Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Poetin wacht zee van regenboogvlaggen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (Novum) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Amsterdam gaat maandag gepaard met veel protest. Zowel bij de Hermitage als bij het Scheepvaartmuseum wordt hij opgewacht door demonstranten, die zich getooid in regenboogkleuren verzetten tegen de Russische antihomowet

Het COC heeft Amsterdammers opgeroepen uit protest de regenboogvlag te hijsen tijdens het bezoek van Poetin. De homobelangenorganisatie heeft tweehonderd gratis regenboogvlaggen uitgedeeld. Die vlag wappert ook op het stadhuis, ook in een aantal andere gemeenten.

Oud-PvdA-leider en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen hees de vlag halfstok, zondag al, bij het oudste homocafé van Amsterdam, 't Mandje op de Zeedijk. Ook PvdA-voorzitter Hans Spekman riep op het protest te steunen.

Het Russische wetsvoorstel stelt 'propaganda' voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar, evenals het openbaar vertonen van de regenboogvlag. Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de antihomowet.

Als koningin Beatrix Poetin rond 15.00 uur ontvangt in de Hermitage, zijn spandoeken van Amnesty International tegen het 'repressieve' regime zichtbaar op huizen, boten en auto's rondom het museum aan de Amstel. 'Jaag president Poetin geen schrik aan. Hou Amsterdam op 8 april mensenrechtenvrij', luidt de tekst op grote spandoeken. COC Nederland heeft een 'verrassingsactie' aangekondigd.

Poetin komt volgens planning om 16.45 uur aan bij het Scheepvaartmuseum, waar premier Mark Rutte (VVD) hem begroet. Ook enkele andere betrokken ministers zijn aanwezig. Rond 18.30 uur zetten zij zich aan een werkdiner met leden van de top van het Nederlandse en Russische bedrijfsleven.

Drieduizend betogers
Meer dan 3300 mensen hebben zich aangemeld om daar te komen demonstreren, meldde organisator COC Nederland zondag. De demonstratie aan het Amsterdamse Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum, begint om 19.00 uur naast museum NEMO.

De betogers is gevraagd te komen in regenboogkleur en daar wordt in groten getale gehoor aan gegeven, zei een COC-woordvoerder. Een regenboogvlag van ongeveer tien meter wordt volgens hem over het publiek gedrapeerd, en ook zijn een 'stuk of acht' enorme spandoeken te zien.

Toespraken
Naast twee activisten van het Russian LGBT Network uit Sint-Petersburg houden ook COC-voorzitter Tanja Ineke, directeur van Amnesty Nederland Eduard Nazarski en Joost Mallo van The Dutch LGBT Support een toespraak. Verder zijn er diverse optredens.

Poetin komt naar Nederland op uitnodiging van koningin Beatrix ter gelegenheid van de Nederlandse aftrap van het Nederland-Ruslandjaar. Het Russiche staatshoofd wordt om 14.00 uur op Schiphol ontvangen door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

'Niets te vieren'
Rutte en Timmermans kregen woensdag van de Tweede Kamer een uitgebreid boodschappenlijstje mee voor het bezoek van Poetin. De Kamer wil dat tijdens het bezoek aandacht wordt besteed aan de schending van mensenrechten, de onderdrukking van homoseksuelen, de positie van ngo's, het naleven van handelsovereenkomsten en de opstelling van Rusland ten aanzien van Syrië.

Timmermans zei woensdag dat er 'niets gevierd wordt'. "We hebben een bilateraal jaar waarin de eeuwenlange samenwerking tussen Nederland en Rusland centraal staat." De minister beloofde dat er ook kritische noten worden gekraakt. "Maar het beste werkt: hoffelijk in vorm, hard op de inhoud", hield hij de Kamer voor. "Daar hebben Russen ook het meeste respect voor."

Lastige thema's
Premier Rutte (VVD) gaf vrijdag aan dat hij Poetin gaat aanspreken op de mensenrechtensituatie in Rusland. "Ondanks onze verschillende zienswijze hoort het bij een relatie dat je dit soort zaken met elkaar kunt bespreken." De premier heeft overigens niet de illusie dat de situatie 'dinsdag gans anders zal zijn'. Bij eerdere ontmoetingen stelde Rutte de lastige thema's naar eigen zeggen ook al aan de orde.

Poetin wil 'een echt partnerschap' ontwikkelen met Nederland, schreef hij zaterdag in een brief in De Telegraaf. Hij hoopt dat Nederland en Rusland dichter bij elkaar komen, elkaar beter leren kennen en samen nieuwe initiatieven ontwikkelen voor de toekomst. Volgens de president biedt het vriendschapsjaar 'een goede basis voor de verdere verdieping van de politieke betrekkingen'. Poetin stelt verder trots te zijn op de 'roemrijke geschiedenis' die beide landen sinds vierhonderd jaar delen.

Tweede bezoek
Het vorige bezoek van Poetin aan ons land was op 1 en 2 november 2005. Dat was de eerste keer sinds 300 jaar dat een Russisch staatshoofd in Nederland op bezoek was

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.