Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Natuurorganisaties willen evenementen op voormalige vliegbasis Twenthe verbieden

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Natuurorganisaties willen evenementen op voormalige vliegbasis Twenthe verbieden / Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Dit jaar vonden een aantal evenementen plaats op de voormalige Vliegbasis Twenthe bij Enschede. De start van de RopaRun begon hier, maar ook het theaterspektakel De Vergeten Twentse Lente en het technofestival Onder de Radar werden hier georganiseerd. Niet iedereen is blij met de evenementenlocatie. Zo zijn er een aantal natuurorganisaties die vinden dat deze activiteiten te dicht bij een natuurgebied plaatsvinden. Daarom trekken zij vandaag naar Den Haag om de vergunning en bestemmingsplannen van de evenementen aan te vechten, meldt RTV Oost.

Geertjan Takkenkamp van Stichting Lonnekerberg is samen met zeven of acht andere deze ochtend naar de zittingszaal in Den Haag getrokken. Hij heeft advocaten, adviseurs en vertegenwoordigers van Stichting Lonneker Land, Stichting Natuur en Milieuraad Enschede, Stichting Landschap Overijssel en de Dassenwerkgroep met zich meegenomen. Zij willen in kaart brengen wat de impact van de evenementen is op de omliggende natuur.

Aanvechten

Dat de organisaties naar Den Haag gaan om de plannen voor de voormalige vliegbasis aan te vechten is niet nieuw. Ook in 2020 reisde een delegatie af om een streep door de vergunning van de Vliegbasis Twenthe te zetten. Dat is toen niet gelukt.

Zo’n anderhalf jaar later, in november 2021, gaf de gemeenteraad toestemming voor een nieuw bestemmingsplan. Daarin werden een aantal beperkingen gesteld. Onder andere vuurwerkshows en races werden verboden.

Weg vrij

De provincie Overijssel gaf dus wel toestemming voor een aangepast bestemmingsplan. Zo konden evenementen weer hun gang gaan op het terrein. Toch was Takkenkamp niet blij met de uitkomst. Hij wil dat er alsnog een einde komt aan de activiteiten op het terrein.

Om de natuurorganisaties tegemoet te komen heeft de VTE, de exploitant van het terrein, besloot samen met de provincie en het gemeentebestuur van Enschede om het maximale bezoekersaantal terug te dringen naar 142.000. In eerste instantie was er een maximum van 500.000 bezoekers. De Raad van State accepteerde deze oplossing, totdat er een definitief oordeel wordt geveld. Dat is dus wat er vandaag gaat gebeuren.

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.

23 mei '24 (10:18)

Twee concerten in Ziggo Dome voor Suzan & Freek in 2025

Suzan & Freek geven op zaterdag 24 mei en zondag 25 mei volgend jaar een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt het muzikale duo donderdag bekend. De kaartverkoop voor de shows start zaterdag.

23 mei '24 (10:03)

Nieuwe show Soundos dit najaar in theaters

Soundos El Ahmadi gaat dit najaar weer het theater in. Haar nieuwe voorstelling Witte Ruis speelt ze in september voor het eerst in Theater Diligentia in Den Haag.

23 mei '24 ( 8:45)

Opbouw Pinkpop is begonnen: 'Eerste paaltje is geslagen'

De opbouw van Pinkpop is begonnen. De organisatie van het festival in Landgraaf deelt op sociale media dat het "eerste paaltje" erin zit.

22 mei '24 (13:39)

Word jij de nieuwe 'campingburgemeester' van Zwarte Cross?

Het is één van de grootste campings van het land: de camping op de Zwarte Cross. Zij zoeken nog iemand die hen een handje wil helpen. Een once-in-a-lifetime-kans is hoe het festival noemt. Wie deze taak op zich neemt wordt de ‘burgemeester’ van 30.000 jolige en brakke feestvierders, meldt AD.

22 mei '24 (12:58)

Deze artiesten zie je tijdens het AVROTROS Muziekfeest in Zeewolde

Op 29 mei staan zo’n 30 artiesten weer op het podium tijdens het Muziekfeest van AVROTROS in Zeewolde. Onder andere Donnie, Marco Schuitmaker, Tino Martin en Samantha Steenwijk staan op de agenda, meldt Omroep Flevoland.

22 mei '24 (10:58)

Radio 2 Top 2000 wint Ere Zilveren Reissmicrofoon

De Top 2000 van NPO Radio 2 heeft de Ere Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. Volgens de jury is de jaarlijkse eindejaarslijst "hét culturele audio-evenement".