Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meivakantie in Den Haag: vol festivals, theater en strand

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
DEN HAAG - Met de meivakantie voor de deur is het tijd om leuke activiteiten te plannen voor het hele gezin. In de hofstad staan de theaters bol van speciale jeugdprogramma's, staat de Koninginnekermis weer traditiegetrouw op het Lange Voorhout of stap je met het kroost in een bootje voor een tocht door de Haagse grachten. Meer zin in een feestje? Feel Free to Celebrate! De evenementenperiode The Hague Festivals gaat dit jaar al in de meivakantie van start.

Festivalgedruis
De meivakantie betekent tevens de start van The Hague Festivals, de Haagse festivalperiode met twintig topevenementen in ruim twee maanden. Het eerste evenement is Life I Live Festival op zondagavond en -nacht 29 april.

Maar liefst zes buitenpodia dragen bij aan een ware culturele en muzikale smeltkroes. Het weekend erop, op zaterdag 5 mei, wordt de Haagse binnenstad opnieuw omgetoverd tot een festivalterrein: op en rond het Spuiplein vindt dan het Bevrijdingsfestival plaats met concerten (waaronder optredens van Ali B en Nick & Simon), debatten, toneel, literatuur, straattheater, film, kinderactiviteiten en een festivalmarkt.

Koninginnedag in de Hofstad
Den Haag viert als residentie van de Koninklijke familie natuurlijk ook Koninginnedag: een dag vol vrolijke evenementen met onder meer rondvaarten door de Haagse grachten van De Ooievaart, stadswandelingen en diverse vrijmarkten.

Op de feestelijke Koninginnekermis op het Lange Voorhout, kun je touwtje trekken, grabbelen, ouderwets botsen of rondjes maken in de draaimolen. De ware shopaholics kunnen hun hart ophalen: de winkels in de Grote Marktstraat zijn geopend tussen 12:00 en 18:00 uur.

Cultuur rond Koninginnedag en -nacht
Wie tijdens Koninginnedag meer cultuur wil opsnuiven, kan naar het traditionele Koninginnedagconcert van het Residentie Orkest. Ook het Nationale Toneel pakt uit rond onze nationale feestdag met Koninginnenacht, een gezongen theatervoorstelling gebaseerd op bekende volksliederen, kinderliederen, popsongs en chansons.

De Stier naast Victory Boogie Woogie
In de meivakantie, op 28 april om precies te zijn, opent ook de bijzondere tijdelijke tentoonstelling van de Mauritshuis-collectie in het Gemeentemuseum Den Haag. Vermeers ‘Het meisje met de parel', het meesterstuk van Rembrandt, ‘De anatomische les', ‘De stier' van Potter en vele andere beroemde schilderijen verhuizen naar een aparte vleugel, slechts enkele gangen verwijderd van Mondriaans ‘Victory Boogie Woogie'. Zo ontstaat een uniek overzicht van zes eeuwen kunst in één museum.

In de buitenlucht
Als het lekker weer is, lonkt het strand van Den Haag Scheveningen. De indrukwekkende sprookjesbeelden van Tom Otterness zijn onlangs teruggeplaatst voor Museum Beelden aan Zee en op dit gedeelte is ook de nieuwe boulevard al te bewonderen. Ook klaar voor publiek is het nieuwe en interactieve Madurodam. Een bezoek meer dan waard. Hetzelfde geldt voor de bijzondere Japanse Tuin op landgoed Clingedael, die in de meivakantie geopend is voor bezoekers. Maar natuurlijk is met een wijntje in de hand op een terras aan de boulevard naar de zee kijken ook een prima tijdverdrijf.

Den Haag
Sommige plekken sluit je voor altijd in je hart. Den Haag is er zo een. Stad van vrede en recht. Van stad en strand. Van nieuwe stijlen en oude meesters, winkels en vorstelijke paleizen met boeiende geschiedenis. Van exotische keuken en Hollandse vishaven.

Van internationale rechtspraak en wijsheid van de straat. Van Hagenaars én Hagenezen. In de stad bloeit cultuur en dans in en buiten de theaters en zijn de winkels 7 dagen per week geopend voor een onvergetelijke shopervaring. En met mooi weer lonken het 70 (!) meter diepe strand, de loungebanken van de paviljoens en de sportieve prestaties van surfdudes en zeilers. Welkom in Den Haag.

© Nationale Recreatiegids

12 april '24 (15:03)

De zes leukste festivals voor mensen die betaalbaar op stap willen

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. De line-ups worden bekendgemaakt en de voorbereidingen zijn in volle gang. Tegenwoordig is het helaas wel een luxeproduct om een goed muziekfestival bij te wonen. Een weekendticket kost al gauw 300 euro, iets wat niet iedereen kan betalen. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste gratis festivals, zodat je alsnog een leuk muziekevenement kunt bijwonen. 

12 april '24 (14:12)

GP in Zandvoort in 2025 op 31 augustus

De Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt volgend jaar op 31 augustus plaats. Dat blijkt uit de nieuwe kalender voor het volgend seizoen die het Formula One Management vrijdag bekendmaakte. De Grote Prijs van Nederland staat deze zomer zes dagen eerder op het programma, op 25 augustus.

12 april '24 (10:01)

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt aan te stoppen

Directeur Eric van Eerdenburg neemt over twee jaar afscheid van het festival Lowlands. Dat kondigt hij donderdag aan in de podcast De Machine van 3voor12.

12 april '24 ( 8:51)

Saïda Maggé neemt presentatie Koningsdaguitzending NOS dit jaar op zich

De koningsdaguitzending van de NOS wordt dit jaar gepresenteerd door Saïda Maggé. De nieuwspresentator neemt daarmee het stokje over van Jeroen Overbeek, die de live-uitzending de afgelopen jaren van commentaar voorzag.

12 april '24 ( 8:43)

Jonas Brothers verplaatsen Europees deel van tournee, show in Ziggo Dome verzet

De Amerikaanse band Jonas Brothers heeft het Europese deel van hun tournee verplaatst. Concertorganisator MOJO laat weten dat het concert dat de broers op 10 juni in Ziggo Dome zouden geven, nu op donderdag 3 oktober plaatsvindt. Als reden worden "planningconflicten" genoemd.

11 april '24 (15:19)

DI-RECT, Jonna Fraser en Waylon ook te zien op Zwarte Cross

Waylon, Jonna Fraser, DI-RECT en Living Colour zijn donderdag toegevoegd aan de line-up van Zwarte Cross. De organisatie maakte 51 nieuwe namen bekend die optreden tijdens het muziekfestival in Lichtenvoorde.

11 april '24 (10:21)

Dit zijn de presentatoren van Het Grote Songfestivalfeest

Cornald Maas en Edsilia Rombley presenteren in december de vierde editie van Het Grote Songfestivalfeest. Net als vorig jaar praten zij het evenement in de Ziggo Dome aan elkaar, is donderdag bekendgemaakt.

11 april '24 ( 8:55)

Grootste concert tot nu toe voor Rolf Sanchez

Rolf Sanchez treedt op 14 december op in AFAS Live in Amsterdam. Het is het grootste concert uit de carrière van de Nederlandse zanger tot nu toe.

11 april '24 ( 8:45)

Gastoptreden van Danny Vera bij Groots met een Zachte G

Danny Vera is een van de gastoptredens tijdens de 2024-reeks van Guus Meeuwis' concerttraditie Groots met een Zachte G. Dat vertelde Meeuwis in RTL Boulevard.

11 april '24 ( 8:30)

Inschrijven voor marathon Amsterdam niet meer mogelijk: uitverkocht

Inschrijven voor de marathon van Amsterdam in oktober is al niet meer mogelijk. De 48e editie van het evenement is al uitverkocht en dat is volgens de organisatie eerder dan ooit. Vooral de hele marathon is dit jaar populair, met een recordaantal inschrijvingen van 22.500 hardlopers.