Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Willem-Alexander wist dat de dag ooit zou komen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (Novum) - Blij was Willem-Alexander niet toen hij begin 2012 van zijn moeder hoorde dat hij haar op 30 april zou gaan opvolgen. Samen met Máxima voerde hij met Beatrix een volwassen gesprek, zo zei hij dinsdag in een achtergrondgesprek met enkele journalisten.

De kroonprins noemde het koningschap een functie waar je niet om vraagt en die je niet weigert. Hij vindt het een voorrecht om het land te mogen dienen.

Willem-Alexander was al ongeveer een jaar op de hoogte van het voornemen van zijn moeder om te abdiceren voordat zij dat op 30 januari van dit jaar bekendmaakte. Het skiongeluk van Friso vorig jaar februari leidde niet tot een verplaatsing van deze datum.

Willem-Alexander en Máxima hebben zo'n vijf minuten met hun drie dochters over de troonswisseling gesproken voordat het weer over kwijtgeraakte stukjes Lego of hockey ging, zo vertelde Máxima. Het gezin blijft de komende tijd op de Eikenhorst wonen. Wanneer ze gaan verhuizen naar paleis Huis ten Bosch is onbekend.

De kroonprins zal zijn internationale werkzaamheden, onder meer in het watermanagement en in het Internationaal Olympisch Comité, missen, zo gaf hij toe. Máxima zal vooral de aanwezigheid van haar schoonmoeder bij staatsbezoeken missen.

De eerste maanden van zijn koningschap brengt Willem-Alexander samen met zijn vrouw vooral korte kennismakingsbezoeken aan Europese landen, te beginnen bij Luxemburg en Duitsland. Na de zomer gaan ze naar België. Pas later worden officiële staatsbezoeken of handelsmissies gepland.

Het kroonprinselijk paar ziet met gezonde spanning uit naar volgende week dinsdag, zei Máxima. Willem-Alexander vindt het een mooie kans om Nederland te etaleren. Hij zal tijdens de inhuldiging zitten op de zetel die zijn overgrootmoeder Wilhelmina ooit door de stad Amsterdam kreeg aangeboden. Die is opnieuw geborduurd en zit comfortabeler dan de stoel waarop Beatrix in 1980 zat, legde de prins uit.

16 mei '24 (12:33)

Hier vindt de landelijke intocht van Sinterklaas plaats

De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Vijfheerenlanden. Dat maakte omroep NTR donderdag bekend. Op zaterdag 16 november zet Sinterklaas voet aan wal in Vianen, in de gemeente Vijfheerenlanden. De NTR doet vanaf 12.00 uur verslag op NPO 3.

16 mei '24 ( 9:19)

Gastoptreden van Dries Roelvink bij De Toppers

Dries Roelvink verzorgt gastoptredens tijdens de drie concerten die De Toppers op 24, 25 en 26 mei in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam geven. Voor de 65-jarige zanger is dat "een langgekoesterde wens" die nu in vervulling gaat, zei Roelvink in Shownieuws.

16 mei '24 ( 8:20)

Rammstein moet aan geluidsregels voldoen in Nijmegen

Rammstein moet zich bij de twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen op 18 en 19 juni aan de geluidsregels houden. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan het ANP. De twee optredens maken deel uit van een Europese tour van de Duitse band.

16 mei '24 ( 8:15)

Organisatie Freshtival: optreden Joost Klein gaat naar verwachting door

Het optreden van Joost Klein bij het Freshtival Weekend in Enschede komende zondag gaat naar verwachting door. Dat laat een woordvoerder van het festival woensdag weten aan het ANP. Dit wordt het eerste optreden van de artiest sinds zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival, waarbij hij werd gediskwalificeerd.

15 mei '24 (12:02)

Dutch Comic Con voegt Harry Potter-ster toe aan line-up

Stanislav Yanevski is de nieuwste gast die is aangekondigd voor Heroes Dutch Comic Con. De Bulgaarse acteur, bekend van zijn rol als Viktor Krum in Harry Potter and the Goblet of Fire, komt op zaterdag 22 en zondag 23 juni naar de Jaarbeurs Utrecht.

14 mei '24 (14:41)

Chef'Special geeft dag na eerste concert in AFAS Live een tweede

Chef'Special geeft dit najaar een extra concert in AFAS Live in Amsterdam. De band speelt naast donderdag 10 oktober ook nog een show op vrijdag 11 oktober. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

14 mei '24 ( 9:04)

Travis Scott geeft volgende maand extra show in GelreDome

Travis Scott geeft volgende maand een extra optreden in Nederland. De Amerikaanse artiest zou al op vrijdag 28 juni in Arnhem optreden, maar doet dat op zondag 30 juni nog eens in GelreDome.

13 mei '24 (14:55)

Childish Gambino dit najaar in Amsterdam

Rapper Childish Gambino gaat weer op wereldtournee. Concertorganisator Greenhouse Talent maakte maandag bekend dat de Amerikaanse rapper onder meer op 24 november een optreden geeft in de Ziggo Dome in Amsterdam in het kader van The New World Tour.

13 mei '24 (12:25)

Countryster Morgan Wallen in september naar Ziggo Dome

Countryzanger Morgan Wallen komt dit jaar naar Nederland. De artiest geeft op 3 september een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakt concertorganisator MOJO maandag bekend. Het optreden staat in het teken van zijn One Night At A Time Tour 2024.

10 mei '24 ( 9:02)

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival, Europapa positief ontvangen

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over de deelname, geplaatst voor de finale. Daarnaast zijn ook landen als Zwitserland, Letland, Oostenrijk en Noorwegen door.