Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Start Nationale Viering Bevrijding in Breda

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km

BREDA - Op 5 mei wordt de start van de nationale Viering Bevrijding georganiseerd door de provincie Noord-Brabant, de stad Breda en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vrijheid geef je door is het thema wat centraal zal staan bij alle activiteiten. Brabant heeft de ambitie om de viering van de bevrijding en de vrijheid een impuls te geven die ook in de komende periode nog doorwerkt.

De opening van de Liberation Route in Overloon gaf het startsein van een programma met vele activiteiten die de opmaat 5 mei in Breda zijn. De activiteiten rond deviering van de bevrijding komen tot stand in nauwe samenwerking met hetNationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Breda, het BevrijdingsfestivalBrabant, het Vrijetijdshuis Brabant en Erfgoed Brabant.

Commissaris van de koningin Wim van de Donk gaf de aftrap: "Brabant is een provincie is die hecht aan haar vrijheid en de Brabanders de kracht en het vermogen hebben om hun eigen samenleving vorm en inhoud te geven. Het is daarom dat wij de vraag van het Nationaal Comité 4 en 5 mei of wij bereid waren de start van de nationale viering van de vrijheid in Brabant te organiseren positief beantwoord hebben".

Start Nationale Viering van de Bevrijding
Op 5 mei vindt in Breda de Start Nationale Viering van de Bevrijding plaats. In de Grote Kerk wordt een bijeenkomst op uitnodiging georganiseerd waarbij de 5 mei-lezing centraal staat. Dit programma wordt op televisie uitgezonden. Er is nog niet bekend wie de 5 mei-lezing houdt.

Na afloop van de lezing ontsteekt premier Rutte het vrijheidsvuur dat de avond te voren door Brabantse atletiekverenigingen in een estafette naar 's-Hertogenbosch en Breda gebracht is. Ook vinden er activiteiten rond Fashion for Freedom en Reuzen voor de Vrijheid plaats. Het complete programma van de 5 mei viering wordt later bekend gemaakt.

© Nationale Recreatiegids

14 juni '24 (10:31)

Gratis buitendouches bij Lowlands, maar die zijn wel koud

Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om buiten te douchen bij festival Lowlands. Naast de badhuizen waar bezoekers kunnen douchen zijn de buitendouches ook beschikbaar. Die zijn in tegenstelling tot de badhuizen gratis, maar niet even comfortabel als de douchehokjes, meldt Festileaks.

14 juni '24 ( 9:26)

Armin van Buuren produceert themalied voor Kinderen voor Kinderen NXT

Armin van Buuren heeft de eerste single van de nieuwe popgroep Kinderen voor Kinderen NXT geproduceerd. Het nummer heet Superkracht en is dit jaar het themalied voor de Kinderpostzegels.

14 juni '24 ( 8:48)

Frans Bauer schuift aan bij eerste Groots-show Guus Meeuwis

Frans Bauer treedt vrijdagavond op tijdens de eerste show van de laatste reeks Groots met een zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Dat maakt Meeuwis bekend op Instagram.

13 juni '24 (11:02)

Vaderdag: zo zet jij jouw ouwe heerlijk in het zonnetje (en heb je zelf ook een leuke dag)

Aankomende zondag is het weer Vaderdag. De perfecte gelegenheid om je vader te laten zien hoeveel je van hem houdt. Natuurlijk kan hij een nieuwe stropdas of een bos bloemen altijd waarderen, maar het is nog veel leuker om tijdens deze dag een leuke activiteit te doen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder!

13 juni '24 ( 8:35)

Organisator: 'domme beslissing' om te bezuinigen op Nationaal Vuurwerk

Het zou een "domme beslissing" zijn van de gemeente Rotterdam om geen geld meer te steken in het Nationaal Vuurwerk dat jaarlijks bij de Erasmusbrug wordt gehouden. Dat zegt Jasper Scholte van de organisator, het Rotterdamse bedrijf JMR Event Makers. De gemeente moet bezuinigen en wil niet langer geld steken in het evenement dat elke jaarwisseling tienduizenden bezoekers trekt.

12 juni '24 (13:12)

Merendeel in het water gevallen voorstellingen Oerol wordt ingehaald

Het merendeel van de voorstellingen die festival Oerol op Terschelling maandag moest annuleren door de hevige regenval, wordt ingehaald. Dat zegt artistiek leider Sabine Pater dinsdag tegen het ANP. Volgens Pater gingen er uiteindelijk zeven van de 34 voorstellingen door het slechte weer niet door en zijn deze woensdag en komend weekend grotendeels alsnog te zien. Daarnaast komen er extra dj's op het festivalhart op het Noordzeestrand draaien.

12 juni '24 (12:24)

Michael Ironside komt naar Heroes Dutch Comic Con

Heroes Dutch Comic Con heeft nog een bekende naam aangekondigd voor de aankomende editie. Acteur Michael Ironside is deze zomer te gast bij het evenement in de Jaarbeurs in Utrecht. "Michael Ironside is een prominente naam in de wereld van films en televisieseries", schrijft de organisatie. "Met meer dan 270 titels op zijn naam heeft de Canadees een indrukwekkende staat van dienst."

12 juni '24 (10:52)

Pathé Spuimarkt in Den Haag verandert 24 juli in Deadpool & Wolverine-theater

Pathé houdt op 24 juli een groot fan-event rond de première van de nieuwe actiefilm Deadpool & Wolverine. In bioscoop Spuimarkt in Den Haag wordt om 09.30 uur in alle zalen de nieuwe film van productiehuis Marvel vertoond. Het is daarmee volgens Pathé een van de eerste vertoningen van de film; in andere Nederlandse bioscopen draait de film pas aan het einde van de ochtend.

12 juni '24 ( 8:51)

Openingsfilm van Film by the Sea bekend

De 26e editie van het festival Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het scenario voor de film schreef. De hoofdrollen worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.

11 juni '24 (10:56)

Comedian Ronny Chieng geeft extra show in Amsterdam

Acteur en comedian Ronny Chieng geeft in september een tweede show in Amsterdam. Naast zijn bezoek aan Amsterdam op 1 september treedt hij ook op 2 september op in Theater Amsterdam, maakt organisator MOJO dinsdag bekend.