer. Het dancefestival vindt van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september plaats op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

27 februari '24 (11:33)

Shows Toppers botsen met mogelijke play-offs Ajax

Ajax moet een ander onderkomen zoeken als er aan het einde van het seizoen play-offs om Europees voetbal moeten worden gespeeld. In de Johan Cruijff ArenA vinden eind mei de concerten van De Toppers plaats, en die kunnen dat niet zomaar verplaatsen, laat de manager van de groep weten.

27 februari '24 ( 9:35)

Oudste poppodium in Rotterdam ondergaat metamorfose

Het bekende Rotterdamse poppodium Baroeg in het Spinozapark wordt na 43 jaar volledig op de schop genomen. Het wordt een drastische verbouwing, die je eigenlijk niet eens een verbouwing kunt noemen. Het volledige pand wordt afgebroken en heropgebouwd, met een nieuw uiterlijk. Hiermee moet het oude poppodium toekomstbestendig worden. Aanvang van de afbraak is in de zomer, meldt RTV Rijnmond.

27 februari '24 ( 8:51)

Tijdens finale Songfestival organiseert Leeuwarden groot feest

In Leeuwarden wordt op 11 mei een groot evenement georganiseerd rondom de finale van het Eurovisie Songfestival. Op het plein Oldehoofsterkerkhof wordt de uitzending live uitgezonden en zijn er verschillende optredens, is maandag bekendgemaakt.

27 februari '24 ( 8:47)

Rechter: gemeente Amsterdam moet geluidsoverlast Paradiso opnieuw meten

De gemeente Amsterdam moet opnieuw metingen doen naar geluidsoverlast van het poppodium Paradiso, oordeelde de rechter maandag. Drie omwonenden hadden een zaak aangespannen om geluidsoverlast door publiek op straat, door laden en lossen en door muziek. De geluidsmetingen die de gemeente hiernaar heeft gedaan zijn onnauwkeurig en moeten opnieuw, aldus de rechter.

26 februari '24 (15:05)

Japanse band Otoboke Beaver naar Paradiso

De Japanse garagepunkband Otoboke Beaver komt komende zomer voor een concert naar Nederland. Dat heeft platenlabel Damnably Records laten weten aan de fans op het muziekplatform Bandcamp.

26 februari '24 (12:01)

Armin van Buuren 'ongelooflijk blij' met eerste editie A State of Trance in Rotterdam

Armin van Buuren kijkt met plezier terug op de eerste editie van zijn evenement A State of Trance in Rotterdam. De dj zegt maandag in een persbericht dat het een "speciaal" weekend was.