Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alcoholverbod voor vernieler Vaatstra-monument

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ZWAAGWESTEINDE (Novum) - Een 21-jarige man uit het Friese Zwaagwesteinde is vrijdag veroordeeld voor het vernielen van het monument voor Marianne Vaatstra. De man had op 17 januari 2012 in een dronken bui de lampjes van het gedenkteken afgetrapt. De politierechter in Leeuwarden legde hem een alcoholverbod op, een celstraf gelijk aan het voorarrest en een voorwaardelijke gevangenisstraf en

De verdachte was die dag ontslagen uit de gevangenis in Zwolle en vierde zijn vrijlating in een plaatselijk café. Van wat zich daarna heeft afgespeeld, inclusief de vernieling van het Vaatstra-monument aan de Stasjonstrjitte in Zwaagwesteinde, kon hij zich niets meer herinneren.

Hij had een paar lampjes van het monument getrapt. Voor het Openbaar Ministerie woog extra zwaar dat de verdachte juist een monument ter nagedachtenis aan de vermoorde Marianne Vaatstra had vernield. "Dat is in Friesland en in Zwaagwesteinde iets wat extra hard aankomt", aldus de officier van justitie.

De verdachte was destijds een stevige drinker. Van de kroeg waar hij zijn vrijheid vierde had hij drie flessen sterke drank gestolen. Na de vernieling werd hij opgepakt. Hij werd na 42 dagen vrijgelaten, onder voorwaarde dat hij zich zou laten behandelen bij de ggz en de drank zou laten staan.

De rechter hield er rekening mee dat de verdachte bezig is zijn leven op de rails te krijgen. Hij wordt binnen vier maanden vader en heeft werk als kippenvanger. De rechter bepaalde dat de reclassering mag controleren of de Zwaagwesteinder zich aan het alcoholverbod houdt. Hij moet de ggz-behandeling afmaken.

De Fries werd veroordeeld tot een celstraf gelijk aan het voorarrest (43 dagen) en 42 dagen voorwaardelijke celstraf. Verder blijft hij onder toezicht van de reclassering.

Het monument ter nagedachtenis aan Marianne Vaatstra werd in samenspraak met de moeder van het vermoorde meisje opgericht. Het werd in september 2004 onthuld.

Volgende week woensdag verschijnt de vermoedelijke moordenaar van Marianne Vaatstra, de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst voor de Leeuwarder rechtbank. Het 16-jarige meisje werd in een weiland bij Veenklooster verkracht en vermoord. Het gaat om een zogeheten pro-formazitting, de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

22 april '24 (11:27)

Zangeres Vanessa maakt na twintig jaar comeback tijdens Milkshake

Vanessa is vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van het festival Milkshake in de Amsterdamse Gashouder. Met het optreden maakt de zangeres na bijna twintig jaar haar comeback op een podium.

22 april '24 ( 9:16)

Rapper Nas staat op 5 november in Amsterdamse AFAS Live

Rapper Nas komt op 5 november naar Nederland voor een concert in AFAS Live. Met zijn optreden viert hij het 30-jarig bestaan van zijn iconische album 'Illmatic te vieren. De kaartverkoop gaat 25 april van start, heeft concertorganisator MOJO bekendgemaakt.

19 april '24 (14:32)

Lenette van Dongen annuleert optredens na overlijden moeder

De optredens van cabaretière Lenette van Dongen (65) op vrijdag en zaterdag in Theater de Veste in Delft gaan niet door. Dat meldt het theater vrijdag aan bezoekers. Reden is het overlijden van haar moeder.

19 april '24 (12:25)

Faithless komt op 12 juni naar Paradiso

Faithless geeft op 12 juni dit jaar een concert in Paradiso in Amsterdam. Dat maakt het poppodium vrijdag bekend.

19 april '24 ( 9:19)

Verscherpte regels bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

19 april '24 ( 8:54)

Zanger Chef'Special heeft hernia, clubtour verplaatst

Chef'Special moet ook de rest van de clubtournee verplaatsen. Zanger Joshua Nolet heeft een acute hernia en moest onverwacht worden geopereerd. Door de operatie moet Nolet de komende weken rust nemen.

18 april '24 (15:07)

Twee koninginnen bij opening Amsterdam Spanish Film Festival

Koningin Máxima en koningin Letizia hebben donderdagmiddag in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het 10-jarig bestaan van het Amsterdam Spanish Film Festival bijgewoond. Het filmfestival wordt gehouden van 12 tot en met 21 april, met een programmering in bioscopen in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje brengen woensdag en donderdag een staatsbezoek aan Nederland.

18 april '24 ( 8:40)

Cabaretduo Yentl en de Boer breken voorstelling af: Christine de Boer onwel

Christine de Boer van cabaretduo Yentl en de Boer is woensdagavond tijdens een voorstelling in Maastricht onwel geworden. De show is daardoor vroegtijdig afgebroken, bevestigt het management aan het ANP na berichtgeving van De Limburger.

18 april '24 ( 8:33)

Geluidsoverlast in Rotterdamse kuip: vanaf 2026 geen concerten meer

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

17 april '24 (13:27)

Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde

Het lijkt erop dat Prinsjesdag verandert in het Prinsjesfestival. De traditionele opening van het parlementaire jaar zou verouderd zijn. Traditiegetrouw speelt het Koninklijk Huis een belangrijke rol, met onder meer een toer door de Haagse binnenstad, gepaard met paarden, militaire begeleiding en muziek. Daar komt verandering in, meldt NOS.