Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vierdaagse van Nijmegen blijft ruim onder stikstofnormen

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vierdaagse van Nijmegen blijft ruim onder stikstofnormen
De Vierdaagse van Nijmegen blijft ruim onder de stikstofnormen die bepalen of een evenement een natuurvergunning kan krijgen. Ook zorgt het grootste wandelevenement ter wereld niet voor aanmerkelijke ecologische schade op de route. De Vierdaagse is volgens de provincie Gelderland dit jaar nog niet vergunningsplichtig, maar heeft voor alle zekerheid toch de stikstofuitstoot laten berekenen en een ecologische scan laten maken.

In december leek het erop dat de Vierdaagse een natuurvergunning zou moeten hebben, net als veel andere evenementen in Nederland, zegt Tom Heerschop, bestuurslid van Stichting De 4Daagse. Dat er nu toch nog geen vergunning nodig is, ligt volgens hem aan de voortdurende onduidelijkheid en veranderingen in de stikstofregels. "Op termijn moeten we wel zo'n vergunning hebben. Daarvoor hebben we nu vast heel veel gegevens klaarliggen."

Uit de stikstofberekening blijkt dat de Vierdaagse nauwelijks bijdraagt aan de uitstoot en nu zelfs minder stikstof uitstoot dan in het peiljaar 2000. "Dat komt omdat we toen nog aggregaten gebruikten voor stroom op de start- en finishlocatie. Nu zitten we gewoon op het stroomnet. Ook rijden we veel in elektrische auto's en plaatsen we onze medische posten bij vaste stroom- en wateraansluitingen. Dit jaar zullen onze controleurs voor het eerst op de fiets naar hun posten rijden in plaats van met de auto. In de komende jaren nemen we onze infrastructuur nog kritischer onder de loep", aldus Heerschop.

Landelijk gebied

Grote delen van de parcoursen van de Vierdaagse voeren door landelijk gebied. Langs Rijn en Waal en op de Jansberg in Mook lopen de wandelaars door Natura 2000-gebieden. Uit de ecologische scan is gebleken dat de lopers nestel- en broedgebieden van de beschermde vogelsoorten grote gele kwikstaart en bosuil passeren. Ook wordt leefgebied van de beschermde bever doorkruist. Het Vierdaagsebestuur neemt maatregelen, zoals het verplaatsen van toiletunits en met linten afsluiten van gebieden, om verstoring van de diersoorten te voorkomen. Defensie, die voor de militaire lopers zorgt, zal hetzelfde doen.

"Het heeft ons ruim 20.000 euro en twee volle werkweken gekost om dit allemaal uit te zoeken en te regelen. We maken ons grote zorgen over hoe kleine evenementen dit moeten gaan doen. Er zullen evenementen gaan omvallen, dat kan niet anders. Het is de vraag of je dat wil met zoveel regels", meent Heerschop. De Vierdaagse start op 18 juli. Er hebben zich 47.000 lopers ingeschreven.

27 mei '24 (13:18)

Tweede show Nicki Minaj in Ziggo Dome vooralsnog ongewijzigd

De arrestatie van Nicki Minaj afgelopen weekend op luchthaven Schiphol lijkt geen gevolgen te hebben voor de rest van haar tour. Ook het optreden van de rapper aanstaande zondag in de Ziggo Dome gaat vooralsnog gewoon door. Een woordvoerder van concertorganisator MOJO laat aan het ANP weten dat "niks erop wijst" dat het tweede optreden van de zangeres in ons land geen doorgang kan vinden.

27 mei '24 (11:21)

London Grammar staat dit najaar in Ziggo Dome

De Britse band London Grammar komt op zondag 3 november naar Nederland voor een concert in de Ziggo Dome. Concertorganisator MOJO laat weten dat de kaarten voor het concert op vrijdag 31 mei in de verkoop gaan via Ticketmaster.

27 mei '24 (10:18)

Van Gogh Village Museum wint publieksprijs Beste gebouw van Nederland

Architectenbureau Diederendirrix heeft met het Van Gogh Village Museum de publieksprijs gewonnen voor ‘Beste gebouw van Nederland’ van de BNA Architectenprijs. De jury looft het eigentijdse ontwerp van het gebouw dat tegelijkertijd trouw is aan de unieke historie en omgeving. De Van Gogh Sites Foundation en het Van Gogh Village Museum zijn als opdrachtgever en gebruiker enorm vereerd met de prijs en beschouwen deze als een terechte architectonische hommage aan één van ’s werelds grootste kunstenaars. 

24 mei '24 (13:45)

Last minute toevoeging aan line-up Pinkpop: Joost

Joost Klein gaat een show geven op het festival Pinkpop in Landgraaf. In februari was de volledige line-up al bekend, maar de organisatie heeft vandaag de Songfestival-deelnemer toegevoegd aan de artiestenlijst, meldt Nu.nl.

24 mei '24 (12:25)

Ben Howard viert jubileum album met shows in Nederland

De Britse zanger Ben Howard komt naar Nederland. Op 6 november staat de zanger in AFAS Live in Amsterdam en op 10 november in 013 in Tilburg. Met de concerten viert hij het jubileum van zijn album I Forget Where We Where, dat in 2014 uitkwam.

24 mei '24 ( 9:01)

Fans Nicki Minaj niet blij: concert in Ziggo Dome start tweeënhalf uur later

Nicki Minaj heeft haar Nederlandse fans donderdag lang laten wachten. Haar concert in de Ziggo Dome begon pas rond 22.45 uur, ruim tweeënhalf uur later dan de officiële aanvang van de show. Op sociale media klagen verschillende bezoekers over de lange wachttijd.

24 mei '24 ( 8:40)

Mannen van De Toppers hebben zin in nieuwe concertreeks: 'We kunnen niet wachten'

René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit staan vanaf vrijdag drie dagen op rij op de bühne met Toppers in Concert. Na een jaar waarin de concertreeks niet doorging omdat er geen geschikte locatie was gevonden, stappen de mannen dit jaar de Johan Cruijff ArenA weer binnen. Het viertal kijkt het meest uit naar het allereerste begin van de show, vertellen ze in gesprek met het ANP.

23 mei '24 (10:18)

Twee concerten in Ziggo Dome voor Suzan & Freek in 2025

Suzan & Freek geven op zaterdag 24 mei en zondag 25 mei volgend jaar een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakt het muzikale duo donderdag bekend. De kaartverkoop voor de shows start zaterdag.

23 mei '24 (10:03)

Nieuwe show Soundos dit najaar in theaters

Soundos El Ahmadi gaat dit najaar weer het theater in. Haar nieuwe voorstelling Witte Ruis speelt ze in september voor het eerst in Theater Diligentia in Den Haag.

23 mei '24 ( 8:45)

Opbouw Pinkpop is begonnen: 'Eerste paaltje is geslagen'

De opbouw van Pinkpop is begonnen. De organisatie van het festival in Landgraaf deelt op sociale media dat het "eerste paaltje" erin zit.