Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nieuwe Fries Museum klaar voor opening

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
(Novum) - Het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden gaat vrijdag open na een ingrijpende reorganisatie en een bouwtraject van drie jaar. Het is naar eigen zeggen tot nu toe het eerste museum dat deze eeuw in Nederland van de grond af is gebouwd. Directeur Saskia Bak noemt de opening dinsdag 'bitter en zoet tegelijk'. Ze doelt daarmee op de huidige ontslagronde enerzijds, en de selectie van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 anderzijds.

In aanloop naar 2018 plant het museum alvast een aantal grote projecten. In 2017 wordt een tentoonstelling gewijd aan Mata Hari, de in Leeuwarden geboren exotische danseres die in 1917 door de Fransen werd geëxecuteerd wegens hoogverraad. In dat jaar, precies een eeuw na de dood van de Friezin, worden in Parijs ook de archieven over haar veroordeling voor spionage vrijgegeven.

Bak werkt voor 2016 aan een tentoonstelling over de Friese meester Lourens Alma Tadema en zijn fascinatie voor de oudheid. De expositie moet ingaan op de manier waarop hij de 'oudheid tot leven riep', aldus Bak. Daarnaast wil ze in het museum aandacht besteden aan de relatie tussen Rembrandt en Friesland. De Hollandse meester was getrouwd met de Friese Saskia van Uylenburgh, wier oom kunsthandelaar was.

Ondertussen wil het museum het 'verhaal van Friesland' blijven vertellen. Een van de vier openingstentoonstelling gaat over wat 'typisch Fries' is, terwijl op de bovenste etage moderne en hedendaagse kunst uit Friesland wordt getoond. Ook is een expositie te zien over de Gouden Eeuw. In het Fries Verzetsmuseum dat nu deel is van het Fries Museum wordt een licht geworpen op de Friezen in de oorlogsjaren.

Het compleet nieuwe museum wordt vrijdag geopend door koningin Máxima. Met de opening gaat de laatste wens van architect Abe Bonnema in vervulling. Hij liet achttien miljoen euro na aan het museum, op voorwaarde dat in het centrum van Leeuwarden een nieuw gebouw zou komen naar ontwerp van Hubert-Jan Henket.

Tijdens de bouw bleek dat de exploitatie van het nieuwe museum verliesgevend zou zijn. In maart werd bekend dat tien van de 33 banen moesten worden geschrapt om de financiële problemen het hoofd te bieden. Het museum krijgt 2,8 miljoen euro subsidie van de provincie.

29 februari '24 ( 8:42)

Lied Eurovisie Songfestival Joost Klein vanmiddag gepresenteerd

Joost Klein presenteert donderdag het nummer waarmee hij in mei naar het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö gaat. De zanger en rapper laat zijn lied Europapa voor het eerst horen tijdens een speciale middaguitzending van De Avondshow met Arjen Lubach.

29 februari '24 ( 8:36)

Cigarettes After Sex geeft grootste show in Nederland tot nu toe

De band Cigarettes After Sex geeft binnenkort zijn grootste show in Nederland tot nu toe. De Amerikaanse groep staat op 28 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start vrijdag 8 maart om 10.00 uur.

28 februari '24 (12:19)

Eerste special guest Heroes Dutch Comic Con bekend

De eerste special guest die is aangekondigd voor de aankomende zomereditie van Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht is David Tennant. De Schotse acteur is op zaterdag 22 en zondag 23 juni bij het popcultuurevenement aanwezig, maakte de organisatie woensdag bekend.

27 februari '24 (12:04)

Eerste aankondigingen Mysteryland: Oliver Heldens, Charlotte de Witte en Yellow Claw

Onder anderen Oliver Heldens, Charlotte de Witte en Yellow Claw zijn de eerste aangekondigde acts die op de line-up van Mysteryland staan deze zomer. Het dancefestival vindt van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september plaats op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

27 februari '24 (11:33)

Shows Toppers botsen met mogelijke play-offs Ajax

Ajax moet een ander onderkomen zoeken als er aan het einde van het seizoen play-offs om Europees voetbal moeten worden gespeeld. In de Johan Cruijff ArenA vinden eind mei de concerten van De Toppers plaats, en die kunnen dat niet zomaar verplaatsen, laat de manager van de groep weten.

27 februari '24 ( 9:35)

Oudste poppodium in Rotterdam ondergaat metamorfose

Het bekende Rotterdamse poppodium Baroeg in het Spinozapark wordt na 43 jaar volledig op de schop genomen. Het wordt een drastische verbouwing, die je eigenlijk niet eens een verbouwing kunt noemen. Het volledige pand wordt afgebroken en heropgebouwd, met een nieuw uiterlijk. Hiermee moet het oude poppodium toekomstbestendig worden. Aanvang van de afbraak is in de zomer, meldt RTV Rijnmond.

27 februari '24 ( 8:51)

Tijdens finale Songfestival organiseert Leeuwarden groot feest

In Leeuwarden wordt op 11 mei een groot evenement georganiseerd rondom de finale van het Eurovisie Songfestival. Op het plein Oldehoofsterkerkhof wordt de uitzending live uitgezonden en zijn er verschillende optredens, is maandag bekendgemaakt.

27 februari '24 ( 8:47)

Rechter: gemeente Amsterdam moet geluidsoverlast Paradiso opnieuw meten

De gemeente Amsterdam moet opnieuw metingen doen naar geluidsoverlast van het poppodium Paradiso, oordeelde de rechter maandag. Drie omwonenden hadden een zaak aangespannen om geluidsoverlast door publiek op straat, door laden en lossen en door muziek. De geluidsmetingen die de gemeente hiernaar heeft gedaan zijn onnauwkeurig en moeten opnieuw, aldus de rechter.

26 februari '24 (15:05)

Japanse band Otoboke Beaver naar Paradiso

De Japanse garagepunkband Otoboke Beaver komt komende zomer voor een concert naar Nederland. Dat heeft platenlabel Damnably Records laten weten aan de fans op het muziekplatform Bandcamp.

26 februari '24 (12:01)

Armin van Buuren 'ongelooflijk blij' met eerste editie A State of Trance in Rotterdam

Armin van Buuren kijkt met plezier terug op de eerste editie van zijn evenement A State of Trance in Rotterdam. De dj zegt maandag in een persbericht dat het een "speciaal" weekend was.