Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koudste overgang naar lente sinds 1985

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
AMSTERDAM (Novum) - De lente is woensdag even na het middaguur officieel ingegaan. Van lenteweer is voorlopig echter nog geen sprake. In het zuiden van het land viel zelfs enige tijd sneeuw. Volgens meteorologen van weeronline.nl is het de koudste overgang naar de lente sinds 1985.

Met hooguit een graad of 3 in De Bilt is de overgang woensdag 'zeer koud' te noemen. De laatste keer dat het zo koud was tijdens de start van de lente was op 20 maart 1985. Toen bleef het kwik steken op 2,5 graad boven nul. De koudste overgang naar de lente stamt uit 1958. Toen werd het maximaal 2 graden.

De meteorologische lente begon al op 1 maart. Tot dinsdag was de gemiddelde temperatuur 3,8 graden, ruim twee graden kouder dan normaal. Naar verwachting eindigt de gemiddelde maandtemperatuur zelfs drie graden kouder dan normaal op 3,2 graden. Qua weerbeeld is het bovendien zeer grijs. In maart kwam het tot nu toe tot 57 uur zon, terwijl de zon normaal al zo'n zeventig uur zou hebben geschenen.

Voorlopig lijkt er nog geen enkel zicht op zachter weer. Pas richting Pasen, begin april, lijkt het wat warmer te worden.

Volgens De Natuurkalender lijkt het voorjaar nu extra koud, maar was dat vijftig jaar geleden normaal. "We zijn het de laatste jaren steeds normaler gaan vinden dat de winters en lentes warm zijn, daardoor lijkt het nu allemaal heel erg koud en laat", staat in een verklaring. Ten opzichte van het vroegste voorjaar ooit, in 2008, ligt de natuur momenteel een maand achter.

De astronomische lente begon precies op 12.02 uur. Volgens het KNMI wordt vaak onterecht gedacht dat de lente elk jaar op 21 maart begint. "Sterker nog, de komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart. In sommige jaren, zoals 2044 en 2048 begint de lente zelfs al op 19 maart."

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.