Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Honderd kaarsjes voor Vredespaleis

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
(Novum) - "Wegens faillissement te koop of te huur", spotte een prentbriefkaart al binnen een jaar na de opening van het Vredespaleis in 1913. De 'tempel van de wereldvrede' in Den Haag zou heel geschikt zijn als kazerne. In de eeuw die het Vredespaleis woensdag bestaat is in het gebouw echter altijd aan vrede gewerkt.

Hoe ver weg de wereldvrede ook lijkt, de grondleggers en bewoners van het Vredespaleis laten zich niet uit het veld slaan. De honderdste verjaardag van het monumentale gebouw in Den Haag wordt ondanks de bloedige gebeurtenissen in Syrië woensdag dan ook groots gevierd. Behalve VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon spreekt ook premier Mark Rutte (VVD) de vele buitenlandse gasten toe. Koning Willem-Alexander, wiens overgrootmoeder Wilhelmina het Vredespaleis tot stand hielp komen, is er ook bij.

Het ideaal van de grondleggers van de vredestempel spreekt kennelijk nog steeds tot de verbeelding. Een stel bevlogen pacifisten wist de schatrijke industrieel Andrew Carnegie aan het begin van de twintigste eeuw te overtuigen van het belang van een heiligdom voor de wereldvrede. De Schots-Amerikaanse weldoener schonk uiteindelijk een enorm bedrag, en op 28 augustus 1913 kon hij in Den Haag een heus paleis openen. Nog geen jaar later brak de Eerste Wereldoorlog uit, en in de eeuw die wachtte zouden nog talloze grote en kleine conflicten volgen.

De inwijding van het Haagse gebouw maakte kennelijk minder verschil dan de grondleggers hoopten. Ze hadden weloverwogen gekozen voor de grandeur van een paleis. In het gebouw nam dan wel een hof zijn intrek dat zou gaan rechtspreken tussen landen, maar het Vredespaleis moest het aanvankelijk vooral van zijn imposante uitstraling hebben. Buiten het door Duitsland geschonken hek hadden de voorvechters van de wereldvrede weinig in de melk te brokkelen.

Toch nemen de bewoners van het Vredespaleis inmiddels een belangrijke plaats in de internationale rechtsorde in. Het Internationale Hof van Justitie is lang niet zo bekend als het Internationaal Strafhof, maar ook een stuk minder omstreden. En de rijke bibliotheek in het paleis, een lievelingsproject van suikeroom Carnegie, is beroemd.

Dat viert het Vredespaleis woensdag uitgebreid. Met prominente gasten en diepgravende lezingen. Met de Negende Symfonie van Beethoven, die uitkijkt naar de 'verbroedering van alle mensen'. En, als er niets tussen komt, met de secretaris-generaal van de VN.

29 februari '24 ( 8:42)

Lied Eurovisie Songfestival Joost Klein vanmiddag gepresenteerd

Joost Klein presenteert donderdag het nummer waarmee hij in mei naar het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö gaat. De zanger en rapper laat zijn lied Europapa voor het eerst horen tijdens een speciale middaguitzending van De Avondshow met Arjen Lubach.

29 februari '24 ( 8:36)

Cigarettes After Sex geeft grootste show in Nederland tot nu toe

De band Cigarettes After Sex geeft binnenkort zijn grootste show in Nederland tot nu toe. De Amerikaanse groep staat op 28 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop start vrijdag 8 maart om 10.00 uur.

28 februari '24 (12:19)

Eerste special guest Heroes Dutch Comic Con bekend

De eerste special guest die is aangekondigd voor de aankomende zomereditie van Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht is David Tennant. De Schotse acteur is op zaterdag 22 en zondag 23 juni bij het popcultuurevenement aanwezig, maakte de organisatie woensdag bekend.

27 februari '24 (12:04)

Eerste aankondigingen Mysteryland: Oliver Heldens, Charlotte de Witte en Yellow Claw

Onder anderen Oliver Heldens, Charlotte de Witte en Yellow Claw zijn de eerste aangekondigde acts die op de line-up van Mysteryland staan deze zomer. Het dancefestival vindt van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september plaats op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

27 februari '24 (11:33)

Shows Toppers botsen met mogelijke play-offs Ajax

Ajax moet een ander onderkomen zoeken als er aan het einde van het seizoen play-offs om Europees voetbal moeten worden gespeeld. In de Johan Cruijff ArenA vinden eind mei de concerten van De Toppers plaats, en die kunnen dat niet zomaar verplaatsen, laat de manager van de groep weten.

27 februari '24 ( 9:35)

Oudste poppodium in Rotterdam ondergaat metamorfose

Het bekende Rotterdamse poppodium Baroeg in het Spinozapark wordt na 43 jaar volledig op de schop genomen. Het wordt een drastische verbouwing, die je eigenlijk niet eens een verbouwing kunt noemen. Het volledige pand wordt afgebroken en heropgebouwd, met een nieuw uiterlijk. Hiermee moet het oude poppodium toekomstbestendig worden. Aanvang van de afbraak is in de zomer, meldt RTV Rijnmond.

27 februari '24 ( 8:51)

Tijdens finale Songfestival organiseert Leeuwarden groot feest

In Leeuwarden wordt op 11 mei een groot evenement georganiseerd rondom de finale van het Eurovisie Songfestival. Op het plein Oldehoofsterkerkhof wordt de uitzending live uitgezonden en zijn er verschillende optredens, is maandag bekendgemaakt.

27 februari '24 ( 8:47)

Rechter: gemeente Amsterdam moet geluidsoverlast Paradiso opnieuw meten

De gemeente Amsterdam moet opnieuw metingen doen naar geluidsoverlast van het poppodium Paradiso, oordeelde de rechter maandag. Drie omwonenden hadden een zaak aangespannen om geluidsoverlast door publiek op straat, door laden en lossen en door muziek. De geluidsmetingen die de gemeente hiernaar heeft gedaan zijn onnauwkeurig en moeten opnieuw, aldus de rechter.

26 februari '24 (15:05)

Japanse band Otoboke Beaver naar Paradiso

De Japanse garagepunkband Otoboke Beaver komt komende zomer voor een concert naar Nederland. Dat heeft platenlabel Damnably Records laten weten aan de fans op het muziekplatform Bandcamp.

26 februari '24 (12:01)

Armin van Buuren 'ongelooflijk blij' met eerste editie A State of Trance in Rotterdam

Armin van Buuren kijkt met plezier terug op de eerste editie van zijn evenement A State of Trance in Rotterdam. De dj zegt maandag in een persbericht dat het een "speciaal" weekend was.