Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Greenpeace vecht vergunning Borssele aan

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (Novum) - Greenpeace stapt naar de Raad van State om te protesteren tegen het besluit van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dat de kerncentrale in Borssele tot 2033 in bedrijf mag blijven. De milieuorganisatie wil dat de vergunning, die vorige maand werd toegekend, wordt vernietigd omdat nog niet is vastgesteld of de centrale wel veilig is.

"De Nederlandse overheid tekent blind voor levensduurverlenging van een van de oudste kerncentrales van Europa", stelt campagneleider Jorien de Lege in een verklaring. Volgens haar krijgt Borssele door het verlenen van de vergunning al een voldoende uitgedeeld voordat het examen is afgenomen. "Wij vinden dat eerst al het veiligheidsonderzoek moet worden afgerond voor een vergunning kan worden verleend."

Volgens Greenpeace zijn de veiligheidscontroles in de Zeeuwse kerncentrale beperkt en worden ze allemaal uiterlijk pas in 2020 afgerond. Ook zou een milieueffectbeoordeling ontbreken. De organisatie vindt dat dit zo veel vragen oproept dat een gang naar de rechter nodig is.

De kerncentrale gaat overigens vrijdag tijdelijk uit bedrijf voor een jaarlijkse onderhoudsstop. Naast het wisselen van de splijtstofelementen en een groot aantal andere onderhouds- en inspectieactiviteiten is dit jaar extra tijd ingepland voor de inspectie van het reactorvat.

Daarbij wordt gekeken of het reactorvat, net als de centrales in het Belgische Doel en Tihange, haarscheurtjes bevatten. Exploitant EPZ liet eerder al weten geen bijzonderheden te verwachten.

Greenpeace noemt de extra controle een stap in de goede richting, maar stelt dat die te laat komt nu de vergunning al is verleend. De milieuorganisatie heeft het liefst dat de centrale helemaal verdwijnt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.