Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vierdaagse van Nijmegen blijft ruim onder stikstofnormen

Door ANP
schedule 5 min
Vierdaagse van Nijmegen blijft ruim onder stikstofnormen
De Vierdaagse van Nijmegen blijft ruim onder de stikstofnormen die bepalen of een evenement een natuurvergunning kan krijgen. Ook zorgt het grootste wandelevenement ter wereld niet voor aanmerkelijke ecologische schade op de route. De Vierdaagse is volgens de provincie Gelderland dit jaar nog niet vergunningsplichtig, maar heeft voor alle zekerheid toch de stikstofuitstoot laten berekenen en een ecologische scan laten maken.

In december leek het erop dat de Vierdaagse een natuurvergunning zou moeten hebben, net als veel andere evenementen in Nederland, zegt Tom Heerschop, bestuurslid van Stichting De 4Daagse. Dat er nu toch nog geen vergunning nodig is, ligt volgens hem aan de voortdurende onduidelijkheid en veranderingen in de stikstofregels. "Op termijn moeten we wel zo'n vergunning hebben. Daarvoor hebben we nu vast heel veel gegevens klaarliggen."

Uit de stikstofberekening blijkt dat de Vierdaagse nauwelijks bijdraagt aan de uitstoot en nu zelfs minder stikstof uitstoot dan in het peiljaar 2000. "Dat komt omdat we toen nog aggregaten gebruikten voor stroom op de start- en finishlocatie. Nu zitten we gewoon op het stroomnet. Ook rijden we veel in elektrische auto's en plaatsen we onze medische posten bij vaste stroom- en wateraansluitingen. Dit jaar zullen onze controleurs voor het eerst op de fiets naar hun posten rijden in plaats van met de auto. In de komende jaren nemen we onze infrastructuur nog kritischer onder de loep", aldus Heerschop.

Landelijk gebied

Grote delen van de parcoursen van de Vierdaagse voeren door landelijk gebied. Langs Rijn en Waal en op de Jansberg in Mook lopen de wandelaars door Natura 2000-gebieden. Uit de ecologische scan is gebleken dat de lopers nestel- en broedgebieden van de beschermde vogelsoorten grote gele kwikstaart en bosuil passeren. Ook wordt leefgebied van de beschermde bever doorkruist. Het Vierdaagsebestuur neemt maatregelen, zoals het verplaatsen van toiletunits en met linten afsluiten van gebieden, om verstoring van de diersoorten te voorkomen. Defensie, die voor de militaire lopers zorgt, zal hetzelfde doen.

"Het heeft ons ruim 20.000 euro en twee volle werkweken gekost om dit allemaal uit te zoeken en te regelen. We maken ons grote zorgen over hoe kleine evenementen dit moeten gaan doen. Er zullen evenementen gaan omvallen, dat kan niet anders. Het is de vraag of je dat wil met zoveel regels", meent Heerschop. De Vierdaagse start op 18 juli. Er hebben zich 47.000 lopers ingeschreven.

26 september '23 ( 9:26)

Kasem, Castricum en Ten Napel kanshebbers Sonja Barend Award

Khalid Kasem, Carrie Ten Napel en Rutger Castricum behoren dit jaar tot de kanshebbers voor de Sonja Barend Award. De longlist met de tien kanshebbers voor de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar werd maandagavond bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie.

26 september '23 ( 8:47)

Kane keert na 10 jaar terug met twee concerten in Ziggo Dome

Kane keert volgend jaar weer terug, tien jaar nadat Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen in 2014 besloten te stoppen met de band. Op 4 en 5 juni 2024 staat de band weer op het podium in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakten Woesthoff en Van Leeuwen maandag bekend tijdens de première van de Videoland-documentaireserie KANE: A Story Recorded.

25 september '23 ( 8:58)

Sweet Dreams is met acht nominaties grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

25 september '23 ( 8:49)

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Amsterdam

Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

22 september '23 (13:20)

Expositie over The Legend of Zelda in Forum Groningen

Cultureel centrum Forum Groningen komt dit najaar met een grote expositie over de game The Legend of Zelda. De tentoonstelling, die vanaf 4 november te zien is, belicht hoe de Japanse computerserie in de afgelopen drie decennia uitgroeide tot een van de meest invloedrijke games ter wereld. Het overzicht wordt samengesteld door curator en techjournalist Bastiaan Vroegop.

22 september '23 ( 9:29)

Extra kaarten beschikbaar voor Acda en De Munnik-concerten

Er zijn extra kaarten beschikbaar gekomen voor de reünieconcerten van Acda en De Munnik in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat maakte Thomas Acda vrijdagochtend bekend in de NPO Radio 2-ochtendshow Jan-Willem Start Op!.

21 september '23 (10:02)

Zettai maakt tournee langs Amsterdamse podia met unieke audiovisuele ervaring

De Amsterdamse band Zettai bereidt zich voor op een tournee die een nieuwe audiovisuele ervaring van muziek, mime en virtual reality combineert onder de titel Fight Your Inner Demons. De tournee gaat langs een vijftal innovatieve Amsterdamse podia (Zaal 100, Salon de Ijzerstaven, Sexyland World, Vrijburcht) met als hoogtepunt de première op 29 oktober in Tempel aan de Tolstraat. Dit meldt Zettai.

21 september '23 ( 6:09)

Afscheidsconcert Rob de Nijs is kanshebber voor Televizier-Ring Impact

Het afscheidsconcert van Rob de Nijs is dit jaar een van de kanshebbers voor de Televizier-Ring Impact. Dat werd bekendgemaakt in het programma Humberto. Ook de programma's Undercover in Nederland (SBS6) en Kopen Zonder Kijken (RTL 4) zijn genomineerd.

20 september '23 (12:39)

Elijah Wood eerste gast op wintereditie Heroes Dutch Comic Con

Elijah Wood reist in november af naar Nederland voor de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con. De acteur, onder meer bekend van zijn rol als Frodo Baggins in The Lord of the Rings-films, is de eerste gast die door de organisatie is aangekondigd. De 42-jarige Amerikaan zal het hele weekend van 18 en 19 november op het evenement in de Jaarbeurs Utrecht aanwezig zijn.

20 september '23 (10:59)

Speciale voorstelling voor blinde en slechtziende kinderen tijdens Haags Festival de Betovering

In de herfstvakantie kunnen kinderen naar het kinderfestival De Betovering in Den Haag komen. Dat geldt ook voor kinderen die slechtziend, doof, blind of slechthorend zijn. Dit jaar zijn er, dankzij een subsidie van de gemeente Den Haag, voor het eerst voorstellingen met beeldbeschrijving te beleven. In samenwerking met Stichting ‘Komt het Zien’ en HNTonbeperkt krijgen de openingsvoorstelling Sol bémol (13 oktober) en Meester Kikker (20 oktober), naar het boek van Paul van Loon, een ‘blindentolk’. Beide voorstellingen staan geprogrammeerd in de Koninklijke Schouwburg, meldt De Betovering.